Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Nezbytný pocit jistoty

"Izrael nebude umisťovat židovské přistěhovalce ze Sovětského svazu na okupovaná území západního břehu Jordánu a v pásmu Gazy," prohlásil 24.června před novináři izraelský ministr bytové výstavby Ariel Šaron.

„Izrael nebude umisťovat židovské přistěhovalce ze Sovětského svazu na okupovaná území západního břehu Jordánu a v pásmu Gazy,“ prohlásil 24.června před novináři izraelský ministr bytové výstavby Ariel Šaron. V červenci přijel do Prahy generál Uzi Narkiss. Tento jeruzalémský rodák se zúčastnil osvobozovací války roku 1948, byl vedoucím operačního oddělení izraelské armády (Cahalu), vojenským atašé na několika zastupitelských úřadech a především velitelem oddílů, které uhájily Jeruzalém během sedmidenní války roku 1967. Uzi Narkiss je dnes členem vedení Světové sionistické organizace. Je kompetentní v otázkách přistěhovalectví a má na starosti přenos informací z Izraele do židovských obcí po celém světě. Z těchto důvodů pomohou jeho názory vnést světlo do otázky imigrace sovětských Židů do Izraele, která je u nás vykládána dosud jednostranně.

Zpráva o regulaci usazování nových přistěhovalců proběhla v našem tisku bez širší publicity. Mohl byste říci něco o pozadí tohoto aktu?

V Izraeli neexistuje ústava, je tam systém zákonů. Záležitosti židovských přistěhovalců ze Sovětského svazu jsou v kompetenci vlády. A podle jejího administrativního rozhodnutí nejsou Židé, kteří přicházejí ze Sovětského svazu, posíláni na obsazená území. Až do dnešního dne se na těchto územích usadilo asi 0,4% všech sovětských Židů, kteří k nám přišli. Vládní politika je jasná a nepodporuje usazování sovětských Židů na obsazených územích.

Je to tedy spíše nezávazné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].