Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Průmyslová step

Ekologická katastrofa na Vyškovsku. Vesnice zaplavená strženou zemí. Katastrofa, která předchází dalším, jako varující memento. Eroze půd je rozšířenější, než se domníváme, a zatím není mnohde patrná na první pohled. Jen pamětníci vědí, jak byla hluboká ornice, kde se táhly remízy, zelené pásy i terasy.

Ekologická katastrofa na Vyškovsku. Vesnice zaplavená strženou zemí. Katastrofa, která předchází dalším, jako varující memento. Eroze půd je rozšířenější, než se domníváme, a zatím není mnohde patrná na první pohled. Jen pamětníci vědí, jak byla hluboká ornice, kde se táhly remízy, zelené pásy i terasy.

Půda nás všechny živí. Jako zdroj je však vyčerpatelná při neracionálním hospodaření, cíleném jen na kvantitu bez ohledu na přírodní zákony. Na Vyškovsku to byl jen prvý projev ekologického šoku, na jehož pokraji stojíme.Od r.1950 ubylo v ČR 365.000 ha zemědělských půd, z toho 109.000 orných. Úbytek orných půd se nahrazoval oráním trvalých travních porostů, kterých od r.1970 ubylo 60.000 ha. Na jednoho obyvatele státu připadá již jen 30 arů zemědělské půdy.Velkovýroba přinesla blokaci honů, velké parcely i ve svažitých terénech, pěstování kukuřice místo víceletých pícnin i v podmínkách, kde nedává větší výnosy sušiny. Větrná a vodní eroze ohrožuje v ČSFR 3,7 mil. hektarů zemědělské půdy z celkové výměry 6,86 mil. hektarů. Půda je navíc zhutnělá a s utuženým orničním podložím. Po půdě se prohánějí nákladní auta jako po dálnici. Měrný odpor půd se za posledních dvacet let zvýšil o 40%. Traktor o 25 koňských silách proto již neutáhne pluh.Je ohrožena prostá existence národa, neboť půda je jejím základem i bohatstvím.Co tedy dále? Stručně řečeno, potřebujeme agrární revoluci, která obnoví v plném smyslu slova vztah výkonných rolníků k půdě.

40 let ukázalo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 14 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].