Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kritici

V mnoha povolebních hodnoceních se konstatovalo, že komunistická strana je vlastně jedinou silnou politickou stranou. Absurdní, ale realistické zjištění, z kterého je nutno vycházet. Neméně absurdní se jeví rozpor mezi voláním po konstruktivní opozici a zároveň zdůrazňováním práva veškerého tisku na nezávislost.

V mnoha povolebních hodnoceních se konstatovalo, že komunistická strana je vlastně jedinou silnou politickou stranou. Absurdní, ale realistické zjištění, z kterého je nutno vycházet. Neméně absurdní se jeví rozpor mezi voláním po konstruktivní opozici a zároveň zdůrazňováním práva veškerého tisku na nezávislost. Opoziční tlaky může kvalifikovaně vyvíjet pouze silná politická strana. K tomu, aby se stala silnou, potřebuje především kvalitní členskou základnu. Občané se v budoucnu už nepohrnou do nejsilnějšího houfu ze strachu před totalitní vládou. Budou si pečlivě vybírat stranu nejschopnější a nejpřitažlivější. Budou požadovat kvalitní stranický tisk, reprezentující jejich přání, postoje a myšlenky. Poukazy na upadající význam politických stran na Západě a nezávislost tamního tisku pokulhávají, neboť, jak už bylo řečeno, u nás, kromě existující KSČ, žádné strany ještě vlastně nefungují. Nahraďme včerejší optimismus střízlivostí.

Optimisti ujišťovali mlčící většinu, že bude líp. Jejich optimismus ale nepramenil z víry v rychlé vítězství dobra nad zlem. Byl spíše obranou proti obrovské početní převaze mlčící většiny, která, ač si to dnes její ostřílení mluvčí příliš neuvědomují, byla nosným pilířem bývalé moci.Že se nebudeme donekonečna scházet ve stotisících na Václavském náměstí, jsme věděli všichni, nebo skoro všichni. Předpokládali jsme ale tak rychlou vlnu skepse a pesimismu nemající daleko k apriornímu odmítnutí všeho? Ekonomická a ekologická situace je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].