Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Na jedné lodi

V neděli 21.5.1990 se na parníku Vltava setkali zástupci nevládních ekologických organizací se zástupci Ministerstva životního prostředí ČR. Denní tisk přivítal tuto událost se sympatiemi.

V neděli 21.5.1990 se na parníku Vltava setkali zástupci nevládních ekologických organizací se zástupci Ministerstva životního prostředí ČR. Denní tisk přivítal tuto událost se sympatiemi.

Společné setkání lze vidět i trochu jinak a stručně je charakterizovat třeba takto: „Na cestě do Štěchovic a zpět spálil "zelený“ parník metráky mazutu a dopálil několik ekologických iniciativ.„Cílem společné cesty po Vltavě se mělo stát založení "zeleného parlamentu“, poskytujícího všem seskupením, které se zabývají ekologií, příležitost vyjadřovat se k otázkám životního prostředí tak, aby to bylo vidět a slyšet. Úmysl bezpochyby chvályhodný a potřebný, skrývající však nebezpečí, že se ekologické iniciativy mohou dostat pod kontrolu ministerstva a parlament bude - jak se prořekl jeden z pracovníků MŽP - „srážet hrany“ mezi veřejným míněním a činností a postoji ministerstva.K mé obavě přispěla i přítomnost několika iniciativ, o jejichž autentičnosti lze pochybovat. Např. jsem dosud neslyšela o skupině ekologických novinářů a zdá se, že o ní neslyšel ani nikdo z přítomných. Zato jsem v doprovodu zástupce novinářů poznala pracovníka zpravodajství čs.rozhlasu z doby nedávno minulé. Situace pro dnešek bohužel obvyklá a nešokující. Znepokojilo mě však, že „ekonovináři“ nabídli vytvořit tiskový výbor parlamentu a návrh se okamžitě setkal s pochopením. Stejně mě udivilo, že do prozatímního předsednictva se nedostala žádná z Pražských matek, známých z tažení za lepší pražské ovzduší,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].