Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Pot, slzy a smog?

Skoro v každých novinách dnes najdete články týkající se životního prostředí. Dozvídáme se otřesná fakta, která se celá léta pečlivě tajila. Zdálo by se, že ekologie je na pořadu dne. V praktickém životě se ovšem mnoho nezměnilo. Panuje všeobecný názor, že jsou důležitější věci, že ochrana životního prostředí je jakýmsi přepychem, který si mohou dovolit vyspělé západní státy.

Skoro v každých novinách dnes najdete články týkající se životního prostředí. Dozvídáme se otřesná fakta, která se celá léta pečlivě tajila. Zdálo by se, že ekologie je na pořadu dne. V praktickém životě se ovšem mnoho nezměnilo. Panuje všeobecný názor, že jsou důležitější věci, že ochrana životního prostředí je jakýmsi přepychem, který si mohou dovolit vyspělé západní státy. Znovu mě o tom přesvědčilo plánované zvýšení jízdného ve vlacích o sto procent. Vím, že se musí zdražovat. Naše hospodářství je v troskách. Po válce nabídl Winston Churchill zničené Anglii pot, slzy a krev. Naši politici musí připravit lidi na to, že jejich životní úroveň se bude muset na čas snížit.

Smysl zdražení vlakové dopravy je ovšem značně problematický. Důsledkem budou poloprázdné vlaky a přecpané silnice. Jen blázen by se kodrcal vlakem, když za stejnou cenu může jet autem. A to sám! Pokud pojedou ve voze čtyři, čtyřikrát ušetří. A navíc se nikdo ani nezmínil o tom, že by se kultura dopravy na dráze měla zvýšit. Pokud nebude zdražen benzín, dá se očekávat prudké zvýšení automobilového provozu. Všecky ty trabanty, wartburgy a jiná předpotopní vozidla vyjedou do terénu a budou, aby majitelé ušetřili za vlak, zamořovat už tak dost zkažený vzduch. A to všecko v době, kdy se mluví o škodlivosti výfukových plynů a o zvýhodňování čistší dopravy!Zdražení vlaků se dotkne opět jen sociálně slabších vrstev, především mladých rodin s dětmi, které nemají vlastní auto. - Některé letní víkendy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].