Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Vzpomínky na budoucnost

Zaručíme ústavní ochranu drobnému a střednímu soukromému podnikání, zejména pak zákony zabezpečíme majetek našich zemědělců, živnostníků, obchodníků a ostatních osob.

Zaručíme ústavní ochranu drobnému a střednímu soukromému podnikání, zejména pak zákony zabezpečíme majetek našich zemědělců, živnostníků, obchodníků a ostatních osob.Úřady musí být spravovány tak, aby obyvatelstvo v praxi vidělo a cítilo, že lid tu není pro úřady, nýbrž úřady pro lidi. Soudnictví bude vykonáváno nezávislými soudci. Sbor národní bezpečnosti je povolán k tomu, aby stál na stráži lidových práv a svobod, aby chránil bezpečnost lidí a bezpečnost národního i soukromého majetku.

(z volebního programu KSČ - duben 1946)

Narodil jsem se 30.5.1932 v Jablonci nad Nisou jako nejmladší ze tří chlapců. Rodiče byli trhovci, později měli obchod s látkami. Před zabráním pohraničí jsme odešli do vnitrozemí. Během války otec těžce onemocněl a matka musela vést živnost sama. Po osvobození jsme se vrátili do Jablonce. Zde onemocněl (ochrnul) i prostřední bratr. Zoufalá matka s ním strávila tři roky na léčení po různých nemocnicích. Vzhledem k mému „živnostenskému původu“ mne komunisté nenechali studovat (chtěl jsem jít na medicínu), ale protože nutně potřebovali učitele, mohl jsem s jejich milostivým svolením nastoupit hned po maturitě v roce 1950 jako kantor. Půl roku jsem působil v Jablonci, pak jsem byl přeložen do Nové Vsi.V roce 1951 byla u nás provedena - na udání v rámci honu na živnostníky - domovní prohlídka. Příslušníci SNB při ní „vypátrali“ zboží, které matka s dědečkem ukryla ještě před příchodem fašistů v roce 1939. Celá naše rodina mimo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].