Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Poněkud zvláštní služba

Poštovní novinová služba má téměř výhradní monopol na distribuci a prodej novin a časopisů. Kameloty ani pár nezávislých stánků a prodejen knih v žádném případě nelze považovat za konkurenci.

Poštovní novinová služba má téměř výhradní monopol na distribuci a prodej novin a časopisů. Kameloty ani pár nezávislých stánků a prodejen knih v žádném případě nelze považovat za konkurenci. Dlouholetý monopol přináší nepružnost v prodeji a v uzavírání smluv s nakladateli. Nevýhody se naplno projevují právě nyní, kdy vzniká řada nových tiskovin.

Ústřední správa spojů, nadřízený orgán PNS, který uzavírá smlouvy s nakladateli, se dozví až za tři měsíce, kolik výtisků kterého časopisu prodala. Uzavře např. smlouvu s vydavatelem a týdně odebírá náklad sto tisíc kusů - ale až za tři měsíce zjistí, že prodala jen pět tisíc výtisků každého čísla. Pět týdnů nese náklady vydavatel, teprve pak PNS. Tuny papíru jdou rovnou do sběru, ztráty jsou obrovské. Přitom si vydavatel v podstatě nemůže ověřit, jak je tisk nabízen. A protože ho prodávají lidé, kteří zrovna na jeho časopise nemusejí mít zájem, nemají důvod ho propagovat. Může dojít i k absurdní situaci, že prodavač - fanatický přívrženec nějaké strany - prostě nevhodný časopis vůbec nenabídne. Není na tisku zainteresován a je nekontrolovatelný.Rozdělování časopisů do jednotlivých stánků v Praze provádí obvodní administrace PNS. Zboží je dodáváno podle starých směrnic, ačkoliv se v některých obvodech bouralo a jiné se rozrostly. V obvodě se sice otevře dvacet nových prodejen, ale dodává se stejný počet tiskovin. Prostě se výtisky místo do třiceti prodejen rozdělí do padesáti. Některé části Prahy jsou tak zásobeny…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].