Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Společnost

Jak dlouho vydrží Tesla mezi masovými náhražkami

Čeká firmu vyrábějící imitaci masa stejný osud jako elektroauta Elona Muska?

Vegetarian sausages from Beyond Meat
Vegetariánské párky od firmy Beyond Meat • Autor: REUTERS

Lidé, kteří milují chuť masa, ale nechtějí ho jíst tak často, nebo dokonce vůbec, to mají zase o něco snazší. V Česku se na konci června začaly prodávat rostlinné burgery a párky od americké firmy Beyond Meat. Tedy věrné náhražky masa, které chutnají skoro jako maso, ale jsou vyrobené z hráškového proteinu, řepkového a kokosového oleje a ještě několika dalších surovin.

Jistě lze namítnout, že rostlinné kopie masa nejsou žádnou novinkou, vždyť sója, seitan nebo karbanátky z luštěnin se dají v obchodě koupit už dlouho - a taky maso nahradí. Výrobky od Beyond Meat jsou ale trochu jiná liga. Jsou totiž součástí širšího trendu posledních zhruba tří let, kdy se především americké firmy předhánějí v tom, kdo vyrobí dokonalejší imitaci masa. Pro tenhle aktuální trend je typické, že s dokonalými náhražkami nepřicházejí tradiční velcí výrobci potravin typu Cargill nebo Nestlé, ale malé inovativní laboratoře podobné technologickým startupům ze Sillicon Valley, kterým peníze na rozjezd dávají celebrity jako Bill Gates nebo Leonardo DiCaprio.

Reklama
Reklama

Nevzdat se chuti

Firmy jako Beyond Meat nebo Impossible Foods necílí v první řadě na vegany a vegetariány, ale na masožravce, kteří maso mají rádi, ale z různých důvodů chtějí jeho konzumaci omezit. Někomu vadí průmyslová a ke zvířatům nehumánní výroba masa ve velkochovech, jiní lidé omezují spotřebu masa proto, že chovem dobytka vzniká velké množství skleníkových plynů způsobujících klimatickou změnu. Mnoho lidí škrtá maso ze svého jídelníčku i ze zdravotních důvodů. Všichni jmenovaní mají jednu věc společnou – nechtějí se vzdát chuti svého oblíbeného pokrmu, ať už jde o burger, párek nebo třeba chilli con carne. A právě na ně výrobky od Beyond Meat a dalších firem míří.

https://www.youtube.com/watch?v=PqVBInU0A8s

O americké firmě Beyond Meat, původně startupu z Kalifornie, který se vypracoval na globální firmu, toho už v médiích (Respekt nevyjímaje) bylo napsáno hodně. Její zakladatel Ethan Brown patří do stejné kategorie snílků / vizionářů, jako je třeba duchovní otec elektromobilů Tesla Elon Musk. Brown stejně jako Musk věří, že dokáže předvídat, jakým směrem se společnost a svět ubírá.

Zároveň je přesvědčen, že fantastické věci, které dnes on a jeho firma vyrábí jako prototypy, budou zítra běžně používat všichni. Burgery od Beyond Meat a Impossible Foods předchází pověst technologicky téměř dokonalých kopií, u nichž nepoznáte, že nejíte pravé maso. Nejenže stejně chutnají, ale mají i věrnou konzistenci a obsahují imitaci krve, díky níž jsou masitě šťavnaté.

Autor těchto řádků se proto rozhodl burgery od firmy Beyond Meat vyzkoušet a objednal si jedno balení v internetovém obchodě. Balíček dvou červených karbanátků stojí dvě stě korun, což je výrazně víc, než by stály burgery z pravého masa. Rostlinný karbanátek má červenou barvu, je překvapivě vysoký a v syrovém stavu má měkkou olejovitou konzistenci, na grilovací pánvi ale ztvrdne a vypouští šťávu jako masový burger.

Uvnitř bulky pokrytý plátkem čedaru, opečenou cibulí, kouskem okurky, kečupem a trochou majonézy výsledek chutná k nerozeznání od pravého masového burgeru. Nejpůsobivější je jeho konzistence - karbanátek je zvenku křupavě opečený, ale uvnitř zůstává měkký, růžový a šťavnatý. Radikální vyznavači masa možná rozdíl poznají, ale autor těchto řádek si troufá tvrdit, že většinu běžných smrtelníků výrobek uspokojí.

Výhoda velkých hráčů

Při pohledu na povedenou imitaci, která se úspěšně prodává na obou stranách Atlantiku, se tedy zdá, že Ethanu Brownovi jeho sázka vyšla. Potvrzuje to i americký obchodní úspěch Beyond Meat: když firma letos v květnu vstoupila na burzu, svoje akcie tam upsala po 25 dolarech za kus. Investoři hned vycítili, že z náhražek masa by mohl být trend, a začali je skupovat. Během několika dní se jedna akcie prodávala za 180 dolarů, což byl letos na burze rekordní skok. Během tří měsíců se tak tržní hodnota firmy zvýšila z 1,5 na 13,4 miliardy dolarů. Firmě také prudce roste obrat, jenž lépe odráží skutečnou kondici firmy, byť na tak extrémně jako cena akcií – letos meziročně stoupl o 287 procent.

Ethan Brown, Beyond Meat
Ethan Brown, zakladatel firmy Beyond Meat • Autor: REUTERS

Tenhle fenomenální úspěch ale nemusí trvat dlouho. Do rozjetého vlaku masových náhražek totiž rychle naskakují i velké firmy jako Nestlé či McDonald's, které přicházejí s vlastními výrobky. Ty sice zatím nejsou tak kvalitní jako špičkové produkty od Beyond Meat nebo Impossible Foods, ale časem je doženou. Obří potravinářské firmy mají tu výhodu, že umějí vyrábět levněji a ve velkém. Jak si všímá německý server Welt.de, v Německu nyní řetězec Lidl nabízí vlastní bezmasé burgery v ceně 2,99 euro za kus, zatímco ty od Beyond Meat stojí 4,99 euro. Firma oznámila, že cenu snižovat nehodlá a věří, že zákazníci dokážou kvalitu ocenit. Jenže jak dlouho?

Dění v Německu vyvolává otázku, zda se firma Beyond Meat nestane podobným fenoménem, jakým je Tesla. Americká automobilka vytvořila a popularizovala revoluční výrobek, který zcela změnil celé odvětví. Pak ho začaly napodobovat zavedené firmy jako Volkswagen, BMW nebo General Motors, které mají víc zkušeností s masovou produkcí, globální distribucí i obchodem.

Velcí hráči produkt umějí vyrobit a rozšířit levněji, ve velkém a se ziskem. Jak upozornil známý komentátor ekonomického dění a profesor newyorské univerzity Scott Galloway, přesně tohle se stalo Elonu Muskovi a jeho elektromobilům - dnes elektroauta vyrábí každá velká automobilka, zatímco Tesla má problém dosáhnout zisku. „Beyond Meat je nová Tesla,“ napsal na Twitteru Galloway.

Není pochyb o tom, že zájem o bezmasé náhražky v blízké době neopadne. Právě naopak – také díky přibývajícím zprávám o vlivu konzumace masa na změny klimatu se dá očekávat, že na flexatariánský jídelníček bude přecházet stále více lidí. Otázkou je, zda tyto výrobky bude lidem dodávat technologicky inovativní Beyond Meat, anebo velké firmy. Karbanátek byl opravdu šťavnatý, ale kolik lidí bude ochotných za jeden kousek dát sto korun? Příležitost vyzkoušet průkopnický burger, který aktuální vlnu začal, tak nemusí trvat dlouho.

https://www.youtube.com/watch?v=4uGmnBunJjc

Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Petr Horký

redaktor, fokus

horky
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 500
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte