0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Speciál27. 3. 202415 minut

Je nám líto, děti mít nemůžete

Každý pátý pár v Česku má problémy s početím potomka. Co zažívají lidé, kteří se o to přesto pokoušejí.

Autor: Milan Bureš

Lucie a Dominik Ptáčkovi nikdy nezapomenou na okamžik, kdy Dominikovi (32) jedno odpoledne zazvonil telefon s neznámým číslem. Jednalo se o hovor z kliniky reprodukční medicíny, který trval jen něco málo kolem minuty. Paní na druhém konci mu sdělila, „že nikdy nemůže mít děti“. Dominik se ptal, co to znamená, oznamovatelka špatné zprávy mu ale kromě výsledku už víc informací neposkytla. Dvojici se během několika sekund otřásl svět v základech. Zůstali bez odpovědi na základní otázku: zda spolu někdy budou mít společné dítě.

Lucie (31) a Dominik se pro založení rodiny rozhodli uprostřed covidové pandemie v roce 2020. Byli zasnoubení, nemohli cestovat, navíc se oba blížili čím dál víc třicítce. Měli v Praze vlastní bydlení a oba práci, která je finančně dokázala zajistit.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Když se jim potomka nepodařilo počít během prvních několika měsíců, začali být nervózní. Lucie šla na vyšetření, které prokázalo, že je v pořádku. Dominik se spíše pro jistotu objednal na spermiogram (vyšetření kvality spermií určující plodnost). To vyústilo v již zmíněný telefonát a šok, ze kterého se úplně nevzpamatovali dodnes.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc