0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Speciál27. 3. 202412 minut

Bylo to skvělé rozhodnutí, i když jsem někdy úplně vyčerpaný

Jak se žije otcům, kteří se rozhodli zůstat doma s malým dítětem

„Občas mi to přijde až přehnané, jak mi všichni říkají, že je úžasné, jak to všechno zvládám.“ (Marek Hampl s dcerou Apolenou)   • Autor: Matěj Stránský

Marek Hampl a jeho žena Martina se ještě před svatbou domluvili, že pokud budou mít dítě, v péči o něj se prostřídají. A když pak v létě 2021 přišla na svět malá Apolena, dohodu skutečně naplnili. Plán zněl jasně: přibližně v prvním roce, kdy dítě ještě potřebuje pravidelně kojit, bude hlavním pečovatelem matka, pak ji vystřídá otec. Důvodů, proč se pár brněnských třicátníků rozhodl o péči podělit, bylo víc, ale oba si hlavně chtěli s potomkem naplno užít období raného dětství, kdy se zásadně formuje jeho osobnost. „Pracovat budu ještě dlouho, ale tohle je příležitost, která se nebude opakovat,“ říká Hampl, povoláním IT analytik.

Rozhodnutí dávalo i ekonomický smysl. Martina Hamplová coby manažerka mezinárodní společnosti vydělává více než její partner, a nebyl pro ni tedy problém stát se i na delší čas hlavním živitelem rodiny. Zároveň přiznává, že nechtěla zůstat doma s dítětem několik let v obavě, že by se jí po dlouhém výpadku na dobrou pozici možná těžko vracelo. Přesto manželé zdůrazňují, že finance ani kariéra nebyly hlavním faktorem. „Marek je skvělá povaha, na rozdíl ode mě je klidný, má rád přírodu, je hudebník. Chtěla jsem, aby dcera v tom formativním období zažila kromě mojí výchovy taky tu jeho, a jsem si jistá, že na tom strašně získá,“ popisuje Hamplová. Předloni na podzim, když byl malé Apoleně rok a tři měsíce, tak Marek Hampl nastoupil na rodičovskou a od té doby je otcem na plný úvazek.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Rozhodnutí brněnských rodičů zní v jejich podání poměrně logicky, v Česku je přesto velmi vzácné. S dítětem zůstávají v prvních letech jeho života jen necelá dvě procenta otců a tohle číslo se už roky příliš nemění. Pohled na statistiky ukazuje, že i dnes je otec na rodičovské výjimkou, ale přinejmenším jeho vnímání většinovou společností se od té doby posunulo. A zkušenosti těch, kteří to vyzkoušeli, zároveň ukazují, že většinou to stojí za to.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc