Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Speciál

Bylo to skvělé rozhodnutí, i když jsem někdy úplně vyčerpaný

Jak se žije otcům, kteří se rozhodli zůstat doma s malým dítětem

„Občas mi to přijde až přehnané, jak mi všichni říkají, že je úžasné, jak to všechno zvládám.“ (Marek Hampl s dcerou Apolenou)   • Autor: Matěj Stránský
„Občas mi to přijde až přehnané, jak mi všichni říkají, že je úžasné, jak to všechno zvládám.“ (Marek Hampl s dcerou Apolenou) • Autor: Matěj Stránský

Marek Hampl a jeho žena Martina se ještě před svatbou domluvili, že pokud budou mít dítě, v péči o něj se prostřídají. A když pak v létě 2021 přišla na svět malá Apolena, dohodu skutečně naplnili. Plán zněl jasně: přibližně v prvním roce, kdy dítě ještě potřebuje pravidelně kojit, bude hlavním pečovatelem matka, pak ji vystřídá otec. Důvodů, proč se pár brněnských třicátníků rozhodl o péči podělit, bylo víc, ale oba si hlavně chtěli s potomkem naplno užít období raného dětství, kdy se zásadně formuje jeho osobnost. „Pracovat budu ještě dlouho, ale tohle je příležitost, která se nebude opakovat,“ říká Hampl, povoláním IT analytik.

Rozhodnutí dávalo i ekonomický smysl. Martina Hamplová coby manažerka mezinárodní společnosti vydělává více než její partner, a nebyl pro ni tedy problém stát se i na delší čas hlavním živitelem rodiny. Zároveň přiznává, že nechtěla zůstat doma s dítětem několik let v obavě, že by se jí po dlouhém výpadku na dobrou pozici možná těžko vracelo. Přesto manželé zdůrazňují, že finance ani kariéra nebyly hlavním faktorem. „Marek je skvělá povaha, na rozdíl ode mě je klidný, má rád přírodu, je hudebník. Chtěla jsem, aby dcera v tom formativním období zažila kromě mojí výchovy taky tu jeho, a jsem si jistá, že na tom strašně získá,“ popisuje Hamplová. Předloni na podzim, když byl malé Apoleně rok a tři měsíce, tak Marek Hampl nastoupil na rodičovskou a od té doby je otcem na plný úvazek.

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 17 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].