Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

10. Jak cestovat obytným autem 

Není to pro každého 

Štěpán Hon • Autor: Milan Jaroš
Štěpán Hon • Autor: Milan Jaroš

S fotografem Štěpánem Honem o jeho obytné dodávce a rodinném putování Evropou

Právě ses vrátil z cesty, během které jste s manželkou a třemi dětmi v dodávce objeli Česko. Jaké to bylo?

Krásné, ale taky vyčerpávající. Vlastně jsme pořád zrychlovali, protože jsme zjistili, že to Česko není možné během tak krátké doby objet celé.

Jak krátké doby?

Naše každoroční cesta vždycky trvá tři neděle. V cizí zemi je to jednoduché, zjistíme si o ní pár věcí, vytipujeme zajímavá místa a ta objedeme. Ta, která cestou míjíme, nám nic neříkají, takže nemáme pocit, že o něco přicházíme. Ale tady v Česku člověk každou chvíli vidí ukazatel někam, kde to zná z doslechu a má pocit, že by tam měl zajet. Bylo to každopádně neuvěřitelně zajímavé a pro sebe, pro svoji rodinu jsme objevili věci a příběhy, o kterých jsme vůbec nevěděli.

 Osoblažsko, Česko, 2021
Osoblažsko, Česko, 2021

Co třeba?

Nevěděli jsme, že v broumovském klášteře je jeden z několika málo otisků Turínského plátna, který byl tři sta padesát let schovaný v nějaké krabičce v místním klášteře. Navštívili jsme důlní věže a areál Dolní Vítkovice v Ostravě, kde se tavila ocel. Byli jsme ve vinných sklípcích na jižní Moravě, kde jsem nikdy předtím nebyl. Nebo odlehlé Osoblažsko a jeho kláštery, něco úžasného, přitom na tak nečekaném místě. Zjistil jsem, že jsem Česko neznal.

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 33 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].