Kavárna Skog, Brno
Těžko hledat jednoznačnou kategorii. (SKØG Urban Hub) • Autor: Matěj Stránský

„A vy tam jako chcete mít lokální věci od místních dodavatelů?“ ptalo se okolí Radka Nozara před devíti lety, když společně se svou ženou Janou – okouzleni atmosférou berlínských a pařížských bister – zakládali rodinný podnik Bistro Franz. V přízemí secesního domu navrženého architektem Františkem Pavlů na ulici Veveří tehdy zřejmě vzniklo jedno z vůbec prvních brněnských občerstvení tohoto typu. Menu vystavěné na surovinách od místních dodavatelů a každý den se měnící nabídka psaná na tabuli křídou v té době ještě působily jako zjevení.

V současnosti bychom už takových podniků našli v Brně desítky, většinou ve vzdálenosti několika set metrů – a některé z nich zakládali i bývalí zákazníci Bistra Franz. Na téže ulici jen o pár kroků dál funguje skoro stejně dlouho italská těstovinárna Cattani. „Naprosto běžně jsem svědkem, jak si někdo telefonuje se známým, který je zase vedle u sousedů. Rozhodují se, kdo za kým dorazí – a jsem rád, že Veveří takhle žije,“ říká Nozar.

„Klíčové slovo je v Brně rozhodně koncentrace. Opravdu všechno najdete v širším centru města a mezi podniky můžete pohodlně chodit pěšky nebo jezdit na kole,“ popisuje David Tieku, šéfredaktor časopisu FOOD DRINK BRNO a autor několika průvodců, etablovaný pojem brněnská gastronomická scéna. Brno charakterizuje jako město s hédonistickou tradicí, kde se odjaktěživa dobře jí a pije. Vydávat lokální časopis soustředící se čistě na gastronomii začal asi před čtyřmi lety – právě proto, že už boom nových…

Respekt_special_leto_ve_meste
Tento článek je v plném znění dostupný po zakoupení speciálního vydání týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 31 článků vydání zakoupením čísla. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

Respekt_special_leto_ve_meste
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 31 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte