0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst
Město v létě24. 6. 202012 minut

Brno hédonistické

Proč je moravská metropole strategickým městem pro gastronomickou turistiku

Těžko hledat jednoznačnou kategorii. (SKØG Urban Hub)
Autor: Matěj Stránský

„A vy tam jako chcete mít lokální věci od místních dodavatelů?“ ptalo se okolí Radka Nozara před devíti lety, když společně se svou ženou Janou – okouzleni atmosférou berlínských a pařížských bister – zakládali rodinný podnik Bistro Franz. V přízemí secesního domu navrženého architektem Františkem Pavlů na ulici Veveří tehdy zřejmě vzniklo jedno z vůbec prvních brněnských občerstvení tohoto typu. Menu vystavěné na surovinách od místních dodavatelů a každý den se měnící nabídka psaná na tabuli křídou v té době ještě působily jako zjevení.

V současnosti bychom už takových podniků našli v Brně desítky, většinou ve vzdálenosti několika set metrů – a některé z nich zakládali i bývalí zákazníci Bistra Franz. Na téže ulici jen o pár kroků dál funguje skoro stejně dlouho italská těstovinárna Cattani. „Naprosto běžně jsem svědkem, jak si někdo telefonuje se známým, který je zase vedle u sousedů. Rozhodují se, kdo za kým dorazí – a jsem rád, že Veveří takhle žije,“ říká Nozar.

↓ INZERCE

„Klíčové slovo je v Brně rozhodně koncentrace. Opravdu všechno najdete v širším centru města a mezi podniky můžete pohodlně chodit pěšky nebo jezdit na kole,“ popisuje David Tieku, šéfredaktor časopisu FOOD DRINK BRNO a autor několika průvodců, etablovaný pojem brněnská gastronomická scéna. Brno charakterizuje jako město s hédonistickou tradicí, kde se odjaktěživa dobře jí a pije. Vydávat lokální časopis soustředící se čistě na gastronomii začal asi před čtyřmi lety – právě proto, že už boom nových…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc