Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Zemanovi muži jsou bez prověrky a Hrad bez tajných informací

Hlavní prezidentův generál Rostislav Pilc musí skončit

Autor: ČTK
Autor: ČTK

Šéfovi Vojenské kanceláře prezidenta republiky Rostislavu Pilcovi odebral Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) prověrku. Není to jen tak, generál Pilc byl pro vrchního armádního velitele Miloše Zemana vojenskýma očima, ušima a do jisté míry i mozkem. Hradní vojenská kancelář dělá pro prezidenta veškeré týlové i vojenské zabezpečení i těch nejtajnějších informací, aby prezident mohl formálně splňovat svůj ústavní úkol – velet české armádě.

Generál Pilc nastoupil do prezidentské kanceláře poměrně nedávno, na počátku tohoto roku, a přišel tam z Vojenského zpravodajství. V této tajné službě dělal náměstka generálu Ondreji Páleníkovi, po jeho zatčení v roce 2013 službě dokonce do prosince loňského roku velel. Na obě funkce, na tu v tajné službě i tu na Hradě, potřeboval to nejpřísnější prověření a také ho léta měl.

Není zvykem, že by tak vysoce postavený generál o prověrku přišel. A vůbec k tomu, aby NBÚ připravil někoho o už udělenou prověrku, musí být velmi závažný důvod. Média spekulují, že se generál Pilc nějak hloupě zamotal do vyšetřování případu Nagygate. U soudu svědčil proti svému někdejšímu šéfovi Páleníkovi i proti Janě Nagyové–Nečasové; a o prověrku přišel snad proto, že šel nějak nadmíru na ruku detektivům ÚOOZ, kteří věc vyšetřovali. Zní to pěkně konspirativně, ale je to nesmysl, protože ani NBÚ nemůže vynášet nějaké verdikty ve věci, v níž nevynesl soud pravomocný rozsudek.

Jak říká pan Patizon, veřejnost zase dostala informaci, k níž neexistuje dostupný klíč, jak ji pochopit. Prezident se může zeptat tajných služeb, my ne.

A teď co s tím má dělat prezident Zeman? Na Hradě už má kancléře Vratislava Mynáře, který prověrku ani nedostal. Když opomeneme, že je trapné a arogantní, že kancléře dělá nedůvěryhodná persona, která nemá na prověrku nárok, nemělo by Mynářovo působení nějak ohrožovat bezpečnost Česka, spojenců nebo třeba NATO, protože jako kancléř stejně nemá nárok se s tajnými informacemi seznamovat. Zeman a Mynář porušují zvyklosti, chovají se vůči bezpečnosti země i občanům nabubřele a neodpovědně, ale tok tajných informací se na Hrad kvůli Mynářovi nezastaví.

V případě generála Pilce už se zastavil. Odebrání prověrky je neodkladné rozhodnutí. Generál přišel o šifry, tajné čipy i přístup k dokumentům armády i NATO a na Hradě není, kdo by tyhle věci dělal v plné míře za něj. Prezident Zeman jej musí odvolat a najít rychle za generála náhradu. Fakt, že dnes prezident vzkázal ústy svého mluvčího Jiřího Ovčáčka, že si Pilcovo setrvání ještě rozmyslí, je opět arogantní a hloupý. Jistě, může tam nechat generála sedět, ale nesmí ho pustit k tajným materiálům. Co s takovým šéfem vojenské kanceláře?

Sám generál Pilc může podat k NBÚ dovolání, ale u známých případů z minulosti nikdy NBÚ svůj verdikt nezměnil. Potom se Pilc může obrátit na soud. Ovšem Nejvyšší správní soud je zahlcen správními žalobami všeho druhu a třeba armádní pilot Karel Daňhel, který přišel o prověrku před třemi lety a na soud se obrátil už v roce 2013, se rozsudku ještě nedočkal. Jak říká pan Patizon, veřejnost zase dostala informaci, k níž neexistuje dostupný klíč, jak ji pochopit. Prezident se může zeptat tajných služeb, my ne.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].