Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Zase o kus dál od Kalouska

Bylo by bláznivé, kdyby se Markéta Pekarová Adamová nestala předsedkyni TOP 09

TOP 09 ještě postaru • Autor: ČTK
TOP 09 ještě postaru • Autor: ČTK

Pokud chtěla být Markéta Pekarová Adamová v neděli dopoledne v konferenčním sále hotelu Don Giovanni vidět - a to zřejmě chtěla -,  nedalo jí to až tak velkou dřinu. Její křiklavě modré šaty nešlo v armádě šedých pánských sak ostatních straníků přehlédnout. Jinak se ale před delegáty držela spíš při zemi a v kandidátském projevu se vyhnula všemu, co by mohlo ten den narazit na výraznější nesouhlas.

Nemluvila například o svých liberálních názorech, které ji před sněmem v souboji o vedení strany odlišovaly od poněkud lidovecky laděného Tomáše Czernina. Vynechala také svoji představu o spolupráci s jinými středovým stranami, která je přitom pro TOP 09 možná nejdůležitějším tématem pro nejbližší rok.

Z kandidátských projevů si člověk mohl poměrně snadno odnést pocit, že to nedělní dopoledne se probírá osud v zásadě úspěšné strany, která jen z nějakého nepodstatného důvodu potřebuje vyměnit vedení. Víme ale, že realita je komplikovanější. V posledních volbách na podzim 2017 se TOP 09 dostala do Poslanecké sněmovny až na posledních chvíli díky hlasům v Praze a od té doby kolísá kolem infarktové pětiprocentní hranice.

Výrazněji vyniknout dokázala pouze jednou - letos na jaře, když Luděk Niedermayer získal v evropských volbách v rámci Česka nejvíc preferenčních hlasů. A k výrazným úspěchům se dá počítat i vstup do vládní koalice v české metropoli. Pak ale zase přišla brzda. Niedermayer se stranickým funkcím vyhnul a v Praze už je také po večírku. Tedy pokud jeho součástí nemá být to, jak se zastupitelský klub TOP 09 vedený Jiřím Pospíšilem pouští do střetu s liberálně laděnými koaličními partnery, například když se z pravicových pozic staví proti takovým trivialitám, jako je omezení automobilové dopravy ve městě.

Celkově TOP 09 nepřinesla téma, které by v politické konkurenci výrazněji uspělo. Pozice kritiků Andreje Babiše, kteří jsou kdykoliv připraveni na kameru negovat vše, co majitel holdingu Agrofert dělá, je sice instinktivně správná, ale nové voliče nepřináší a předvolební průzkumy dál staví TOP 09 do stavu permanentního ohrožení.

U strany, kterou za této situace drží nad vodou hlasy městských liberálních voličů, by tak bylo bláznivé, pokud by Markéta Pekarová Adamová boj o předsednictví nevyhrála a TOP 09 by v existenční nejistotě vsadila na “obyčejného chlapa z venkova”, jak sám sebe popsal Tomáš Czernin. Topka se tak navíc dál emancipuje od vlivu nepopulárního  Miroslava Kalouska, což je pro stranu s pudem sebezáchovy nevyhnutelný proces.

Nutno ale dodat, že ani nová předsedkyně zatím v politice mnoho nepředvedla (ani neměla možnost) a strana s ní samozřejmě nemá nic jisté. V politických diskusích působí až příliš často jako člověk, který se uměl našprtat správné ideologické poučky a spolehlivě se od něj dočkáme opačného názoru, než má ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Jenže voliče tahle schémata nudí a chtějí vidět politiku víc podobnou životu, kde věci nejsou černobílé.

Jakkoliv to nová předsedkyně možná nebude chtít slyšet, její nejsilnější potenciál teď nespočívá v názorech a zkušenostech, ale spíš v tom, že v ní poprvé vstupuje do nejvyššího politického patra mladá nebojácná žena, která patří ke generaci, jež zatím nedostala mnoho možností výrazně promluvit do chodu státu. Pokud se v souvislosti s politikou opakovaně mluví o generační a genderové změně, pak Markéta Pekarová Adamová jednu pořádnou reprezentuje. Jak s ní naloží, to už poté, co ji zvolili starší pánové v sakách, záleží pouze na ní.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].