Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Záhada zastavení případu Čapí hnízdo

Čapí hnízdo • Autor: Milan Jaroš
Čapí hnízdo • Autor: Milan Jaroš

Vedoucí Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím potvrdil rozhodnutí žalobce Jaroslava Šarocha. Stíhání Andreje Babiše a dalších pěti lidí v kauze možného dotačního podvodu na Čapím hnízdě bylo zastaveno. Je skvělé, že Erazím sdělil veřejnosti zdůvodnění verdiktu. Ale pokud si chtějí státní zástupci zachovat tvář, toto zdůvodnění bude potřebovat ještě další zásadní dovysvětlení.

Podle Erazíma i Šarocha organizátoři žádosti o dotaci na Čapí hnízdo v roce 2007 – kdy začali žádost připravovat – nemohli tušit, jak Evropský soudní dvůr bude rozhodovat v posuzování, co je to ještě malý a střední podnik, který může žádat o evropské dotace, a kdy se stává taková firma součástí velkého podniku, který o dotace žádat nesmí. To, že v pozdějším desetiletí mohly být v pohledu evropské justice podniky jako Čapí hnízdo posuzovány jako součásti velkého podniku, které nesměly o dotace žádat, podle čerstvého pohledu státních zástupců nemohli lidé kolem Čapího hnízda v roce 2007 tušit.

To je z pohledu laika možné. Jenže je tu jedna zásadní námitka. Jak to, že pohled, který zbavuje Andreje Babiše a další stíhané viny, nezaujali státní zástupci a policisté již v roce 2017, kdy lidi kolem Čapího hnízda obvinili? To si Jaroslav Šaroch tehdy neuměl spočítat to, co si spočítal dnes? Od té doby se nic nezměnilo. V druhé půli minulého desetiletí se měnily podmínky pro udělování evropských dotací a bylo jasné, že se do hry dostanou i verdikty evropského soudu. Žalobci si tedy neuměli předloni dát dohromady, že podvod může být stíhán pouze tehdy, když se prokáže úmysl? Obhajoba „my jsme v roce 2007 opravdu nevěděli, jak to bude posuzovat evropská justice“ úmysl velmi zpochybňuje. Nyní i před dvěma lety.

Tohle by měl Martin Erazím ještě říct. Bez toho vypadá dva roky staré zahájení stíhání Andreje Babiše jako účelové rozhodnutí policistů a státních zástupců, za které by se dnes - řečeno s nadsázkou - měli premiérovi omluvit. A pokud nešlo o „účelovku“, vypadají státní zástupci bez objasnění nepochopitelné změny pohledu, který měl být totožný v roce 2017 i dnes, jako neschopní amatéři.

Rozhodnutí o zastavení může ještě zvrátit nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Ať rozhodne, jak rozhodne, bude to chtít zásadní vysvětlení.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].