Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Trumpův právník se měl v Praze sejít se zástupcem Kremlu. Mají Rusové na nového prezidenta kompro?

Reportéři Aktuálně.cz a Respektu tyto informace už od poloviny prosince ověřují

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Americká zpravodajská stanice CNN v noci zveřejnila informace, že ruské tajné služby mají kompromitující materiály na nového prezidenta Donalda Trumpa, a je tak možné, že jej budou vydírat. Miliardář se proti informacím už v noci na středu ohradil.

To, že Kreml disponuje kompromitujícími materiály, má přitom sám Trump podle amerických tajných služeb vědět už od srpna. Jeho právník Michael Cohen se měl sejít na konci srpna v Praze v kancelářích ruského kulturního centra se zástupcem Kremlu Olegem Soloduchinem; podle některých zdrojů mělo být na schůzce více Američanů.

Reportéři Aktuálně.cz a Respektu tyto informace už od poloviny prosince ověřovali. Policie ani nikdo další však o schůzce nevěděl a Michael Cohen určitě neprošel pasovou kontrolou v České republice. „Pokud se schůzka odehrála, nepřiletěl do Česka letadlem,“ řekl na konci loňského roku redakci vysoce důvěryhodný zdroj z bezpečnostního prostředí.

Do Česka je samozřejmě možné přijet i mimo letištní kontrolu. Cohen teoreticky mohl přistát v jedné z okolních zemí, půjčit si auto nebo dojet do Prahy vlakem a na hranicích ho nemusel nikdo kontrolovat. Další zdroje, které redakce oslovila, však tvrdí, že inkriminovanou schůzku nikdo nezmonitoroval, a není o ní tedy žádný důkaz.

Podle zveřejněných dokumentů v USA se měl schůzky účastnit zástupce ředitele Ruského centra vědy a kultury Oleg Soloduchin. Ten však schůzku popírá. „Žádné takové setkání neproběhlo, s panem Cohenem se neznám,“ řekl redakci Soloduchin s tím, že se za posledních pět let nesetkal s žádným americkým občanem. „Coby zástupce ředitele Ruského centra vědy a kultury se zabývám prosazováním pozitivního obrazu Ruska, uspokojováním kulturních potřeb krajanů. Politickou činností se nezabýváme,“ tvrdí.

Obdobně se v noci vyjádřil na svém twitterovém účtu Donald Trump i druhý aktér údajné schůzky, právník Michael Cohen. Ukázal tu svůj pas s tím, že v Praze nikdy nebyl. „Od 23. srpna do 29. srpna jsem byl Los Angeles,“ řekl americkým médiím. České tajné služby se k možné schůzce nechtěly vůbec vyjadřovat. „Nebudeme to jakkoliv komentovat,“ řekl mluvčí Bezpečnostní informační služby Jan Šubrt.

Některé zdroje na americké straně jsou k údajnému držení kompromateriálů na Trumpa skeptické. Bývalý ředitel CIA a do minulého týdne Trumpův poradce James Woolsey redakci v úterý takovou verzi odmítl. „Pokud někdo neporušil zákon, tak se není moc o čem bavit,“ řekl v rozhovoru pro HN Woolsey na téma, zda Rusko může Trumpa zkompromitovat - například prostřednictvím obchodních vazeb s lidmi navázanými na organizovaný zločin, o čemž se spekuluje.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].