Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Ten člověk šel najisto, nebyla to žádná hospodská rvačka

S nejmladším poslancem Dominikem Ferim o tom, jak po koštu vína skončil v nemocnici

Dominik Feri • Autor: Milan Jaroš
Dominik Feri • Autor: Milan Jaroš

Policie v pondělí potvrdila, že zadržela a vyslechla dva muže, kteří v neděli odpoledne v Boršicích na Uherskohradišťsku napadli poslance TOP 09 Dominika Feriho. Sanitka poté Feriho odvezla do nemocnice s řeznou ránou na zádech a s podezřením na otřes mozku po ranách pěstí. Ještě v neděli večer byl propuštěn, v pondělí už se zotavoval doma v Praze.

„Kdyby šlo o normální hospodskou rvačku, tak to nebudu nikde sdílet. Ale ten člověk šel najisto – jsi Feri, tak tě jdu zbušit,“ říká dvaadvacetiletý politik k nedělnímu incidentu, v kterém vidí jasně politický motiv, proto o něm sám pustil do světa přes Twitter základní informace včetně fotografií útočníků. Podle Feriho známých padaly při útoku rasistické nadávky, což policie zaprotokolovala ve svědeckých výpovědích. V pondělí policejní mluvčí uvedla, že pokračuje zjišťování informací, zatím bez obvinění. Feri nedělní zkušenost popisuje jako výjimečnou, byť se slovními útoky má prý zkušenost takřka každodenní.

Co se tedy v neděli přesně přihodilo?

Byli jsme se známými na akci, kam jezdím pravidelně, v Boršicích mám dobrého kamaráda. Vyšel jsem ven, se skleničkou, na cigaretu. Najednou jsem uviděl, jak se ke mě někdo blíží – kluk zhruba 25 let. Zeptal se, jestli jsem Feri. Řekl jsem, že ano a jak můžu pomoct, ale ani jsem to nestihl doříct - a hned přišlo pár rychlých ran. Když ho moji známí ode mě odtrhli, všiml jsem si, že se s nimi pere i další starší muž. Jak se pak ukázalo, byl to prý táta toho prvního.

Dali najevo nějaký motiv?

Já k nim hned přiskočil a chtěl jsem vědět, proč to udělali. Ale oni nebyli schopni vůbec reagovat. Vyfotil jsem si je, oni se pak otočili a byli pryč. Od počátku - a proto jsem to také dal na Twitter - ale bylo jasné, že nejde o normální hospodskou rvačku. Nepředcházela tomu žádná provokace ani žádný kontakt, nešlo o to, že bych někoho polil, spálil cigaretou nebo že bych někomu odřel auto. Ten člověk šel najisto. Nenapadá mě žádný jiný motiv než politický.

Proč by mělo jít o politiku?

Vůbec nijak to nesouviselo s tou situací. Rozhodně nešlo o situaci ve stylu „strčil's do mě – pojď ven“. Starší útočník podle médií sympatizuje s Řádem národa. Ale nevím, motiv si policie bude muset vyzjistit od nich.

Útočili oba? Jak vzniklo to pořezání, které je vidět na fotkách?

Sám nevím, snažil jsem se hlavně chránit si hlavu. Nedokážu říct, jestli mě někdo pořezal, nebo jestli jsem se přitom pořezal sám o parapet nebo o hromosvod.

S útočníky se nijak neznáte? Nikdy jste se neviděli?

Až podle fotek jsem si uvědomil, že s jedním z nich na stejné akci došlo k něčemu podobnému už před třemi lety. Jeden z nich ke mě přišel, řekl něco jako že na lidi jako já tam nejsou zvědaví, vyrazil mi skleničku z ruky a začal do mě strkat. Pak nás kamarádi odtrhli.

V nedělních zprávách se objevilo, že útočníci „říkali něco o negrech“. Co přesně?

Nevím, sám jsem to neslyšel. Ale podle mých kamarádů jeden z nich prý říkal, že negři vůbec nejsou lidi nebo něco takového. Nechám na policii, ať to prověří a posoudí. Mělo by to být i ve svědeckých výpovědích. Těžko říct, jak s tím policie naloží.

Mně je to vlastně blbý vůči všem – policistům i saniťákům. Vždyť jsou svátky. Jel jsem sem (už počtvrtý) na Velikonoce a zkazí to nějací borci, kteří prý říkali něco o negrech.— Dominik Feri (@DominikFeri) April 21, 2019

Policejní mluvčí jakoby situaci spíš bagatelizovala. Prý šlo o „ojedinělý konflikt místního charakteru související zejména se samotným námětem akce a požitým alkoholem“.

To beru spíš jako policejní ptydepe v situaci, kdy běží prověřování a ona v podstatě nemůže nic říct. Podle mě policie pracuje dobře a efektivně. Vyslechli mě, byli za mnou v nemocnici, vyslechli dnes i útočníky. Otázka je, co bude dál a jak policie případ právně kvalifikuje.

Pokud policie naznačuje, že na koštu vína se může stát leccos – jak moc velkou roli mohl hrát alkohol?

Asi měli pár skleniček, stejně jako já. Ale ani jeden mi nepřišel v podroušeném stavu, že by nebyl schopen rozpoznat svoje chování. A alkohol není polehčující okolnost. Mimochodem, docela mě překvapilo, když jsem zjistil, že ten mladší je lékař.

pic.twitter.com/zeJohLQcQk— Dominik Feri (@DominikFeri) April 21, 2019

Z fotek bezprostředně poté jsou vidět i potom úsměvy, jako by se ani nic velkého nestalo. Na to na sítích upozorňuje plno lidí, kteří pak incident shazovali…

Byl jsem v šoku, to je všechno. Jasně, nešlo o nůž do ledvin. Ale hlava mě bolela, necítil jsem se nejlíp. Nechci z toho dělat umělou rasovou kauzu, chci jen, aby to policie řádně vyšetřila.

Děje se něco takového častěji? Kvůli politice nebo barvě pleti?

Nadávky nebo nějaká sprostá slova do zad, to už beru jako běžnou věc, to se děje takřka denně. Nejsem žádná mlátička ani provokatér. Konflikty nevyhledávám, většinou se to děje bez vyhrocení. Ale nic takhle ostrého se mi zatím naštěstí nepřihodilo. Pokud to někdo relativizuje, jako že jsem přece šel s kůží na trh, může si zkusit představit, že by někdo takhle napadl jeho politického reprezentanta. Jsem rád i za kolegy, kteří to odsoudili a řekli, že tohle už opravdu není v pohodě.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].