Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Štěpán Kotrba, údajný novinář, napadl na sjezdu ČSSD dva bezdomovce

Situací se bude zabývat Český rozhlas, za nějž byl akreditován jako externí analytik

Autor: Milan Bureš
Autor: Milan Bureš

Pár minut poté, co kandidát na předsedu Jiří Zimola ve svém projevu na sjezdu ČSSD pronesl větu o voličích, na které by se měla ČSSD soustředit - „Lidé chtějí pomáhat, ale nechtějí dávat na všechny ty nemakačenka.“ - poznali dva voliči ČSSD na vlastní kůži, co to může znamenat.

Před kulturním domem Střelnice v Hradci Králové, kde si ČSSD v neděli volí vedení, postávali od rána dva muži bez domova. „Jsme voliči ČSSD, tak chci vědět, co se tam děje,“ říkal Martin Veselý. S kolegou tu zvesela oslovovali novináře i členy ČSSD, kteří si před budovu chodili zakouřit. Občas nějakou cigaretu od někoho vyloudili.

Mezi lidmi na schodech kulturáku byl po projevu Zimoly i Štěpán Kotrba, který si dlouhá léta říká novinář, ale jde spíše o mediálního a politického lobbistu. Mimo jiné zhruba před deseti lety byl za ČSSD v radě Českého rozhlasu. Mluvil tu se sociálním demokratem, europoslancem a významným pražským členem strany Miroslavem Pochem. I k nim přistoupili dva muži bez domova - a řekli si o drobné. A Štěpán Kotrba je napadl.

Vytáhl pepřový sprej a z přibližně deseti centimetrů jím Veselému i jeho kolegovi vystříkal oči. Pořádně, nadvakrát. Když zasažený Veselý zaúpěl a padl na zem, sehnul se Kotrba a ležícímu muži stříkal do očí dál. Miroslav Poche zůstal jako opařený, stejně tak všichni okolo, kdo incident viděli. „Napadl nás,“ říkal Kotrba, když se vzdaloval z místa činudovnitř do budovy od mužů s tvářemi zkroucenými bolestí. „Ne, vůbec, nebyli agresivní,“ krčil rameny Poche, „jen si řekli o drobné, nic nám nedělali. Jsem z toho v šoku.“

Napadení muži si pak na toaletě zkoušeli pepř z očí vymýt, Miroslav Poche jim přinesl vodu a kávu. Trochu se vzpamatovali, ale Martin Veselý ještě zhruba 40 minut po incidentu nebyl schopen samostatně chodit, viděl jen mlhu. „Postiženého člověka takhle napadnout, to nechápu, co to bylo,“ ptal se Veselý, „a to jsem tu stranu volil, já blbec.“ Okolostojící novináři i sociální demokraté chtěli volat policii či sanitku, ale napadení  to odmítli.

„Budeme to samozřejmě řešit,“ řekl Respektu ústřední tajemník ČSSD Michal Kucián, když se zpráva o incidentu roznesla sjezdem, a on si zjistil podrobnosti od svědků. Štěpán Kotrba sice Kuciánovi tvrdil, že to on byl napaden bezdomovci - ale na místě to vidělo příliš lidí na to, aby mu tato lež prošla. „Štěpán Kotrba byl z našeho sjezdu vyhoštěn, toto se tady dít nesmí,“ řekl pak Michal Kucián, když Kotrba opouštěl Střelnici.

To už se mu na krku nehoupala visačka, na níž bylo uvedeno, že je tu Kotrba v roli novináře akreditován za Český rozhlas.

Analytik rozhlasu

Štěpán Kotrba ale není zaměstnancem Českého rozhlasu, proč ho tedy na sjezd vyslal? „To opravdu nevím. Mohu jen říct, že jsem překvapen. Za zpravodajství Českého rozhlasu rozhodně akreditován nebyl,“ říká do telefonu ředitel zpravodajství ČRo Jan Pokorný.

V minulosti se o Štěpánu Kotrbovi mezi novináři mluvilo jako o poradci ředitele ČRo René Zavorala, v mediálním prostředí to však bylo považováno spíše za vtip, který upozorňuje na skutečnou roli Štěpána Kotrby: tvářit se jako novinář, ale být zákulisním hráčem.

René Zavoral dotaz vepsaný do textové zprávy (Je Kotrba jeho poradce - a jak bude tu situaci řešit?) poslal tiskovému mluvčímu rozhlasu Jiřímu Hošnovi a ten pak Respektu tlumočil postoj ČRo. „Štěpán Kotrba není poradce pana ředitele, je externím spolupracovníkem, který občas vypracuje mediální analýzy pro náš analytický tým. Na sjezd ČSSD byl akreditován jako externí analytik,“ uvádí  mluvčí Hošna.

Vedení ČRo prý rozhodně bude incident s Kotrbou řešit. „Je ale potřeba nejdříve mluvit i s ním. Mohu nicméně říct, že Český rozhlas stojí na hodnotách, které se s popsaným jednáním neslučují. Vedení ČRo ten incident interně vyšetří a pak zaujme stanovisko,“ dodal Hošna.

Mezitím už Kotrba na svůj Facebook napsal, že byl prý sám napaden. Pokud něco takového bude tvrdit i Českému rozhlasu, je pravděpodobné, že neuspěje: svědků pokuřujících před Střelnicí je dost na to, aby se vedení ČRo mělo koho zeptat.

Martin Veselý s kolegou, jen co začali trochu vidět, zmizeli někde v Hradci Králové; oči napuchlé a rudé, navzájem se podpírali.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].