Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Sázkaři nejdřív věřili Drahošovi, ale začali otáčet

Před víkendem se karta mění, přibylo sázek na výhru Miloše Zemana

Jiří Drahoš na jihu Čech • Autor: Milan Jaroš
Jiří Drahoš na jihu Čech • Autor: Milan Jaroš

Jak lidé sází, tak i volí, tvrdí čeští bookmakeři. Pokud by to byla pravda, šance Jiřího Drahoše a Miloše Zemana se před víkendem vyrovnaly – a místy měl Zeman i navrch. Drahoš po vyhlášení prvního kola voleb vypadal jako jasný favorit. Sázelo na něj 80 procent lidí. Páteční skóre už ale bylo jiné. „Už se to otočilo. Za poslední dva dny jsou dvě třetiny sázek i vkladů na Miloše Zemana,“ uváděl v pátek odpoledne Pavol Boško, bookmaker Tipsportu a specialista na politické sázky.

U konkurence byla situace opačná. „Podle kurzů a podle vsazených vkladů je jednoznačný favorit Jiří Drahoš,“ oznamoval ve stejný okamžik Michal Hanák z Fortuny. V pátek sice „o trochu více sázek na Zemana patrně bylo“, nicméně ve Fortuně to připisují tomu, že se kurz na Zemana vychýlil už dost vysoko, aby sázkaře nalákal.

Situace s kurzy se tak vyvíjí vcelku překotně. Před prvním kolem byl pro bookmakery jasným favoritem Zeman. Tisport i Fortuna – dvě největší kanceláře na trhu – na něj držely nižší kurz i po vyhlášení výsledků prvního kola.

Brzy je ale změnily a favorita udělal z Drahoše. Důvodem bylo právě to, že Zemanovi po prvním kole přestali sázkaři věřit. „Lidé hráli takřka výhradně Drahoše,“ říká Hanák.  Stejná situace podle něho ve Fortuně trvala i v pátek dopoledne – na rozdíl od Tipsportu, i když kurzy jsou podobné.

Jiří Drahoš11.1.19.1.Tipsport2,91,57Fortuna2,91,6Miloš Zeman11.1.19.1.Tipsport1,52,41Fortuna1,52,35

Příliv peněz na jednu či druhou stranu musí bookmakeři brát v úvahu a kurzy podle toho upravují. To je běžná praxe – nechtějí zbytečně riskovat, navíc u voleb lze brát preference sázkařů jako signál, koho budou lidé volit, je proto rozumné podle toho kurzy upravit.

Na prezidentskou volbu sází desítky až stovky tisíc lidí, což už je solidní vzorek, byť ne reprezentativní. Sázkařská komunita je jiná než populace jako celek, i když na politiku chodí sázet i ti, kdo na sport nesázejí.

Obliba Drahoše po prvním kole vedla k tomu, že ve všech sázkových kancelářích jeho kurz postupně klesal – to znamená, že se posouval do role čím dál většího favorita a že se na něj dalo vyhrát méně a méně, což mělo sázkaře odradit. Naopak Zemanův kurz stoupal. To mohlo podle Boška hrát roli v tom, že se začalo na Zemana víc sázet. Ale stejně tak může jít o změnu nálady ve společnosti, kdy počáteční euforie Drahošova tábora po slušných výsledcích prvního kola začala postupně vyprchávat.

„Podobná situace vznikla před pěti lety. První dny byl Karel Schwarzenberg obrovským favoritem, šla na něj většina vkladů, ale postupně se to otočilo,“ upozorňuje Boško. Zeman měl nakonec převahu i ve Fortuně, podíl vkladů byl 69:31 v jeho prospěch. Tomu také odpovídaly finální kurzy, Zeman podle nich šel do druhého kola jako favorit.

Objem sázek je podle Fortuny zhruba dvakrát větší než v roce 2013 i než při loňských parlamentních volbách. Dá-li se z toho číst budoucnost, pak o důvod víc vývoj sázek sledovat. „Nepamatuju se, že by volby v Česku dopadly jinak, než bylo nasázeno,“ tvrdí Hanák. Podle Hanáka i Boška nicméně pořád platí za favorita Drahoš – proto na něj také drží nižší kurz a dá se na něj vyhrát méně.

Update: Od páteční noci, kdy tento text vznikl, se situace v sázkách dál vyvinula a předpovědi se naplnily. Po půlnoci z neděle na pondělí už byly kurzy obou kandidátů vyrovnané - v Tipsportu i ve Fortuně. Bookmakeři tedy po víkendu dávali oběma kandidátům stejné šance na výhru, Drahoš přestal být favoritem. V Tipsportu měli oba stejný kurz 1,91, ve Fortuně měl dokonce Zeman o setinu lepší kurz 1,91 oproti 1,92 na Drahoše. 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].