Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Prezident Trump promluvil: Vládu přejímá lid

I první oficiální projev naznačil, že nás nečekají snadné časy

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

V jistém smyslu je dobře, že Donald Trump je konečně americkým prezidentem. S jeho páteční inaugurací skončila éra silných slov, burcujících projevů a rozverných tweetů odesílaných ve čtyři ráno. Trump toho hodně nasliboval. To dělá samozřejmě každý kandidát, ale v jeho případě jde o prvního populistu nového střihu, který dosedl do skutečně významné funkce, bohužel možná rovnou do té nejdůležitější na světě. V každém případě nadchází hodina pravdy. Vést vzpouru proti “elitám” a “establishmentu” je věc jedna. Teď uvidíme populistu v akci - a to může být věc úplně jiná.

První projev v nové funkci rozhodně nenaznačil, že by se Trump během dvou měsíců proměnil z kandidáta vedoucího vzpouru v prezidenta a tak trochu hlavu celého západního světa. Inaugurační proslov byl prostým pokračováním jeho kampaně. Až dosud se o radost z úspěchu Spojených států dělila jenom pomyslná elita, nyní podle nového prezidenta přichází obrat. Trump výslovně zdůraznil, že tohle není běžné předání moci, ale okamžik, kdy v Americe přejímá vládu lid.

Všechno se teď bude řídit jediným heslem: America First! - tedy Jen Amerika. Národní zájem bude určujícím principem mezinárodních vztahů. Nechyběla zaťatá pěst hrozící ve vzduchu a hesla o patriotismu, který všechny spojí. Kontrast s předřečníky, kteří zdůrazňovali kontinuitu nepřetržitého demokratického procesu, nemohl být větší. Trump sám sebe prezentuje coby bod obratu. Znovu ubezpečil Američany, že všechno splní. Uměřenost a náznak pokory s tímto prezidentem spojovat zřejmě nebudeme.

Zatím jsme nicméně na začátku. Trump se - jako všichni před ním - bude učit za pochodu a během vládnutí proměňovat. Na jeho výkonu bude záležet, nakolik se nacionalistická struna rozezní i jinde na Západě. Evropa se poprvé od 2. světové války ocitá v pozici, kdy se bude možná muset obejít bez automatické podpory Washingtonu. V národní logice nového prezidenta ostatně její současné uspořádání ani nedává pořádný smysl.

Až sem zní vlastně všechno hrozivě, Američané a s nimi celý svět však byli v pátek zároveň svědky toho nejlepšího, co demokracie nabízí - příkladně poklidného předání moci. Když Trump mluvil o nové éře převzetí moci lidem, jistě neměl na mysli, že by se za čtyři roky už podobný rituál neměl opakovat. Evropanům třeba těžké období “strýčka Sama” pomůžeme v ujasnění vlastních cílů a zájmů. Ale nic si nenalhávejme, i první Trumpův projev naznačil, že nás nečekají snadné časy.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].