Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Na co se poslanci mají zeptat povýšeného generála Tuhého

Opozice prosadila mimořádnou schůzi, na níž se ve čtvrtek bude řešit kontroverzní postup policie při návštěvě čínské delegace

Policejní prezident Tuhý a prezidentův poradce Nejedlý • Autor: Milan Jaroš
Policejní prezident Tuhý a prezidentův poradce Nejedlý • Autor: Milan Jaroš

Trochu to vypadá od vlády jako zlomyslnost - nebo jako zvednutý prostředníček vůči opozičním poslancům. Ti totiž prosadili na tento čtvrtek svolání mimořádné schůze sněmovny, na němž budou chtít vysvětlit kontroverzní a zřejmě i neústavní postup policie při návštěvě čínské delegace v Praze.

Vláda totiž pouhé tři dny předtím schválila návrh povýšit dva důležité objekty zájmu poslanců: policejního prezidenta Tomáše Tuhého do ještě vyšší generálské funkce a plukovníka Jiřího Komorouse do vymodlené funkce generálské. Přitom oba nesou za přístup policie – hájící z čínského pohledu ideologicky příznivý obraz českých občanů – velkou odpovědnost. A ten vládní prostředníček je i vzkazem mnoha českým občanům.

Respekt už opakovaně popsal vcelku nezpochybnitelné lapsy policie a nemění na tom nic ani policejní vysvětlení z minulého týdne. Od protiústavního neumožnění řádně ohlášené a nikým nezakázané protibetské demonstrace až po jednotlivé ústrky, které pocítila řada odpůrců čínské komunistické ideologie. Nešlo na první pohled o nic vážného, policie nikoho neseřezala, ani ty, co zadržela (autor se za tuto zlomyslnou poznámku omlouvá všem slušným policistům; ví, že jich je většina).

A pokud zabavila nějakou „ideologicky závadnou“ pomůcku demonstrantů, poctivě ji později vrátila. I na akademické půdě se aspoň chovala slušně. Autor blogu je zároveň přesvědčen, že v tomto směru budou poslanci profesionálně vybaveni otázkami. A že si budou vědomi, že jde o ústavu, na kterou by měli svým mandátem přísahat. Měli by se ale také zeptat, za co policejní prezident dostane (nepochybně od Miloše Zemana) další frčku na výložky.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v rozhovoru pro DVTV trochu rozpačitě tvrdil, že na ni byl generál Tuhý vládou navržen za „celoživotní dílo“. Za co tedy dostal první frčku před necelými dvěma lety, těsně po jmenování do funkce policejního prezidenta? V médiích se tehdy psalo, že vládním zdůvodněním rovněž bylo „celoživotní policejní dílo“ Tomáše Tuhého. To je ta samá vláda tak zapomnětlivá? A co dokázal generál Tuhý od té doby? Kromě „zkrocení“ a „utlumení“ demonstrantů spíše liberálního, nebo dokonce docela levicového zaměření na několika demonstracích?

Ano, přiznejme třeba, že v roce 2015 se najednou velmi snížila kriminalita. Statisticky. I kdyby se snížila opravdu, každý expert řekne, že opatření, která k něčemu takovému vedou, musí být uvedena v život tak dva až tři roky předtím. Takže tu novou frčku by měl dostat z tohoto pohledu Martin Červíček.

Zato Jiřímu Komorousovi autor blogu tu generálskou pecku přeje. Zná ho hodně dlouho a ví, jaký je to loajální policista. Už v roce 1987 se podle dokumentů vydával za „přesvědčeného internacionalistu plně oddaného marxismu-leninismu“. Když k tomu připočteme náměstka policejního prezidenta Zdeňka Laubeho, poslancům by měla v hlavě vrtat podstatná myšlenka: Co je v policii špatně. Tedy proč po jmenování Komorouse do generálské hodnosti budou mít v české policii dva ze tří aktivních generálů předlistopadovou minulost spojenou se zločinnou Státní bezpečností? Ta otázka visí zatraceně nízko.

O tom, že generál Tuhý a plukovník Komorous budou povýšeni, pokud zvládnou ochranu čínských komunistických pohlavárů, slyšel autor tohoto blogu už před onou slavnou návštěvou. Nevěřil tomu. Můžeme se ovšem na přidání „pecek“ dívat i optimisticky. Povýšení za „celoživotní dílo“ může být vzkazem, že se ono dílo pomalu uzavírá. Pokud to nebude pravda aspoň případě generála Tuhého, je něco vadného na dodržování tuzemského ústavního pořádku. Zatím naštěstí ne tak moc.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].