Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

O co se tu vlastně hraje

Odmítání jakýchkoli jednání s ANO může paradoxně vést k úspěchu Zemana, a tím k ještě většímu úspěchu Babiše

Tomio Okamura a Andrej Babiš; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Tomio Okamura a Andrej Babiš; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

V pondělí proběhne ustavující schůze sněmovny, takže povolební jednání se dostanou do další fáze. Pakliže bychom měli sportovní terminologií určit mužstva, která proti sobě stojí, pak na jedné straně je to ANO, SPD plus KSČM. A na druhé ODS, TOP 09, KDU-ČSL se STAN. Kdesi mezi tím jsou Piráti a sociální demokraté. V první fázi se nyní bude hrát o vedení sněmovny, ve druhé pak o podobu výborů a ve třetí o složení vlády. Všechny fáze spolu pochopitelně souvisí. Abychom se v nejasné situaci trochu zorientovali, určeme si nejdříve, oč se tu vlastně hraje.

  1. Dosáhne SPD Tomia Okamury na vedení klíčových výborů, jako je například bezpečnostní?
  2. Budeme mít vládu, kterou povede trestně stíhaný politik?
  3. Získá rozhodující vliv na příští vládu SPD a KSČM?
  4. Zvolí si Češi prezidenta, který bude ctít pravidla a stane se sjednocovatelem rozdělené společnosti?

Už několikrát jsme napsali, že Andrej Babiš o sestavení většinové vlády příliš neusiloval. Kritici na tento postřeh namítají, že se Babiš snažil, ale ostatní strany (až na SPD)do vlády nechtějí; co mu tedy zbývá? Strany, které odmítají vládu vedenou stíhaným premiérem, mají principiálně pravdu. Nejde tu jen o to, že by neměl zemi reprezentovat člověk, který je vyšetřován. Policie by ani neměla být vystavena tlaku, že se zabývá tak mocným mužem. Je zkrátka věcí slušnosti, aby Babiš počkal na rozhodnutí zdejší spravedlnosti. Jak ale zároveň všichni víme, slušnost je věcí názoru - a voličům ANO stíhání nevadí. S tím je třeba počítat.

Babiš situaci interpretuje tak, že nikdo nechce jít s ANO, protože všichni ostatní odmítají akceptovat výsledky voleb. Na tom sbírá body a některé výzkumy, které si nechaly menší strany vypracovat, prý ukazují, že se mu s tím u veřejnosti daří. Bylo by zajímavé sledovat, co by se stalo, kdyby se strany rozhodly tlak otočit a navrhly: Jsme okamžitě připraveny vstoupit do vlády s ANO (nebo aspoň podpořit menšinový kabinet při hlasování o důvěře), pokud ji povede někdo jiný než Babiš. Až se kauza vyšetří, může se Babiš do čela vlády postavit - pakliže tedy bude očištěn. Vzhledem k předvolebním slibům by to nicméně mohli udělat zřejmě jen lidovci a sociální demokraté, kteří takovou vládu ani před volbami nevylučovali. Nezdá se však, že by se k tomu chystali.

V zájmu země je, aby SPD nevedla žádný z výborů. A rozhodně ne ten bezpečnostní, který jí chce ANO svěřit. 

Výsledky voleb každopádně určily, kdo tu má vládnout, protože ANO vyhrálo jasně a oponentní strany nemají dostatek hlasů na sestavení vlády vlastní. Otázka tedy nezní, jestli bude ANO vládnout, ale jak bude vládnout. A to menší strany ovlivnit mohou, i kdyby do vlády nevstupovaly. Stoprocentní blokování na úrovni vlády se ještě dá pochopit, ale hledání shody s ANO na složení vedení sněmovny a výborů by mělo proběhnout.

SPD je extremistické uskupení, které se navíc netají obdivem k Vladimiru Putinovi. V zájmu země proto je, aby nevedlo žádný z výborů. A rozhodně ne ten bezpečnostní, který mu chce ANO svěřit. Tady skutečně státní zájem převyšuje ten stranický a je třeba určit si priority. Byť si třeba pak strany budou muset dát sprchu, aby ze sebe nepříjemný kompromis spláchly. Navíc by tím zasely nejistotu do vznikajícího bloku ANO, SPD, KSČM.

Vše předchozí souvisí s volbou prezidenta. Miloš Zeman evidentně usiluje o natahování složité situace až do prezidentské volby. Výzkum pro Českou televizi ukázal, že i tady vzniká voličský blok ANO, KSČM a SPD, který se Zemana chystá podpořit. Pro budoucnost Andreje Babiše je volba hlavy státu klíčová. Když uspěje Miloš Zeman, mimořádně to Babiše posílí. Nejen politicky, ale i v očích veřejnosti.

O to je situace složitější, protože pro někoho příkladné odmítání jakýchkoli jednání s ANO může paradoxně vést k úspěchu Zemana, a tím k ještě většímu úspěchu Babiše. Dnes už víme, že principiálně správné rozhodnutí - odvolání Andreje Babiše z vlády - ho vlastně posílilo. Strany tak budou muset přemýšlet o dva tři tahy dál, případně i obětovat některou z figur na šachovnici.

Pochopitelně existují i jiné cesty k tomu, aby vliv SPD, komunistů a Zemana nerostl, uvedené příklady mají pouze ilustrovat složitost situace. Už nejbližší dny nám ukážou, co zbývající strany vymyslely, aby zájmy svých voličů uhájily. Ony čtyři body přitom budou pro budoucnost země klíčové tak jako tak.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].