Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Babišovo hnutí klesá, na audity už slyší i voliči ANO

Se sociologem Pavlem Ranochou o poklesu preferencí premiéra Babiše a jeho hnutí

Premiér Andrej Babiš na schůzi vlády • Autor: ČTK
Premiér Andrej Babiš na schůzi vlády • Autor: ČTK

Vládní hnutí ANO je sice stále nejsilnější stranou, ale v několika posledních měřeních ukazují jeho preference sestupnou tendenci. V červnu by ho volilo 25,5 procenta voličů, což je v porovnání s dubnovým měřením pokles o pět procent. Čím je nejhorší výsledek hnutí ANO v průzkumech způsoben? A může pokles preferencí stranický šéf Babiš ještě něčím zvrátit? „Začíná jít o velké peníze a vypadá to, že voliče hnutí ANO na takové otázky slyší. Babišův problém s údajným neoprávněným čerpáním dotací se začíná podobat tomu, co se tu dělo podle českého premiéra dříve, v dobách tradičních politických stran. A to je v rozporu s jeho slovy, že založil vlastní hnutí, aby tyhle praktiky vymýtil,“ říká analytik agentury Kantar Pavel Ranocha, který průzkum pro Českou televizi připravoval.

Kdy přesně začalo hnutí ANO ztrácet na preferencích? 

Podle našich dat pokles začal před třemi měsíci. Od té doby je to zhruba dva až dvě a půl procenta dolů za každou vlnu měření, dohromady tedy o pět procent horší výsledek než mělo hnutí ANO v dubnu 2019. A pokles o pět procent už není statistická chyba, je to zaznamenatelný rozdíl. Snažíme se hledat v datech trendy - a tohle je nezpochybnitelný trend poklesu popularity hnutí ANO.

Čím je pokles způsoben?

Je to vidět velmi dobře u posledního měsíce měření. K otázce na voličské preference přidáváme i otázku, zda dotyčný změnil v posledních třech měsících názor na toho, koho volil dříve a koho chtějí volit nyní. Pokud ke změně došlo, ptáme se navíc otevřenou otázkou na důvody. A poslední měsíc má tato otázka velmi konzistentní odpovědi, které se dotýkají zveřejněných zpráv o auditu Evropské komise, které mapovaly Babišův střet zájmů a údajné neoprávněné čerpání dotací pro holding Agrofert.

Pavel Ranocha, Kantar • Autor: ČT
Pavel Ranocha, Kantar • Autor: ČT

Demonstrace, na které chodily desetitisíce občanů po celé republice a na Letnou pak přišel čtvrt milion, v odpovědích nefigurují?

Explicitně to nebylo uvedeno ani jednou. Část dat jsme navíc sbírali před i po demonstraci na Letné a změnu tam nevidíme. Proto si myslím, že demonstrace mají na podporu Andreje Babiše a jeho hnutí zanedbatelný vliv.

Jak si tedy vysvětlujete pokles hnutí ANO kvůli auditním zprávám Evropské komise?

Že začíná jít o velké peníze a vypadá to, že voliče hnutí ANO na takové otázky slyší. Je důležité si uvědomit, že jsou to často lidé, které na předchozích vládách štvaly ekonomické skandály – ať už v devadesátých letech či po přelomu století. Andrej Babiš do politiky vstupoval s protikorupčním étosem a také dnes mluví o tom, že korupce a podvody pod jeho vedením v Česku nejsou. Jenže v tuhle chvíli došlo k tomu, že jeho problém s údajným neoprávněným čerpáním dotací se začíná podobat tomu, co se tu dělo podle českého premiéra dříve, v dobách tradičních politických stran. A to je v rozporu s jeho slovy, že založil hnutí, aby tyhle praktiky vymýtil. Navíc nelze opominout, že podvody s dotacemi by mohly v případě vracení peněž zasáhnout daňové poplatníky, tedy i Babišovy voliče.

Jací voliči nejčastěji měnili v posledních týdnech názor a odešli od hnutí ANO?

Bývají to voliči ze střední generace - z voličů hnutí ANO jsou to tedy ti mladší. Takže se o to víc posiluje fakt, že ANO čím dál tím víc stojí na hlasech nejstarší generace.

Kam nejčastěji přecházejí?

Úprk je rozdělen do tří politických částí. Jedna část jde k ODS, druhá část k Pirátům a třetí je směsicí ostatních stran.

Autor: ČT
Autor: ČT

Odešel někdo k Trikolóře coby novému uskupení Václava Klause mladšího, které hned v prvním průzkumu získalo tři procenta voličské podpory?

Na jednu tiskovou konferenci je výsledek Trikolóry překvapující, souhlasím. Hlasy pro Trikoloru nicméně přišly z poloviny od SPD, které v aktuálním průzkumu momentálně ztratilo oproti předchozímu měsíci dva procentní body. Zbytek je rozdrobený od ostatních stran, i hnutí ANO je mezi nimi - a to vedle Svobodných, lidovců a menších mimoparlamentních stran.

Může mít vývoj preferencí ANO díl klesající tendenci?

Bude hodně záležet na tom, jak rychle se budou v případě auditů podnikat další kroky a kdy dojde ke zveřejnění finální zprávy. A otázkou je, co se bude dít v mezičase. Opozice kauzu bude chtít dál zdůrazňovat, ale nevím, jestli to jí bude stačit k dalšímu výraznějšímu propadu hnutí ANO. Navíc se na politické scéně nově objevila vládní krize, která by mohla problémy Andreje Babiše s dotacemi paradoxně překrýt. Predikovat vývoj by v tuto chvíli tedy bylo velmi odvážné.

Zeptám se jinak. Jakou taktiku by měl Andrej Babiš podle vás zvolit, aby zpomalil pokles preferencí?

Podle mého názoru je klíčové, aby Andrej Babiš a hnutí ANO nějakým způsobem ustáli auditní zprávy a jejich finální znění, které do Česka v budoucnu doputuje. A nebude to vůbec jednoduché. V tomto případě zde není žádný český nepřítel v podobě politiků nebo médií, na které Andrej Babiš vždy rétoricky vsázel. Navíc si svůj postoj bude muset obhájit před auditory Evropské komise, a to je jiný oponent, než na které je doma zvyklý. V Evropské unii se veřejný prostor rétoricky ovládá mnohem hůře. A pokud se mu to nepodaří, bude na domácí scéně a u svých voličů těžko vysvětlovat, že měl pravdu a že to je další kampaň proti jeho osobě.

Ale i tak Andrej Babiš označuje audity za útok na Českou republiku, mluví dokonce o donášení českých úředníků žijících v Bruselu. Strategie spočívající v hledání nepřátel nemůže podle vás v případě auditních zpráv fungovat?

Snaha vytvořit spiknutí evropských úředníků proti českému premiérovi, je - myslím - i na voliče Andreje Babiše už příliš přitažená za vlasy. Nicméně pro mnohé voliče ANO může být auditní šetření tak nesrozumitelný pojem, že si část z nich může sama pro sebe říct, že se něčím podobným zabývat ani nechtějí - a volit ho budou i tak.

Je pokles preferencí logický u hnutí, jehož image je postavena na jedné osobě?

Naprosto. A vidíme to i na minulých kauzách Andreje Babiše. A vážně by mě zajímalo, jaké by dlouhodobě byly preference hnutí ANO bez Andreje Babiše. Pokud byste se jeho voličů zeptali, co si myslí o hnutí ANO bez Babiše, budou vám říkat, že si nedokážou tuto situaci představit - a dál si budou do hnutí ANO Andreje Babiše promítat. Preference ANO jsou úzce spojeny s osobou českého premiéra. A za dobu, co je Andrej Babiš v politice, je tohle první kauza, u které vidíme hmatatelný negativní dopad na preference hnutí. Předtím jsme nic takového nepozorovali, i když jsme si často říkali, že to už není možné. Můžeme třeba vzpomenout na případ údajného únosu Babišova syna, který mu ale nakonec preference spíše zvedl.

Kdo je a kdo bude největším konkurentem hnutí ANO?

Co se týče příštích voleb? Já si myslím, že bude záležet na tom, jestli se povede konsolidovat středopravicovou opozici. Začíná se o tom pomalu znovu mluvit - a pokud budou chtít tyto strany představovat vůči Andreji Babišovi reálného oponenta, tak jim za současného stavu jejich preferencí nic jiného nezbude.

Scénář výhry samotné ODS nebo Pirátů je nereálný?

ODS to sama rozhodně neutáhne, její preference jsou stabilně okolo dvanácti až třinácti procent a rostou jen pomalu. Piráti jsou zase taková třetí noha: rychle narazí na svůj strop, protože už nebudou mít od koho brát hlasy, sami nebudou schopní Andreje Babiše porazit a ostatním stranám se s nimi těžko spolupracuje. Takže pokud vznikne soustředěná opozice složená z TOP 09, STAN, ODS, lidovců a případně i Pirátů, může to být vážně jediný relevantní protivník hnutí ANO. To sice může i tak vyhrát volby, ale jeho koaliční potenciál je už dnes velmi omezený a nelze počítat, že ČSSD a KSČM – tedy současní podporovatelé vlády – budou mít ve volbách fantastické výsledky, které by na sestavení vlády s hnutím ANO stačily. Ačkoliv se spojení opozičních stran dnes zdá velmi složité, až nemožné, reálná šance vyšachování Andreje Babiše z vládní politiky by tyto strany mohla alespoň na krátkou chvíli možná spojit.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].