Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Moskva: Opoziční protesty vystřídala prorežimní veselice

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Letošní léto se v Moskvě nese ve znamení politických protestů, jaké ruské hlavní město nezažilo už několik let. Takřka každý víkend od poloviny července se zástupy lidí vypravily na pouliční demonstrace, aby vyjádřili nespokojenost se stavem demokracie v Rusku. Obyvatelům Moskvy vadí, že v blížících se volbách do městského zastupitelstva nemají pro koho hlasovat – z voleb totiž byli vyloučeni všichni opoziční politici, kteří jsou kritičtí k současnému moskevskému starostovi Sergeji Sobjaninovi a vládnoucí straně Jednotné Rusko.

Zhruba dvacet opozičních kandidátů z různých stran a hnutí bylo z voleb vyškrtnuto s chatrným odůvodněním, že podpisy, které tito politici pro kandidaturu posbírali od svých podporovatelů, jsou zfalšované. Což celkem přirozeně naštvalo tisíce Moskvanů, kteří těmto opozičníkům své podpisy odevzdali – a vydali se demonstrovat. Policie proti pokojnému, ale nepovolenému protestu několika tisíc lidí 27. července tvrdě zakročila a uvěznila nejznámější opoziční kandidáty Ilju Jašina, Dmitrije Gudkova, Julii Galjaminu a pár dalších. Kromě nich policie zavřela do vězení také několik účastníků demonstrací, většinou vysokoškolských studentů, a obvinila je z organizování výtržností, za což mladým lidem hrozí mnohaleté tresty.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Tvrdý způsob potlačení pokojných protestů Moskvany vyprovokoval k ještě větším demonstracím - na poslední povolený protestní mítink, který se odehrál 10. srpna na Sacharovově třídě, přišlo 60 tisíc lidí, což z něj dělá největší politický protest od velkých protivládních demonstrací v roce 2011. Organizátoři se po mimořádně úspěšné srpnové demonstraci pokoušejí protestního ducha udržet a chtěli proto na stejném místě o tomto  víkendu uspořádat další velké setkání. Radnice jim ale protest na Sacharovově třídě nepovolila. A namísto toho v sobotu 24. srpna zorganizovala vlastní akci k příležitosti 350. výročí vzniku ruské vlajky. Šlo o zábavní estrádu, při které na obřím pódiu zdarma vystupovaly známé hudební hvězdy jako Grigorij Leps, Valerija, Kristina Orbakaite nebo rapper Timati.

Rozměr a pojetí akce nenechaly nikoho na pochybách, že veselice měla jeden hlavní účel - vzít demonstrantům vítr z plachet a ukázat, že většina obyvatel dvanáctimilionové Moskvy režim podporuje. Jak si všiml nezávislý deník Novaja Gazeta, velkou část účastníků tvořili zaměstnanci státních podniků, váleční veteráni nebo členové mládežnické vojenské organizace v oranžových baretech, které na místo přivezly zvláštně vypravené autobusy. Ti všichni do kamer státní televize s úsměvem říkali, jak jsou hrdí na svoji zemi a na její vlajku.

Jestliže bylo cílem předchozí protesty demonstrantů přečíslit, pak se to povedlo - hned na začátku oslav vlajky, kdy policisté naráz pustili čekající davy k pódiu, moderátor z mikrofonu ohlásil, že na místě je právě v tu chvíli sto tisíc lidí. Tuto informaci hned předala do světa státní média včetně anglicky psaných a vládou vlastněných kanálů Russia Today a Sputnik. O chvíli později už nicméně velká část účastníků oslav proudila k východům. Když na pódium kolem páté hodiny odpoledne předstoupil známý rapper a podporovatel Vladimira Putina Timati a z pódia se zeptal „Jak se máš, Moskvo“, zbýval už na Sacharovově řídě jen prořídlý dav a všude po zemi se povalovaly ruské papírové vlaječky.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Opoziční demonstranti, které radnice na Sacharovovu třídu nepustila, nyní chystají velký protest na příští sobotu, tedy na 31. srpna. Zatím se jim však nepodařilo získat povolení od radnice. Mladá právnička Ljubov Sobol, která patří mezi odmítnuté nezávislé kandidáty a je jednou z nejvýraznějších tváří probíhajících protestů, podala žádost o povolení ke shromáždění na třech různých místech, ale žádné z nich nebylo vyhověno. Úřady zdůvodňují zamítavá stanoviska tím, že by demonstrace bránila dopravě a pohybu chodců po městě.

Odmítavé stanovisko radnice odráží postoj celého ruského režimu k právě probíhajícím politickým protestům: prezident Vladimir Putin označil kandidáty za podvodníky, kteří úmyslně zfalšovali podpisy, a pouliční demonstrace jsou podle něho běžnou součástí předvolebního napětí. Ruský parlament přitom ustanovil komisi, která má prošetřit, zda za protesty stojí zahraniční zpravodajské služby.

Protestující se mezitím po velké a úspěšné demonstraci už druhý víkend v řadě pokoušejí udržet protestní náladu při životě pomocí dostupných prostředků v mezích zákona, kterých ovšem není mnoho. Poslední dva víkendy pořádají malé protesty na různých místech v centru Moskvy. Pro tyto individuální protesty neboli „pikety“, kdy vždy jeden člověk vystoupí s protestním plakátem, není podle ruských zákonů třeba povolení. Jedním z míst, na kterém se v sobotu tímhle způsobem po několik hodin střídali osamocení demonstrující, bylo Puškinovo náměstí.

Jednou z protestujících byla také asi padesátiletá žena, která se představuje jako Laila. V ruce drží podomácku vyrobený transparent s nápisem „Svobodu politickým vězňům“, na němž jsou fotografie studentů, kteří jsou ve vězení kvůli účasti na demonstracích. „Jsou stejně staré jako moje děti. Když se za ně nepostavíme my, tak to neudělá nikdo,“ říká.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Po chvíli ji střídá Máša, studentka kulturologie a spolužačka Jegora Žukova, studenta politologie, který je jedním z uvězněných demonstrantů a hrozí mu osm let vězení. Na otázku, jestli má v tak velkém městě osamocený protest jednoho člověka smysl, na chvíli zaváhá. „Nemůžu sedět doma a nic nedělat. Jegor je můj spolužák. Lidé se u mě zastavují a ptají se, za co protestuji, tak se třeba nad tím aspoň zamyslí,“ říká.

Komentátoři nezávislých médií, politologové i běžní obyvatelé Moskvy si nyní pokládají otázku, jak dlouho můžou aktuální protesty vydržet. Mají šanci přinést hlubší změny jako třeba větší zastoupení opozice v ruské politice, anebo postupně vyšumí jako zmíněné poslední velké protesty v roce 2011? Většina komentátorů se shoduje, že odbojná nálada každopádně vydrží do nadcházejících voleb do městského zastupitelstva, které Moskvu čekají již 8. září - protože právě kvůli nim začaly. Dá se však předpokládat, že protestní akce budou pokračovat i po volbách a budou požadovat propuštění uvězněných studentů a opozičních kandidátů.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].