Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Miloš Zeman řeší Čapí hnízdo

O obvinění poslanců Babiše a Faltýnka zatím nic nevíme

Miloš Zeman na tiskové konferenci v hotelu Ring ve Starých splavech , 11.5. 2017 • Autor: Milan Jaroš
Miloš Zeman na tiskové konferenci v hotelu Ring ve Starých splavech , 11.5. 2017 • Autor: Milan Jaroš

Je pěkné, když se prezident Miloš Zeman zajímá o spravedlnost a během několika dnů se kvůli tomu sejde s ministrem spravedlnosti i s ministrem vnitra. Ne, že by ministři měli povinnost referovat prezidentovi o dění na svých rezortech, ale je to slušnost.

Problém je, když se s prezidentem Zemanem sejdou ministři spravedlnosti a vnitra Robert Pelikán a Milan Chovanec poté, co prezident celkem bez obalu a provokativně oznámí, že si myslí, že způsob vyšetřování vlivného politika a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše je policejní provokace. A ještě větší problém je, když se ministr vnitra na tiskovce přizná, že krátce s prezidentem o kauze pohovořil, a když víme, že u toho seděl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Ministr spravedlnosti ostře odmítl, že by se na Hradu o živé kauze Čapí hnízdo bavil, takže ho v tomto blogu víceméně vynecháme. Milan Chovanec, Tomáš Tuhý, a navíc šéf finanční policie seděli se Zemanem přes dvě hodiny, kauze Čapí hnízdo se podle ministra vnitra věnovali sotva pět minut, během kterých měli muži z vnitra hlavě státu vysvětlovat, že o případu neví a nemohou vědět nic víc než veřejnost z médií. Autor těchto řádků se věnuje problematice bezpečnosti dlouhodobě a ví, že jak Milan Chovanec, tak Tomáš Tuhý dostali o kauze zasvěcenější informace než veřejnost. Tak to chodí. Ne, že by vyšetřovatel memoroval ministrovi a generálovi o důkazech, ale o okolnostech vyšetřování hovořit s nadřízenými může.

Jak říká pan Patizon, nejde o to vyvolat podezření, že by ministr vnitra a policejní prezident případ přímo ovlivnili. Chraň Bůh. Nebo že by se prezident Zeman snažil zasáhnout napřímo do jednání vyšetřovatele či státního zástupce (skrze ministra Pelikána). Ale už fakt, že hlava státu vyjádří jasný názor na údajnou manipulaci případu, je skutečnou manipulací vyšetřování. Žádný vyšetřovatel není imunní vůči takové výstraze od hlavy státu. A když mu život zkomplikují jeho ministr a policejní šéf tím, že se s prezidentem o věci baví.

Poslanecká sněmovna vydala Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka ke stíhání před třemi týdny. Vyšetřovatel by měl mít už napsáno obvinění. Jde samozřejmě o komplikovaný případ, obviněna bude možná desítka lidí, přímá účast Andreje Babiše se bude prokazovat špatně, sdělení obvinění bude obsáhlé. V každém případě si je Andrej Babiš vyslechne krátce před volbami. Budeme tu mít nejzpolitizovanější případ posledních let a vyšetřování možného dotačního podvodu se stane minimálně na dlouhé měsíce součástí velkého politického souboje.

Fakt, že do toho souboje vstoupil i prezident Miloš Zeman, a fakt, že Milan Chovanec na to přistoupil – i jemu se před volbami hodí případ znovu připomenout – je velkou chybou. Spravedlnost tu není jen proto, aby dostala někoho do tepláků, nebo chcete-li za mříže, ale aby kultivovala společnost, chránila slabé, vychovávala k férovosti. Spravedlnost ve službách politických zájmů taková být nemůže a nikdo jí nebude věřit. Tak skončí Čapí hnízdo. Bez ohledu na výsledek vyšetřování, žaloby či soudu. Ve věci už půjde jen o emoce, zpochybnění, relativizaci faktů, zneužití informací jako politického bonusu. Ale nesmíme zapomenout, že na začátku této „katastrofy“ stál Andrej Babiš. Čapí hnízdo je jeho se vším všudy.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].