Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Kolonoskopie Čapího hnízda

Poslanci vydávali k trestnímu stíhání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka

Autor: ČTK
Autor: ČTK

Pohled na hodinky ukazuje, že ve chvíli, kdy sněmovna hlasováním vydala k trestnímu stíhání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, je právě 18 hodin a 15 minut. A pořád ještě středa. Pozorovateli celého jednání poslanců to tak nepřijde. Den, v němž předseda hnutí ANO Babiš a předseda poslanců ANO Faltýnek putovali rozhodnutím sněmovny do rukou justice, se zdál o dost delší, než dny bývají.

Celé je to kvůli Čapímu hnízdu. Policie viní Babiše, že dal pokyn Faltýnkovi, aby pomohl přeměnit společnost ZZN Pelhřimov (Faltýnek byl členem představenstva) z firmy spadající do Babišova obřího holdingu Agrofert na firmu samostatnou, malinkou a novou s názvem Farma Čapí hnízdo. Podle žádosti policie shrnující závěry dosavadního vyšetřování to cestou mezi lety 2007 a 2010 vzali přes anonymní akcie, za nimiž se pak vyklubala Babišova současná manželka Monika (později její bratr) a jeho dvě dospělé děti. A přes ROP NUTS II, kde si pro malou, samostatnou firmu Farma Čapí hnízdo, kterou vlastnila Babišova rodina skrytě, zajistili dotaci 50 milionů na rozvoj cestovního ruchu pro malé a střední firmy. Tu by společnost spadající pod holding Agrofert získat nemohla.

Zkrátka že s úmyslem získat peníze pro svou vlastní rodinnou farmu, na něž neměl nárok, Andrej Babiš (a jeho blízcí včetně Faltýnka) podváděl. A když bylo hotovo, zase si tu farmu vzal zpátky.

Konec demokracie

Ke slovu přichází sám Andrej Babiš kolem půl desáté ráno. „Fakt si myslíte, že se jedná o kriminální kauzu Čapího hnízda? Že se nejedná o další účelový proces, který má ovlivnit nadcházející parlamentní volby?“ čte Babiš sugestivně z papíru.  Bere to hlavně personálně, detektiva Pavla Nevtípila, který kauzu vyšetřuje, označuje za kontroverzního (v jednom případě v minulosti skutečně vyjádřil soud pochyby, zda vedl vyšetřování nestranně). Taky se mu třeba nelíbí, že jsou v žádosti policie překlepy.

Jak by jeden policista zmanipuloval vyšetřování, nad kterým má dozor státní zastupitelství a nad ním ještě dohled další státní zastupitelství, to Babiš nevysvětluje. Opakuje slova z minulé volební kampaně o „neskutečné korupční hydře, která rdousí zemi“, a on, který hydře přišel přetnout penězovody, že je teď účelově napadán. Jaké penězovody za ty čtyři roky v politice přetnul, neříká; jen že podvodníkem není on, ale premiér Bohuslav Sobotka, a že kauza OKD zdevastovala celý region. „Mě neumlčíte a nezastrašíte,“ řekne nakonec, „klidně mě vydejte. Žádám o zbavení imunity.“

V novinách před pár dny vyšly průzkumy mezi poslanci, z nichž plynulo, že Babiš s Faltýnkem vydání nevyhnou. Jaroslav Faltýnek se u řečnického pultu chce taky zbavit imunity. Ještě předtím ale zkroušeným hlasem žádá Českou televizi, aby „alespoň sem tam informovala objektivně“. Nelíbí se mu, že v ČT běžela informace, že byl členem orgánů společnosti Čapí hnízdo, když přitom byl jen členem orgánu společnosti, z níž se Čapí hnízdo přes skryté vlastníky vylíhlo.

„Celé měsíce bylo veřejným tajemstvím, že máme být obviněni,“ říká Faltýnek významně. Že se ta domněnka dost nabízela, když policie po Agrofertu požadovala dokumenty a listiny k Čapímu hnízdu a případ po anonymním podnětu vyšetřovala od počátku roku 2016, to už nedodá. „Jsem životním optimistou a věřím, že žiju v právním státě,“ uzavírá projev, který byl celý o tom, že tu právní stát není.

Ve sněmovně • Autor: ČTK
Ve sněmovně • Autor: ČTK

U pultu se střídají desítky poslanců. Příležitost k vystoupení v přímém přenosu České televize, která proces vydáme-nevydáme po celý den snímá, způsobí, že o to hlavní postupně přestává jít. Politici z ANO místo toho opakovaně zkoušejí řešit, zda jsou Babiš s Faltýnkem vinni či nevinni – tedy to, co nemůže v právním státě rozlousknout nikdo jiný než soud. A pro demonstraci toho, že předseda ani místopředseda strany nic nespáchali, jen tu na ně někdo šije boudu, používají různé podpůrné argumenty, které se opakují. Třeba že spousta nepravostí jiným politikům v minulosti prošla - nebo že „kvalita podané žádosti je z právního hlediska mizerná“, jak se domnívá třeba poslanec Radek Ondráček. „Vrhá to špatné světlo na právní stát. Po víc než dvaceti letech od sametové revoluce stále mezi lidmi, mezi poslanci, ale mezi obyčejnými lidmi přetrvává intenzivní pocit, že trestní řízení se může v této zemi vyrobit.“

Kraví rohy

Poslanec ANO Rostislav Vyzula jde ještě dál – nejen právní stát, ale sama podstata demokracie je podle něj napadána:  „Někdo vymyslel naprosto jednoduchý scénář, že prostě před určitou významnou politickou akcí někoho zkompromitujeme jakýmkoliv způsobem a je vyřízený.“ Velmi častým argumentem pro nevinu je načasování žádosti: „Nevidím žádnou trestní věc. Vidím volby. Za 45 dní jsou volby,“ pronáší Andrej Babiš, po něm Jaroslav Faltýnek a po něm ještě pár dalších lidí.

Někteří poslanci zkoušejí žertovat. Třeba Martin Komárek z ANO. „Věřte, že kdyby mi takovou žádost poslal veterinář a chtěl, abych svého psa Oskara přivedl na řádnou prohlídku, tak bych tam Oskara nepřivedl. Víte proč? Protože bych si byl jist, že tam Oskar umře.“

Bohuslav Chalupa z ANO navrhuje - a možná to ani neví - zásah do trestních řízení v Česku: chce, aby byli policisté a státní zástupci politicky i jinak trestáni, když jimi vedený případ neskončí odsouzením. „Co se stane, až třeba soud prokáže, nebo neprokáže vinu pana Babiše v té kauze? Jak budou potrestáni ti, co ho křivě obvinili těsně před volbami z důvodu vysokých preferencí ANO? A to i politicky potrestáni. Zda třeba vyšetřovatel bude propuštěn od Policie České republiky bez práva na výsluhu?“ zamýšlí se poslanec. Jestli zároveň navrhuje zrušit české soudy, protože ty už v tom novém světě nebudou potřeba, když se bude smět trestně stíhat jen ten, o jehož vině bude předem rozhodnuto, nebo kdo bude vyčleněn na politické trestání pracovníků justice, už pak nedořekne.

Poslanec Kováčik z KSČM je z toho všeho, jak říká, smutný. „Pojďme se zabývat i problémy dolních milionů, nejen horních desetitisíců,“ apeluje. Olga Havlová, která je ve sněmovně za Okamurův Úsvit a zároveň je ve vedení spolku Věci veřejné, říká, že nevydrží mlčet a musí něco říct. A řekne to: že jí to připomíná dávný nespravedlivý hon na Vítka Bártu (předseda VV, který rozdával poslancům obálky s penězi).

Autor: ČTK
Autor: ČTK

Občas přijde k pultu poslankyně za ANO Jana Lorencová, která byla kdysi dobrou novinářkou, a zavzpomíná na tu dávnou dobu. Jak psala o podvodech s nezdaněným lihem, jak dělala rozhovor s Lubomírem Zaorálkem o OKD a jak se ten rozhovor povedl. O co jí jde, je těžké odhadnout. „S příchodem Babiše do této sněmovny došlo k riziku, k velkému nebezpečí, že penězovody, to odkud a kam ty peníze tečou, že budou přetnuty, že se ustřihnou. To je to riziko, pro které je potřeba zabít Babiše,“ říká taky.

Čas se vleče, poslanci na sebe reagují faktickými poznámkami, občas někdo připomene, že Babiš ani Faltýnek se nebrání svému vydání justici, tak už by ta taškařice mohla skončit a mohlo by se hlasovat, ale nevyjde to.

Miroslav Kalousek, předseda opoziční TOP 09, říká, že má pro snahu ANO přesvědčit ostatní o nevině svých dvou šéfů pochopení, ale vadí mu, že u toho osočují jiné. „Nebyl to nikdo z nás, kdo klamal veřejnost a obelhával i Poslaneckou sněmovnu dlouhé měsíce o skutečné majetkové struktuře Čapího hnízda. To obelhával pouze pan poslanec Babiš. To nebyl nikdo z nás, kdo by si přivlastnil padesát milionů pro malé podnikatele. To byl pouze pan poslanec Babiš. Kdyby nelhal a nepřivlastnil si peníze, které byly původně určeny někomu jinému, tak tady prostě dneska o tom nejednáme,“ říká Babišovi.

A Babišovo časté tvrzení, že audit zadaný tehdejším ministrem financí Kalouskem v roce 2013 na dotaci pro Čapí hnízdo nenašel nic špatného, takže je všechno v pořádku, přirovnává k vyšetření u lékaře. „To je jako bych tvrdil, že mám zcela zdravé srdce, protože jsem byl na kolonoskopickém vyšetření s negativním výsledkem,“ říká Kalousek. A vysvětluje, že audit kontroloval účetnictví, nikoliv majetkovou strukturu Čapího hnízda.

Ani boudu

I ostatní poslanci opozice se dobře baví – poukazují na rozhádanost koalice a občas něco podotknou. Jana Černochová opakovaně připomíná ANO, že když se vydávali jiní poslanci, nepřišlo jim na tom procesu nic divného. Jaroslav Faltýnek přichází zamávat k řečnickému pultu paklíkem vytištěných stenozáznamů z doby, kdy sněmovna vydávala Vlastu Parkanovou (TOP 09) a Kalousek ji dlouze bránil. Poslanci ANO připomínají ODS, že ona zase bránila před vydáním svého pražského primátora a poslance Bohuslava Svobodu.

Poslanec Fichtner z ANO přichází k pultíku se dvěma pokreslenými čtvrtkami – na jedné je kráva, na druhé býk. Ukazuje je a říká, že i ten býk je vlastně kráva, jen jí někdo odmazal vemeno a přimaloval rohy. A že přesně tohle udělala policie z kauzy Čapího hnízda – přimalovala rohy a o krávě teď tvrdí, že je býk. O slovo se přihlásí Zdeněk Ondráček (KSČM), má faktickou poznámku: „I kráva má rohy. Kdyby pan poslanec vyjel z Prahy, viděl by to.“

Autor: ČTK
Autor: ČTK

„Říkali jste, jak se budete starat o lidi, a nakonec největší pozornost tady věnujete své vlastní kauze, svým vlastním bolestem, svému vlastnímu fňukání,“ přichází říct Lubomír Zaorálek poslancům za ANO. „Já jsem také musel jít do televize, když nám zavřeli Davida Ratha. A nebylo to pro mě příjemné. A šel jsem tam. No, byl to malér prostě. Tak jsem se s tím nějak vyrovnal. Tak z toho nebuďte tak úplně rozměklí!“

Andrej Babiš se rozčílí na Zaorálka, vyčte mu privatizaci OKD a bytů - a že je ekonomický amatér a nerozumí majetku. „Dvacet sedm let tady blábolíte, co máte za sebou? Ani psí boudu jste nepostavil!“ křičí na něj.

„Kdo nepostavil boudu, nemá právo mluvit? My jsme na rozdíl od vás ale nepostavili ani stáj pro bílé koně,“ říká Babišovi poslankyně Markéta Pekarová Adamová z TOP 09. Bývalý ministr spravedlnosti za ODS Pavel Blažek připomíná Babišovi, že Masaryk, Havel, Thatcherová nebo Churchill určitě taky nepostavili psí boudu a „jejich stopa je absolutní nejenom v našich, ale i evropských dějinách“.

Miroslava Němcová (ODS) jde poněkolikáté zopakovat poslancům, proč tu právě jsou – že jde o rozhodnutí, zda vydat, nebo nevydat dva z nich k trestnímu stíhání. „Žádost obsahuje vymezení skutku, tedy to, co obsahovat má,“ říká.  A že pokud jde o načasování před volbami, podle prověrky Vrchního státního zastupitelství zdržovali vyšetřování prověřovaní lidé, nikoliv policie.

Je pozdní odpoledne a zdá se, že už by mohl být konec. Ne, ještě poslanec Komárek – ANO už ho nedalo znovu na kandidátku do voleb, tak se stane živnostníkem, jak říkal před chvílí. Teď říká, že je to všechno vlastně legrace a že teď řekne něco ještě legračnějšího. Před týdnem mu vyšla knížka. „Jmenuje se Nebezpečné stádo aneb Český poslanec a jiné retardované druhy. Autora jmenovati nebudu,“ říká o sobě. A taky že už chystá druhý díl. Poslanci na něj nevrle pokřikují.

„Lidi moji milí, někteří i přátelé, je nám toto třeba? Je?“ ptá se následně a sugestivně Jana Černochová: „Nechcete to dneska odhlasovat a zabalit?“

A za chvíli je skutečně po sedmihodinové poslanecké besedě. Hnutí ANO ještě žádá o přestávku. Po ní už se do jednacího sálu nevrátí a nehlasuje. Jen Babiš hlasuje pro vydání Babiše a Faltýnek pro vydání Faltýnka. Ze 134 poslanců v sále jich uvolnilo 123 lidí Babiše a 120 lidí Faltýnka z imunity pro trestní stíhání.

A přibližně za dva měsíce se to celé odehraje ještě jednou. Po říjnových volbách musí nově ustavená Sněmovna o vydání Babiše a Faltýnka rozhodnout nanovo – svým (takřka jistým) zvolením do sněmovny totiž opět nabudou imunitu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].