Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Letní jarmark na Hradě: další trhy pro sponzory Zemanovců

Podnikatel, jehož zaměstnanci darovali stovky tisíc na účet SPOZ, dostal opět pronájem za sv. Vítem

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Mezi šesticí destinací, které internetový prodejce letenek Kiwi doporučuje navštívit v červenci, se objevuje i hlavní město České republiky. Nejen proto se dá očekávat, že Pražský hrad, dlouhodobě nejnavštěvovanější památka u nás, bude během léta praskat ve švech. A profit z toho opět budou mít lidé podporující prezidenta Miloše Zemana a Stranu práv občanů Zemanovci.

Na náměstí U Svatého Jiří, hned za katedrálou svatého Víta, jež je hlavní atrakcí Pražského hradu, bude po celý červenec stát několik stánků s jídlem a různými upomínkovými předměty. Akci nazvanou Letní jarmark pořádá firma Astacus podnikatele Michala Pechana, jehož zaměstnanci naposílali SPOZ v minulosti již stovky tisíc korun.

Jak loni uvedl pořad Reportéři ČT, pro firmu Astacus na Hradě jde přitom už o několikátou podobnou akci v sídle prezidenta. V roce 2015 začala tato společnost na Hradě s vánočními trhy, v roce 2016 se k nim přidaly velikonoční trhy a od loňska v areálu provozuje nově opravenou restauraci Lví dvůr.

Čestným předsedou SPOZ je prezident Miloš Zeman, vlivnými členy strany jsou jeho kancléř Vratislav Mynář, prezidentův poradce Martin Nejedlý nebo šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš.

Peníze v hotovosti

V době, kdy rozhodovalo se o předešlých pronájmech pro firmu Michala Pechana, naposílalo celkem pět jeho zaměstnanců na účet SPOZ minimálně 830 tisíc korun.  Zatím naposledy to bylo, když firma získala od Správy Pražského hradu možnost provozovat zmíněnou restauraci Lví dvůr, která se nachází přímo u vchodu do hradního areálu – tehdy darovali Zemanovcům celkem 130 tisíc korun. Dva osobní trenéři z Pechanova fitcentra přinesli peníze do banky v hotovosti jen pár dní poté, co firma pronájem restaurace definitivně získala.

Během letošního roku se na transparentním účtu Zemanovců ještě žádný dar neobjevil. Kontrakt na pronájem hradních prostor pro Letní jarmark byl podle registru smluv uzavřen v pátek 14. června.

Ve smlouvách na pronájem prostor pro hradní trhy  – vánoční, velikonoční ani na nový jarmark – není navíc uvedeno, že by přidělení prostor předcházelo veřejné výběrové řízení. Firma Astacus naopak Správu Pražského hradu před prvním pronájmem prostor pro vánoční trhy sama oslovila. Poté musel podle informací Hospodářských novin z roku 2016 pořádání trhů přes hradní památkáře prosadit kancléř Vratislav Mynář, tehdy předseda Strany práv občanů ve Zlínském kraji.

Podnikatel Pechan si nově získané prostory si v létě pronajme za částku 558 tisíc korun. Pokud s nimi naloží tak jako například letos v zimě, část stánků dál pronajme trhovcům k prodeji upomínkových předmětů či různých druhů rychlého občerstvení; v dalších stáncích bude prodávat občerstvení sama Pechanova firma.

Redakce týdeníku Respekt oslovila jak Správu Pražského hradu, tak podnikatele Michala Pechana. Do vydání článku však ani jeden z nich nereagoval.

Byznys pro sponzory

Zemanovci letos v prosinci oslaví 10 let od svého vzniku. Obecně jsou považováni za prezidentskou stranu, za celou dobu se jim však nepodařilo dostat do Sněmovny. Senátorem se v jejích barvách stal v roce 2014 František Čuba, který však již odstoupil. Dnes mají Zemanovci jen několik zástupců ve vedení několika měst a krajů. Jak prozrazuje zmíněný transparentní účet strany, na němž od začátku roku přibyly pouze příspěvky od ministerstva financí, strana už mnoho politických ambicí nemá.

Letní jarmark je přitom již několikátý pronájem lukrativních prostor nebo zisk zajímavé zakázky, který připadl nejen Pechanovi, ale i dalším sponzorům prezidenta Zemana či Zemanovců na Pražském hradě a také v Lesní správě Lány, která je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky.

Jak uvedl Deník N, na Pražském hradě loni dostala pronajatý prostor pro směnárnu firma Cash Point. A také lidé spojení s touto společností i jejich další firmy posílají peníze Zemanovcům pravidelně. Jen na kampaně Miloše Zemana poskytli více než milion korun; z toho sám Cash Point poslal půl milionu korun na kampaň v roce 2013.

Už v minulosti se také ukázalo, že kancléř Vratislav Mynář lobboval v Kyrgyzstánu za firmu Liglass Trading, která zaslala na účet Zemanovců 200 tisíc. Advokátku na Hradě zase dělala Barbora Klouda Jestřábová, dcera dalšího velkého sponzora Miloše Zemana a Zemanovců - advokátní kanceláře Jestřáb & Tománek. Ta poskytovala právní služby Lesní správě Lány, nyní je zajišťuje právě Barbora Klouda Jestřábová.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].