Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Kdo to Janě Nagyové prozradil. A proč je to vlastně jedno

Rozsudek byl naplánován už na středu, ale vše nasvědčuje tomu, že soudce řízení přeruší

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

V jednací síni číslo 228 Městského soudu v Praze v úterý určitě padlo dost zajímavých svědectví, ale na chodbu soudu nedolehla. Veřejnosti totiž zůstalo celé úterní jednání v kauze vynášení utajovaných informací ze zprávy BIS, kterého se podle obžaloby dopustila Jana Nagyová-Nečasová, utajeno.

Soudce Petr Novák postupně vyslechl čtyři svědky: bývalého ministra zemědělství Petra Bendla, bývalého ředitele Úřadu vlády Lubomíra Poula, expremiéra Petra Nečase a referentku Úřadu vlády Blanku Šedovou.

Protože byla řeč o zprávě BIS a Národní bezpečnostní úřad rozhodl, že se pro trestní stíhání a soud nesmí odtajnit, nechal soudce veřejnost za dveřmi, aby se mohli obhájci, státní zástupci i soud svědků svobodně ptát a oni svobodně odpovídat.

Pěkné vztahy

Nejkratší dobu strávil v místnosti 228 Lubomír Poul, který měl ke zprávám BIS pro premiéra oficiálně přístup a měl soudu dosvědčit, jak se informace z utajovaného materiálu dostaly na vědomost Janě Nagyové-Nečasové, jež k nim přístup mít nesměla. Poul ovšem využil § 100 trestního řádu: odmítl vypovídat, aby sám sobě nezpůsobil trestní stíhání.

Jen na okraj: stejný paragraf uplatnil bývalý ředitel Úřadu vlády už u jiného soudu při svědecké výpovědi v případě nezákonného sledování někdejší první manželky tehdejšího premiéra Petra Nečase vojenskou kontrarozvědkou. Tu na ni podle obžaloby poslala tehdejší žárlící premiérova milenka Jana Nagyová, jež se v mezidobí stala jeho druhou manželkou Janou Nečasovou.

V případě sledování, za což Nagyové-Nečasové hrozil trest, uvěřila soudkyně soudu pro Prahu 1 tvrzení jejího nového manžela Nečase, že onu kontrarozvědku na předchozí manželku poslal on, protože o ni měl starost – a tím trestný čin úkolování špionů milenkou premiéra zmizel ze světa, protože premiér špiony úkolovat může. Teď však, a to už úplně na okraj, pražský městský soud osvobozující verdikt zrušil a případ sledování premiérovy bývalé ženy se musí projednat znovu.

Jestli tím mlčením kvůli beztrestnosti Lubomír Poul v podstatě doznal, že také on s Janou Nečasovou-Nagyovou o obsahu tajné zprávy BIS mluvil, i když nesměl, lze jen spekulovat. Ale ani to by neznamenalo, že jí zprávu nedal přečíst (případně netlumočil) sám premiér. Zjistit, odkud se Jana Nagyová-Nečasová v březnu 2012 dozvěděla, o čem špioni BIS ve zprávě informují premiéra, aby tyto tajné informace mohla jako varování sledovaným lidem s nekalými úmysly vůbec vyřídit, se státním zástupcům v obžalobě nepodařilo.

Právě proto, že to mohlo být jak od Poula, s nímž měla Jana Nagyová nadstandardní pracovně-přátelský vztah, tak od premiéra, s nímž měla taky takový, jen pracovně-láskyplný. Zjistit to ani není účelem soudu, linka vyzrazení a vyzvídání – jak kdo – se coby ohrožení utajovaných informací v obžalobě počítá až od fáze, kdy se s nimi seznámila Nagyová-Nečasová.

Zatím bez tanků

Co který svědek za zavřenými dveřmi v úterý soudu říkal, to není známo; jen to, že Petr Bendl, který byl tehdy ministrem zemědělství a vazby kolem podniků spadajících do jeho rezortu se staly předmětem zkoumání BIS, soudu při hodinovém výslechu sdělil, že o ničem nevěděl a nic nikomu o zprávě BIS neřekl. Zejména ne Ivu Rittigovi (obžalován), mentálnímu šéfovi všech těch „zemědělských“ i jiných vztahů popisovaných službami BIS. „Ivo Rittig na mě měl v době, kdy jsem vedl ministerstvo zemědělství, nulový vliv,“ řekl Bendl na chodbě novinářům.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Nejdéle strávil v jednací síni Petr Nečas, celé dvě hodiny. Státní zástupci Martin Brzobohatý a Rostislav Bajger po jeho výpovědi vyšli na chodbu s pobaveným výrazem. „Výpověď jednoho ze svědků byla motivována rodinnými vazbami a neodpovídala důkazním okolnostem,“ poznamenal lakonicky Bajger, což v překladu znamená, že se Petr Nečas může dočkat obvinění pro křivé svědectví, najdou-li státní zástupci dost důkazních okolností.

Na pouštění odposlechů, jak měl soudce v plánu, v úterý nedošlo, nezbyl čas. Po výslechu svědků prováděl soud pouze v přítomnosti státních zástupců, obžalovaných a jejich obhájců důkaz listinami, taktéž utajovanými, nejspíše šlo o onu zprávu BIS. Aby se dalo porovnat, zda má to, co vyzradila podle obžaloby Nagyová-Nečasová v Hrzánském paláci Rittigovu právníkovi Davidu Michalovi (obžalován), jehož si přes Rittiga za tím účelem pozvala, a ten to následně v pokoji 26 pražského hotelu Ventana prozradil Rittigovi a poradci ministra Bendla Tomáši Jindrovi (obžalován), skutečně jádro ve zprávě špionů.

Tedy že se v ní psalo něco o tom, že BIS zkoumá aktivity kolem „čtyř zlatých žil“ napojených na partu kolem Rittiga, například státní podnik Lesy ČR. A že vynesená informace skutečně mohla práci BIS znemožnit, kdyby se roznesla, jak praví obžaloba, protože informátoři tajné služby by s ní v podmínkách, kdy se jejich informace z dotčených státních podniků stávají veřejným tajemstvím, odmítli dál spolupracovat.

Tohle se však veřejnost oficiálně nikdy nedozví, usuzovat, co ve zprávě bylo a zda to bylo právě to, co vynesla Nagyová-Nečasová do hotelu Ventana, bude možné jen z toho, jak bude znít rozsudek. Ten měl soudce původně naplánován už na středu, ale vše nasvědčuje tomu, že řízení přeruší a výsledek soudu se dozvíme jindy. Janě Nečasové hrozí v případu vynášení ze zprávy BIS za zločin ohrožení utajené informace až 8 let vězení. Spoluobviněným Ivu Rittigovi, Tomáši Jindrovi a Davidu Michalovi až 3 roky vězení.

 Ve středu ovšem teprve přijde na řadu druhá část hotelových odposlechů. Bude v nich pokračovat příběh jednoho úterního březnového podvečera roku 2012, v němž se do pokoje 26 vrátil ze schůzky s Nagyovou-Nečasovou prostředník David Michal, aby v situaci kolem zprávy BIS zorientoval kolegy Rittiga a Jindru. Zatím je známo jen to, že se mu vlastně ulevilo, protože, jak si účastníci rozhovoru v hotelu říkají - lepší BIS než Šlachta s tankama.

JANA NEČASOVÁ je obviněna i dalších kauzách vyšetřovaných Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci:

1. Za uplácení poslanců Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy, aby se vzdali mandátu poslanců a umožnili tak udržení vlády Petra Nečase. Případ poslanců původně zastavil Nejvyšší soud svým rozhodnutím, že poslance nelze za jejich jednání ve Sněmovně stíhat. Státní zastupitelství tedy obvinilo alespoň ty, kteří měli uplácení na starosti: kromě Jany Nečasové je to i Petr Nečas a někdejší Bendlův náměstek na ministerstvu zemědělství Roman Boček. Čeká se na podání obžaloby.2. Za zneužití vojenské tajné služby. Podle obžaloby nechala sledovat z osobních důvodů manželku premiéra Petra Nečase. Soud pro Prahu 1 původně rozhodl, že se ničeho nedopustila, ale nadřízený soud mu jeho postup vytkl a věc se začne v půli června u soudu projednávat odznovu. Spolu s Nečasovou jsou obžalováni i špioni, kteří pro ni plnili úkol. IVO RITTIG je obviněn ve dvou dalších kauzách vyšetřovaných Vrchním státním zastupitelstvím v Praze:

1. Před soudem stojí spolu s dalšími lidmi kvůli praní špinavých peněz v souvislosti se společností Oleo Chemical. Soud dosud probíhá.

2. Obviněn je spolu s dalšími lidmi v kauze Dopravního podniku hlavního města Prahy, z nějž se podle obžaloby nezákonně vyváděly peníze. Čeká se na podání obžaloby.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].