Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Jak radil Soros na Barrandově Drahošovi

Reportáž z Arény Jaromíra Soukupa: Hodina a půl v kotli zemanovců

"Zkuste uhádnout, kdo je na fotografiích, které vám ukážu pane Drahoši." • Autor: Milan Jaroš
"Zkuste uhádnout, kdo je na fotografiích, které vám ukážu pane Drahoši." • Autor: Milan Jaroš

Kdysi tu filmové reflektory svítily na Lídu Baarovou a Vlastu Buriana, v úterý večer si v obřím pronajatém atelieru číslo 2 na barrandovských terasách chystá kameraman záběr na Jaromíra Soukupa. Předseda představenstva vydavatelství Empresa Media, do níž patří mimo jiné časopis Týden, Instinkt či Top dívky, si před pár lety koupil TV Barrandov a najal se na pozici hlavního moderátora. Aréna Jaromíra Soukupa je jen jedním z pořadů, které ve své televizi moderuje – a k tomu Instinkty Jaromíra Soukupa, Kauzy Jaromíra Soukupa, Duel Jaromíra Soukupa a taky příjemné každotýdenní povídání s Milošem Zemanem pod názvem Týden s prezidentem.

Jeho duch je přítomen i na natáčení přímého přenosu Arény: hostem je tu sice prezidentský kandidát Jiří Drahoš, ale publikum tvoří přibližně z půlky příznivci Miloše Zemana – stejně jako v předchozích týdnech při návštěvě Mirka Topolánka nebo hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka. „Jdeme Zemana posílit proti Sorosovi,“ zazní poprvé jméno amerického finančníka a filantropa maďarského původu George Sorose už na chodbě, ve frontě na vstup do 11 metrů vysokého ateliéru s plochou 640 metrů čtverečních.

Lidé s cedulemi Ať žije Zeman se v chumlu mísí s těmi, které si do publika přivedl tým Jiřího Drahoše, těch je přibližně padesát. Po bezpečnostní prohlídce, při níž z kabelek do úschovy ke strážným musí voňavky i nůžtičky, přijde od organizátorů z TV Barrandov zásadní otázka: Za Drahoše, nebo za Zemana? Drahošovci jsou odesílání vlevo, zemanovci vpravo – buď na tribunu k sezení, nebo na bok za kovové hrazení na stojáka. „Uvidíme, je nachystaný kompars, pak to doplníme,“ domlouvají se organizátoři.

Proč bych nešel

A skutečně. Hlouček lidí, kteří čekali z druhé strany budovy u hlavních vrat do atelieru a přátelsky se zdravili s bezpečnostní službou, se náhle vyrojí za brlením v prostoru pro Zemanovy fanoušky. O tom, že jsou kompars, se jim moc mluvit nechce – při natáčení s Michalem Horáčkem vyšlo najevo, že u sebe mají papíry s otázkami nachystanými z TV Barrandov a že jsou placeni třemi stovkami, aby předstírali „běžné občany“, shodou náhod náležejí názorově k příznivcům současného prezidenta. „Dnes otázky nemáme, byla z toho ostuda,“ říká mladá žena z komparsu, „ani se o tom nemáme s nikým bavit.“

Ochránců bezpečnosti po ateliéru pobíhá asi deset: jejich šéfem je profesionální boxer Ondřej Pála, o němž Wikipedie praví, že v dosavadní profesionální kariéře ve své váhové kategorii nad 91 kg vyhrál 24 zápasů z 26 a v 18 duelech soupeře knokautoval. Není to nelogické spojení, i Jaromír Soukup boxuje – za svůj vlastní profesionální tým Medea Boxing Team.

„Když je ta možnost, proč bych sem nešel,“ říká Jiří Černohorský, známý příznivec alternativních webů a pravd, třeba té o zlovůli Američanů, kteří si 11. září sami shodili dvojčata a svedli to na Usámu bin Ládina. A vzápětí si bere do ruky transparent s fotografií Miloše Zemana – ty sem přinesl, tak jako na každé vysílání v TV Barrandov, Jaroslav Dvořák, předseda pražské organizace Strany práv občanů, tedy zemanovců. „Je to normální součást prezidentské kampaně pro Miloše Zemana, volal jsem do TV Barrandov, zda jsou pořady přístupné, a byly, tak jsme sem začali chodit. Jen se mě vždy zeptají, kolik lidí jsem přivedl, a nevadí jim to. Chodí nás sem z SPO tak deset dvacet,“ říká Dvořák.

Světla blikají, ozývá se dramatická znělka připomínající africké rytmy a na plac přichází multimoderátor Soukup. V ruce má papír, na něm – stejně jako na velkém transparentu v čele studia – nápis Aréna Jaromíra Soukupa. A říká, že začíná Aréna Jaromíra Soukupa a že je to „nejspravedlivější televizní pořad“, který „mnoha lidem nedá spát, zejména těm, kteří neradi mluví na rovinu“, ale on, Jaromír Soukup, se „pravdy nebojí“. Sedmiminutová úvodní řeč vypadá poměrně složitě: cosi o přístroji quadro tracker, který má vyhledávat věci skryté v místnosti, ale nevyhledává, protože je to lež, ale spousta lidí na tu lež naletěla, pak něco o Werichovi a o víře že bude líp, proto chodíme k volbám. Jde ale o finále proslovu, a tím je Vladimír Vladimirovič Putin. A taky to, že si host Jiří Drahoš myslí, že Rusko ovlivňuje volby. O tom, že na proruském serveru Aeronet vyšel vylhaný článek o Drahošovi, že byl estébák a měl sexuální zálibu v nezletilých chlapcích, což jsou přesně ty metody, jak může Rusko ovlivňovat volby, nepadne ani slovo.

Jaromír Soukup, Jiří Drahoš a Daniel Köppl na TV Barrandov před začátkem pořadu Aréna Jaromíra Soukupa. • Autor: Milan Jaroš
Jaromír Soukup, Jiří Drahoš a Daniel Köppl na TV Barrandov před začátkem pořadu Aréna Jaromíra Soukupa. • Autor: Milan Jaroš

„Konspirační teorie vyznívají dětinsky, že se někdo někde schovává a tahá za nitky - a je jedno, jestli ilumináti nebo všemocné Rusko. Neexistují důkazy, že Rusko ovlivňuje volby, a přesto tím Ruskem mnoho lidí straší. Ono se to možná děje - každopádně se to nedokázalo prokázat. Každopádně si dejte pozor, komu hodíte svůj hlas - je tady totiž jeden kandidát, který říká, že Vladimír Putin nespí z toho, kdo v Česku vyhraje volby,“ říká Soukup a lidé z laviček Zemana se trochu smějí, ty ilumináty mu patrně odpustili. Soukup ukazuje na kameru Putina na hrdinských fotografiích – jak vylovil z moře amforu, jak řídí ponorku, krotí koně nebo si hraje s kuřátkem. „A teď si představte, že by takový superman nespal z toho, kdo vyhraje volby v malé zemi pod Řípem,“ uzavírá Soukup (velký smích).

Takový článek

Pak už to jde celkem jednotvárně dál – Drahoš odráží otázky Soukupa vtipem, případně mu říká, že to, co je v otázce obsaženo jako tvrzení, není pravda. „Není to pravda. Česká věda jde nahoru a vysoké školy se taky zlepšují,“ říká Drahoš na poznámku Soukupa, že „česká věda a vysoké školství míří teďkon trochu dolů“. Myslíte podle kriterií, tápe Soukup. „Podle objektivních mezinárodních kriterií,“ odpovídá Drahoš. „Hm,“ říká Soukup. A dodá, že „spousta odpůrců“ Drahoše tvrdí, že Akademie věd, které předsedal, běžela vlastně samospádem, že na tom neměl zásluhu. Jak se ukáže, „spousta odpůrců“ je redaktor Soukupova časopisu Týden, který napsal takový článek. „A co ten ví o Akademii věd a o vědě? Neví zhola nic,“ směje se Drahoš. „Hm,“ na to Soukup.

Lidé za zemanovskou ohrádkou vyjadřují nelibost – a vyjadřují ji, ať řekne kandidát Drahoš cokoliv. „On pořádně neodpověděl, to mu asi poradil Soros,“ říká paní Věra Řezníčková, blondýna, která s alternativní scénou a Zemanem už nějakou dobu žije: pomáhala Miroslavu Sládkovi, když se snažil znovu dostat do politiky, schází se u ní parta lidí, kterou spojuje odpor k islámu a Evropské unii, pomáhala organizovat demonstrace. „Podívejte se na ně, vypadají jako teplí, jak jsou načesaní, co to je proboha za lidi,“ prohlíží si Jiří Černohorský „protivníky“ v oddílu Drahoše, mladé vysokoškoláky. „Ty bych teda soudcema nejmenovala,“ směje se tomu jeho sousedka – komparsistka. Vždy, když při otázkách zazní slovo „Merkelová“ nebo sousloví „Česká televize“, ozve se z tábora Zemana hlasité Fůůůj! A taky novinka, na kterou je pan Dvořák náležitě hrdý: pískot z píšťalek. „Přinesl jsem píšťalky, TV Barrandov to nevadí,“ usmívá se.

Eva Drahošová na TV Barrandov
 • Autor: Milan Jaroš
Eva Drahošová na TV Barrandov • Autor: Milan Jaroš

Jaromír Soukup diváky hecuje: už to začíná vřít. A pro jistotu přesně dávkuje slova, na něž publikum reaguje. Kromě už zmíněných třeba „Kalousek“. „Řekl jste, že je vám sympatický Miroslav Kalousek,“ nahazuje moderátor. „Ne, byl jsem tázán, s kterými ministry se mi v čele Akademie věd dobře jednalo, s Miroslavem Kalouskem ano,“ říká Drahoš – a vysvětluje, že jako ředitel Akademie musel jednat s politiky o rozpočtu pro vědu, ale stejně dobře se mu jednalo třeba s Bělobrádkem. To už ovšem zaniká v pískotu a křiku Fůůůj! na nepřítomného Kalouska.

V kotli zemanovců je rušno, lidé tam jsou doopravdy rozčílení, na podněty od Soukupa v podobě klíčových slov reagují autenticky rozrušeně – a to včetně těch, kteří jsou tu za tři stovky. „Krátkonohavičník! Fuj!,“ zazní při zmínce o Havlovi. „Migranty ať si řeší Západ, ne my!“ „Kajínek nic neudělal! Fůůj!“ Největší řev se ozve, když Soukup vystaví Drahoše „malému testíku“ a ukazuje mu fotky významných lidí, zda je pozná – píšťaly, křik, rozčílení se rozezní vteřinu poté, co se v Soukupově ruce objeví foto ředitele České televize Petra Dvořáka. „Hajzl!“ odtuší starší žena. „Zaplacený Sorosem!“ volá další paní. Všechno atmosférou připomíná srocení lidí na náměstích kolem Tomia Okamury: reagují tu na stejné podněty jako lidé kolem Okamury. Migranti, Soros, Amerika a zejména a nejsilněji Česká televize.

V publiku tu ostatně sedí lidé, které bylo možno potkávat na demonstracích proti migrantům spojených řečníkem Okamurou: bývalý člen SPD Jan Kopal (vyhodili ho, protože schvaloval 11. září a prasklo to), proruský aktivista Žarko Jovanovič a jeho kamarád ze sdružení Hey Občané Zdeněk Kratochvíl, který rád řeční pro ruská média. A taky již zmíněný Jiří Černohorský, který se onu extremistickou scénu roztříštěnou od Okamury přes neonacisty A. B. Bartoše a Konvičkův Islám v ČR nechceme až po menší sdružení typu Řád národa snažil scelit – ale marně.

„Nešlo to, demonstrace nám ukradl Okamura, a pak dokázal všechno shrábnout,“ říká Černohorský. On sám se do pořadu v TV Barrandov poprvé podíval, když v něm byl jako host Jiří Ovčáček. Dozvěděl se o tom na Facebooku a od té doby chodí pořád.  Jovanovič zase přišel na pozvání Kopala, který byl sice i na SPD moc extremistický, ale TV Barrandov vyhovoval: “Živí se jako komparsista a poprvé byl v Soukupově pořadu za peníze. Pak mu ale řekli, že je to málo autentické, ať přivede nějaké skutečné publikum, tak sem chodíme,“ popisuje Jovanovič.

Píšťalky umlkají

Rada pro televizní a rozhlasové vysílání tento týden upozornila, že Aréna Jaromíra Soukupa byla právě v díle, kam přišel Jiří Ovčáček, nevyvážená, že to byl pořad ušitý přímo na podporu Zemana, kde moderátor ani publikum hosta nekonfrontovali, prostě laskavé setkání dobrých přátel. „My jsme tu právě proto, že to chtěli nějak vyrovnat, aby byl ten pořad vyváženější,“ říká mladý muž v hloučku podporovatelů Mirka Topolánka. „Když jsme tu byli s Topolánkem, Soukup nás pak osobně požádal, zda nechceme chodit i na další díly, aby měl pestřejší publikum.“ I další muž se tu objevuje pravidelně – drží nad hlavou nápis Pravda a láska. Je mlčenlivý, takže se nedaří zjistit, zda ho sem nezve TV Barrandov jako vzkaz pro televizní radu.

Pořad končí, píšťalky umlkají, Soukup děkuje Drahošovi „za odvahu“. Kompars mizí bokem, ostatní se mezi sebou baví. Tým Jiřího Drahoše je spokojen s výkonem svého kandidáta, zemanovci si na odchodu vyprávějí, že „je spolčenej s Kalouskem a Sorosem“. Jaromír Soukup se na place fotí s publikem, ze zadní části hangáru to pozorují jeho poradci, kteří se na něj v pauzách na reklamu vždy sesypali a radili mu, k čemu se má vrátit a co dělat lépe. Mezi nimi je i bývalý šéfredaktor bulvárního webu Extra nebo Spy Pavel Novotný. „Pracuju teď i pro Soukupa, no,“ říká a je u toho trochu nerad. Stejně reagují i další pomocníci, když jsou osloveni; jako by se trochu styděli.

Občané z publika, kteří fandili Zemanovi, se před studiem srdečně loučí a domlouvají se na příště. A taky na sobotu před Štědrým dnem – jdou společně, stejně jako každý rok, oslavit narození Ježíška.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].