Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Hledá se prezident

Drahoš, Zeman, Horáček, Hilšer, Topolánek, Fischer. Profily hlavních kandidátů v prvním kole volby hlavy státu

Už příští týden budeme v prvním kole vybírat hlavu státu. Proto jsme se rozhodli výjimečně odemknout profily kandidátů ze speciálního prezidentského vydání. Pokud podobné texty oceňujete a chcete je číst pravidelně, staňte se našimi předplatiteli.

Jiří Drahoš

Co nabízí v boji se Zemanem dosavadní lídr průzkumů

Na sociálních sítích se o něm začal šířit obraz nečitelného politika, píše se o něm jako o „želé“ s odkazem na  beztvarého a  neúspěšného prezidentského kandidáta Jana Fischera. Drahoš to navenek odmítá, faktem ale je, že minimálně ve veřejných vystoupeních přidal na razanci. Když naskočil do prezidentského klání Mirek Topolánek, Drahoš řekl, že s ním přichází „hrubost, vulgarita a nedostatek respektu k názorovým odpůrcům“ - a to samé vytkl současné hlavě státu.

Michal Horáček

Vstoupil do boje velmi brzy a stále má reálnou šanci. Jak ho vidí lidé, kteří k němu měli blízko?

„Teatrálnost a přehrávání k Michalovi patří. Když měl přijít poprvé do práce, objevil se tam v obleku s kravatou. Vyděsil jsem se, že jde k soudu nebo na pohřeb. A on říká jenom: ,Nastupuju přeci do práce, čemu se divíš?‘ Má prostě gesta rád. Další den už pochopitelně přišel v džínách,“ vzpomíná Luboš Beniak, Horáčkův tehdejší šéf z kulturní rubriky časopisu Mladý svět, později dlouholetý ředitel vydavatelství Reader’s Digest a dnes člen rady České televize.

Mirek Topolánek

Ví, že by „post prezidenta ČR dal“

Okolnosti nákupu obrněnců Pandur pro českou armádu, schválené Topolánkovou vládou chvíli před svým pádem, jsou dodnes podezřelé: ze strategického hlediska armáda stroje nepotřebovala a jejich cena byla ve srovnání s nákupy jiných armád velmi vysoká. „S Dalíkem jsem se v podstatě od roku 2006 nestýkal, a to je vše, co řeknu, o tom se s váma bavit nebudu,“ odráží Mirek Topolánek otázky na dané téma.

Pavel Fischer

Ostřílený diplomat nabízí politické i životní zkušenosti a nadstranickou pozici. Zásadní otázkou je, kolik voličů to zaregistruje.

Pavel Fischer • Autor: Milan Jaroš
Pavel Fischer • Autor: Milan Jaroš

Přesto má Pavel Fischer s Drahošem mnoho společného včetně skepticismu vůči KSČM nebo zdůrazňování prozápadního a proevropského směřování České republiky. Shoda mezi kandidáty a možné rozmělňování „protizemanovských“ hlasů je také důvod, proč mu jeho vstup do prezidentského boje „na poslední chvíli“ někteří vyčítají – obávají se, že ubere hlasy Drahošovi.

Marek Hilšer

Chce být českým Macronem, ale zatím útočí jen ze zadních řad

Kandidát s neotřelým příběhem... (Marek Hilšer) • Autor: Milan Jaroš
Kandidát s neotřelým příběhem... (Marek Hilšer) • Autor: Milan Jaroš

Pokud jde o výsledek, Marek Hilšer věří, že Češi budou v prvním kole volit v duchu jeho hesla, tedy srdcem. Což je koneckonců nejspíš jediná šance, jak se vymanit ze spirály outsidera, který má navzdory zajímavému programu a životnímu příběhu méně prostoru v médiích, tím pádem i horší výsledky v průzkumech – a tak stále dokola.

Miloš Zeman

Pozoruje kampaň a spoléhá na mýtus kouzelného ochránce

Zhodnotit přesněji, co vlastně říká dosavadní Zemanova práce, by měl umět nejznámější Zemanův podporovatel, komik a lidový malíř František Ringo Čech, jehož prezident předloni ocenil medailí Za zásluhy o stát v oblasti kultury. „Jenom blbec nevidí Milošovy zásluhy za posledních pět let,“ říká na tu otázku Čech. „Proč by měl oznamovat, co zamýšlí, když všichni vidí jeho činy?“ No ale kterých činů prezidenta si tedy on sám nejvíce cení? „Dvě tři věci kdybych měl říct… Jak říkám, tak se může ptát jenom vůl. Vždyť je to jasné,“ rozmýšlí se umělec. Tak alespoň kdyby řekl jednu, tu nejdůležitější… „Jedna je málo, to by bylo daleko víc témat. No ale když jednu…“ odmlčí se. „Víte co, já nebudu nic připomínat, není to potřeba, zavolejte na Hrad, ať vám to řeknou tam,“ končí Čech rozhovor.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].