Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Hlavně se nevyplašit a nekydat špínu, radí Kiskův exporadce Drahošovi

Rozhovor o tom, že je nutné dohrát svou hru a nepouštět se do hádek s Milošem Zemanem

19.1. 2018, Angus farma Rančice • Autor: Milan Jaroš
19.1. 2018, Angus farma Rančice • Autor: Milan Jaroš

Pokud se chce Jiří Drahoš inspirovat výhrou Andreje Kisky na Slovensku před čtyřmi lety, jak naznačil, neměl by se nechat vyprovokovat ke konfrontaci. To znamená nezmatkovat a dál hrát svoji hru, radí někdejší Kiskův poradce Adam Znášik. „Nejhorší smrt je z poplašení,“ říká Znášik, dnes mimo jiné poradce šéfa ODS Petra Fialy.

Lze vůbec slovenské a české volby srovnávat?

Ano, podobnosti samozřejmě jsou poměrně velké. Pan Drahoš je - stejně jako tehdy Andrej Kiska - v politice nový. Stojí proti těžké váze s pevným elektorátem a musí sjednotit voliče z různých táborů.

V čem by se tedy mohl inspirovat?

U nás bylo v druhém kole klíčové držet svoji pozici, nejít do konfliktu a hrát svoje témata. Nenechat se zatáhnout do toho, co dělal Robert Fico, tedy kydat špínu. I pro pana Drahoše je nyní důležité nenechat se vyprovokovat.

Adam Znášik • Autor: Matěj Stránský
Adam Znášik • Autor: Matěj Stránský

Je tedy rozumné jít jen do dvou místo čtyř televizních debat?

Debaty jsou nevyhnutelné. Patří k politickému zápasu a jejich absence by byla selháním těch, kdo je odmítají. Ale pana Drahoše chápu. Navrhnout čtyři debaty bylo od Zemanova týmu velmi chytré –jsou velmi náročné na přípravu a čtyřmi debatami by Drahoše vytížili na celé dva týdny. Navíc Miloš Zeman v debatě nemůže udělat chybu. Svým voličům už může říkat cokoli.

Je rozumné rozebírat Zemanovo zdraví?

Zemanovým odpůrcům je to jedno, naopak jeho fanklub bude stejně pevný jako předtím. Není dobré měnit styl. V týmu expremiéra Dzurindy se říkalo, že nejhorší smrt je z poplašení. Pokud pan Drahoš dosud vystupoval jako umírněný slušný člověk, je to třeba dohrát. Změna v tónu kampaně bývá trestána špatným výsledkem.

Sledoval jste první kolo? Překvapily vás výsledky?

Periferně. Dopadlo to - myslím - podle těch normálnějších předpokladů. Jen jsem tipoval, že Miloš Zeman udělá o něco lepší výsledek. Čekal jsem přes 40 procent, protože jeho základna je velká. Účast v jeho okrscích ale asi byla nižší.

A co byste radil Zemanovi?

Oni dobře vědí, co dělají. Musí Drahoše zpochybňovat a znejistit voliče Michala Horáčka a dalších. V debatách Zeman bude máchat sekerou, to umí dobře.

Co by tedy měl dělat Drahoš?

Musí obhájit, že je prezidentem pro většinu národa. Nebude to lehké, ale dá se to uhrát, když bude dělat to, co dosud. Nesmí se dostat do konfliktní pozice k čemukoli, třeba se pouštět do explicitní hádky se Zemanem.

Jaký tipujete výsledek?

Můj tip je, že Drahoš chybu neudělá a vyhraje s viditelným rozdílem. Že to bude jako s Kiskou – šedesát na čtyřicet.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].