Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Odchod Benešové už nestačí, demonstranti žádají demisi premiéra

Na Václavském náměstí se sešlo až 120 tisíc lidí

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

V horký podvečer v první červnové úterý přišlo na Václavské náměstí demonstrovat více než sto tisíc lidí - spolku Milion chvilek pro demokracii se tak podařilo to, co ohlašoval, tedy uspořádat jeden z největších pouličních protestů od listopadu 1989. „Už jsme tady“ a „Demisi“ skandovali opět demonstrující, ale tentokrát už nežádají jen konec ministryně spravedlnosti Marie Benešové jako před týdnem, nýbrž také odchod premiéra Andreje Babiše.

Důvod, proč demonstrující požadavky zvýšili, je jasný –zatím předběžný audit Evropské komise, podle kterého je premiér Babiš ve vážném střetu zájmů. Toho se podle nezávislé zprávy komise dopustil tím, že coby předseda vlády mohl ovlivňovat přidělování evropských dotací firmám ze skupiny Agrofert, kterou sice už dříve převedl do svěřenského fondu, ale podle komise ji stále ovládá, a dotace by měl tedy vrátit. Další dotace navíc nebyly přiděleny podle pravidel. Babiš však tvrdí, že nic vracet nebude,  a audit označuje za útok na zájmy České republiky. Zatímco na minulých demonstracích tedy řečníci z pódia kritizovali hlavně jmenování Benešové, nyní protestnímu shromáždění dominoval premiér a jeho střet zájmů.

„Nebudeme dělat, že je normální, aby premiérem naší země zůstával člověk v takovém střetu zájmů, jehož osobní problémy poškozují celou zemi. Požadujeme demisi Andreje Babiše,“ prohlásil předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář v oranžovém nátělníku a plné náměstí mu odpovědělo nadšeným výskotem. Spolek vedený Minářem má kromě premiérovy demise i další nové požadavky.

Agrofert má vrátit všechny neprávem vyplacené dotace a tato firma by už neměla dostávat další subvence, daňové úlevy či státní zakázky. Premiér by se podle Mináře měl rovněž zbavit médií, která jsou nyní stejně jako Agrofert kvůli zákonu o střetu zájmů ve svěřenském fondu. Minář také vyzval opoziční poslance, aby ještě tento měsíc prosadili zákon, který by Babišově vládě znemožnil odvolat státního zástupce Pavla Zemana.

Na závěry evropského auditu, podle kterého Agrofert neoprávněně čerpal až půl miliardy korun, z pódia upozornil ředitel i Transparency International David Ondráčka. „Musíme vzkázat premiérovi, že veřejné rozpočty nejsou bankomatem pro jeho podnikání,“ řekl demonstrující a zmínil, že komise chystá ještě další, tentokrát zemědělský audit, kde bude částka čerpaná Agrofertem pravděpodobně ještě vyšší. Babiše pak označil za cynického predátora, který pohrdá lidmi. „Před třiceti lety jsme dokázali udělat revoluci od komunismu, pojďme ji dotáhnout a zbavit se babišismu,“ řekl.

Během demonstrace bylo Václavské náměstí zcela plné až k dolnímu konci, lidé stáli i v přilehlých ulicích. Na náměstí bylo umístěno pět velkoplošných LCD obrazovek a zvukové aparatury, takže dění na pódiu i projevy řečníků mohli lidé sledovat od sochy svatého Václava až po dolní konec náměstí. Z názvů měst a vesnic na transparentech bylo vidět, že na demonstraci přijeli lidé z celé země, podle Mináře z více než 1500 obcí. Podle odhadu organizátorů se demonstrace zúčastnilo 120 tisíc lidí, dvakrát víc než před dvěma týdny.

Během necelých dvou hodin a v téměř třicetistupňovém horku se na pódiu vystřídala řada řečníků, mimo jiné herci Tomáš Hanák a Ivan Trojan, režisérka Helena Třeštíková, skupina Buty nebo marketingový expert Martin Jaroš. Ten  Babiše považuje za největší ohrožení demokracie za posledních 30 let. „Vím, že jsme tu, abychom si postěžovali a nadávali na toho zlouna, ale mně ty stížnosti už trochu lezou krkem. Pokusím se vám proto nabídnout trochu jiný pohled,“ řekl Jaroš k davu.

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Šlamastiky kolem Babiše jsou podle něj pozitivní šance pro Česko, aby konečně začalo dělat věci správně. „Na takovou očistnou katarzi vždy potřebujete pořádného hajzla. Jestli to nedokážeme s tímhle lumpem, tak už nikdy. S Andrejem Babišem si naše země teď sahá na dno, ale já věřím, ze se od tohoto dna odrazíme a postavíme silnější Česko, než si on dovede představit,“ prohlásil s tím, že Babiše je potřeba porazit ve volbách.

Organizátoři úterní demonstrace při dramaturgii úterního večera vědomě využívali odkazu demonstrací z listopadu 1989, které vedly k pádu komunismu v Československu. Například tím, že hned zkraje z pódia upozornili, že demonstraci podporují divadelníci (zmínili mimo jiné Činoherní klub, Dejvické divadlo nebo Divadlo na Zábradlí) a také většina herců Národního divadla. Na Václavském náměstí se v úterý rovněž držela minuta ticha k 30letému výročí masakru na náměstí Nebeského klidu v Pekingu a také na počest nedávno zemřelého spisovatele Jiřího Stránského, který byl známým komunistickým vězněm.

Paralelou se sametovou revolucí je také místo vybrané pro konání příští demonstrace – uskuteční se v neděli 23. června v 16.30 na Letenské pláni. O téměř třicet let dříve, 26. listopadu 1989, přišlo na Letnou přes mrazivé počasí přes půl milionů lidí, některé odhady hovořily až o 800 tisících demonstrantech. Protesty byly poprvé pokryté Československou televizí a znamenaly zlomový okamžik.

Milion chvilek je skromnější a na Letné 23. června očekává 200 až 350 tisíc lidí. „Děkujeme a pokračujeme dál. Naděje zlátne,” řekl Minář na závěr Václavskému náměstí. Pak už zazněla jen hymna v podání folklorní zpěvačky Hany Ulrychové.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].