Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

ČSSD vstupuje do vlády: bez vizí a bez nadšení

Několik poznámek k chystané koalici hnutí ANO a ČSSD

Šéf ČSSD Jan Hamáček s předsedou ANO Andrejem Babišem • Autor: ČTK
Šéf ČSSD Jan Hamáček s předsedou ANO Andrejem Babišem • Autor: ČTK

1) Kdo sledoval páteční tiskovou konferenci, na níž šéf ČSSD Jan Hamáček oznamoval výsledky vnitrostranického referenda o vstupu do vlády nemohl si nevšimnout, že ani sám předseda ČSSD nesrší kdovíjakým nadšením. Sociální demokraté si 58 procenty odhlasovali, že do ní nakonec půjdou a Hamáček to označil za silný mandát – ale rozhodně nepůsobil jako vůdce, který je přesvědčen o tom, co dělá, a chce strhnout ostatní. Ostatně sám původně do vlády údajně také moc nechtěl, pak si tuhle roli osvojil a teď se jí snaží dostát. Výkon je to zatím spíše mdlý.

2) Vstup do vlády by měl být spojen nejen s energií, ale i zajímavým programem a vůlí ho prosadit. I tady zatím ČSSD působí nepřesvědčivě. Její lídři na tiskové konferenci říkali, že chtějí dělat politiku pro lidi a v jejich prospěch. Jenže to chce každý, slibovat politiku proti lidem by mohl jen čirý blázen. Z programu vystupuje jen několik jednotlivostí, ale vize ČSSD jsou hodně obecné a snadno zaměnitelné. A povolební rozpolcenost ČSSD, resp. spor mezi liberálním a konzervativním křídlem, v tom hraje svou roli.

3) Místo aby ČSSD formulovala program, aby říkala, co chce a jak to chce, reagovali tak její představitelé hlavně na otázky novinářů. A témata si nechávali vnutit. Stále nevíme, za co vlastně strana bude bojovat sama od sebe - a jak o tom chce přesvědčit voliče. Mluvit navíc o silném mandátu, když jsou proti spolupráci s ANO třeba mladí sociální demokraté a zejména senátorský klub v čele s Milanem Štěchem.

4)  Ale nejde zdaleka jen o vnitrostranické problémy sociální demokracie. Jak ČSSD, tak Andrej Babiš jsou pod tlakem prezidenta a jeho okolí, který jim vnucuje své ministry. Už mu částečně ustoupili, aniž je jasné proč. Je jistě možné, že hlava státu by jinak vládu nejmenovala, ale silní lídři by se neměli nechat vydírat.

5) Co tedy tuhle vládu spojuje, jaký je její étos? Program to tedy příliš není, jde o mocenský slepenec. Hnutí ANO dělá politiku podle průzkumů veřejné mínění, je nestálé, není opřené o žádný ideový fundament. ČSSD je zase vedena spíše pudem sebezáchovy: někteří její členové si myslí, že coby součást kabinetu budou více vidět - a na rozdíl od opozičních lavic na ně voliči nezapomenou. Pro další sociální demokraty je to pak možná poslední příležitost, jak se dostat ještě na chvíli k moci.

6) V dílčích věcech vláda může zlepšit život v téhle zemi, ale nevíme, jak  se zachová v těch zásadních otázkách - dostavba jaderné elektrárny, naše působení v západních strukturách. Jasné však je, že čím větší vliv bude na tento kabinet mít prezident Zeman, tím méně bude vláda prozápadní. A když se lídři ANO a ČSSD hlavě státu včas nepostaví, zničí nakonec i je samé.

7) Zajímavé je také sledovat, jak prezident i premiér přes kandidáta na šéfa diplomacie Miroslava Pocheho rozkládají ČSSD. Zeman  ho odmítá již delší dobu a Babiš v sobotu řekl, že ho nenavrhne. Že tím nejvyšší ústavní činitelé umožňuji hlavě státu pošlapávat ústavu, je toho nedílnou součástí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].