Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Bude nová vláda Babišova, nebo Zemanova?

Prezident usiluje o větší moc, než mu náleží

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Po půl roce, kdy nebyl schopen najít pro svoji vládu důvěru, dostal Andrej Babiš od prezidenta Miloše Zemana druhé pověření na premiéra. Tentokrát má šance zřejmě větší, v ČSSD probíhá o vládě referendum: když bude většina strany pro, sociální demokraté do kabinetu
vstoupí a vláda důvěru s pomocí komunistů získá. Otázka je, čí vláda to nakonec bude.

Kdo přesně obsadí ministerské posty, není jasné, je však zjevné, že ve vládě bude mít své lidi prezident Zeman. ČSSD - a velkoagrárník Babiš zjevně není proti – mu již přepustila resort zemědělství, tedy správu nad mnohamiliardovým státním hospodářstvím, již bude mít Zemanův muž Miroslav Toman. V Zemanově vládě už bývalý šéf Potravinářské komory a nečlen ČSSD zasedal, na Hradě se těší oblibě.

Zemanovi však jeden člověk nestačí. Prezident tak tvrdě útočí na nominanta ČSSD Miroslava Pocheho - kdyby se mu ho povedlo odstranit, měl by vliv i na zahraniční věci. A v tomhle směru má Zeman velké ambice. Zatímco Poche je prozápadně ukotvený politik, Zeman Česko dlouhodobě sune na východ. Nejčastěj se mluví o tom, že by na tomto postu rád viděl člena úřednické vlády Jana Kohouta.

Ani tím ovšem prezidentovo dobývání vlády nemusí skončit. V kuloárech se mluví o jeho třetím muži Františku Koníčkovi - tedy opět exministru v Zemanově úřednické vládě vedené Jiřím Rusnokem. Tehdy vedl resort práce, nyní by mohl převzít průmysl.  I tentokrát jde o klíčový úřad, kde se dopředu posunuje zakázka na dostavbu nové jaderné elektrárny. Zeman ji chce pro Rusy a enormní aktivitu v tomhle směru projevuje i jeho okolí.

Není jasné, zda Andrej Babiš na všechny prezidentovy požadavky přistoupí.  V případě, že je vymění za možnost být konečně premiérem vlády s důvěrou, nejenže tak opře svůj kabinet o komunisty, ale odevzdá také velký kus vlivu nad ekonomikou i nad zahraničně-politickým směřováním Česka někomu, kdo svými tahy rozhodně veřejný zájem nesleduje. A posune tak zemi zcela jinam, než prohlašuje.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].