Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Co všechno shodou náhod zažil europoslanec Tomáš Zdechovský

Český zástupce v europarlamentu odmítá, že se pohybuje v okolí proindických spin doktorů

Autor: zdechovsky.eu
Autor: zdechovsky.eu

Mezinárodní lidsko-právní organizace už několik měsíců kritizují indickou vládu za porušování základních lidských práv a svobod v Kašmíru. Od doby, co zde Indie zrušila autonomii, je velká část tohoto území téměř kompletně odříznuta od světa – indické úřady zamezují ve vstupu i opozičním politikům, novinářům či aktivistům. Vysoký komisař OSN pro lidská práva informoval, že na velké části území je zaveden zákaz vycházení, lidé nemají přístup k internetu, mobilní a telefonní signál jim byl vrácen až nedávno.

Prvními zahraničními politiky, jež sem indická vláda od srpna vpustila, byla skupina europoslanců. Jejich návštěva a následná tisková konference, jíž se podle indických médií směli zúčastnit jen předem vybraní novináři, se však stala terčem kritiky jak tamních opozičních politiků, tak jejich kolegů z Evropského parlamentu. Posloužila totiž k propagaci indického premiéra Naréndry Módího a jeho „opatření“ v Kašmíru. Indická média si jejich cesty všímala velmi pozorně, některá dokonce na webu přinášela speciální online reportáže.

A jak se zdá, akce může nést i českou stopu. Ve dnech, kdy se „propagační“ skupina europoslanců vydala do Indie, vyskytoval se zde totiž také europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Skupina jeho bruselských kolegů dokonce bydlela ve stejném hotelu. Zahraniční média v čele se serverem Politico.eu a několika indickými tituly tak Zdechovského označila za součást delegace, která dále pokračovala do Kašmíru. „To není pravda. Jel jsem tam soukromě,“ odmítá to však Zdechovský s tím, že v Kašmíru nikdy nebyl. O přítomnosti ostatních europoslanců se prý dozvěděl až při příjezdu na hotel. Stejně jako ostatní europoslanci se sice o den později setkal s indickým premiérem* – ale ani o tom prý dopředu nevěděl.

Překvapení z přítomnosti dalších europoslanců se mu přitom v poslední době přihodilo již podruhé. V srpnu 2018 k tomu došlo na Maledivách – také zde potkal několik kolegů a jejich maledivskou výpravu pořádala táž organizace jako nynější kontroverzní cestu do Kašmíru.

Kašmír: Policejní důstojník dává rozkazy  • Autor: AP/ČTK
Kašmír: Policejní důstojník dává rozkazy • Autor: AP/ČTK

Evropský parlament se od obou výprav distancoval tím, že jde o soukromou návštěvu. Europoslance do Indie a do Kašmíru pozvala na třídenní cestu Indka Madi Sharma.  Působí v Bruselu a stojí v čele neziskové organizace WESTT neboli Ženský ekonomicko-sociální think tank. Za ní ovšem stojí indická firma Srivastava Group of Companies, již média spojují se snahami ovlivňovat unijní politiky ve prospěch indické vlády. Nic dalšího není o organizaci WESTT ani Sharmě známo - kromě toho, že jejím spolupracovníkem je Henri Mallose, bývalý prezident Evropského hospodářského a sociálního výboru, poradního orgánu EU. Také on byl s europoslanci v Indii.

Zdechovský však říká, že jeho pozvali zástupci indické vlády, která mu platila letenky a část nákladů po příletu do Indie. „Asi polovinu výdajů v Indii jsem si platil já sám,“ dodává.  Jak se Sharmou, tak s Mallosem se nicméně Zdechovský zná - minimálně ze zmíněných Malediv. Sem zavítal v době konání prezidentských voleb a v té době zde byla i Sharma a Mallose doprovázení dvěma europoslanci.

I tehdy se prý ovšem Zdechovský o jejich přítomnosti dozvěděl až po příletu. Zúčastnil se pak s nimi několika seminářů na téma situace na Maledivách a podle tamních úřadů zde měli společně kontrolovat volby. Tehdejší maledivský velvyslanec při EU si nicméně na jejich cestu stěžoval, protože přijeli monitorovat volby na turistické vízum. Dnes k tomu Zdechovský říká, že zde byl na pozvání tehdejší opozice – která je mimochodem známá výrazně větší náklonností k Indii než tehdejší pročínský prezident.

Ač tedy Zdechovský podle svých slov v Kašmíru nebyl, vydal v říjnu na toto téma komentář na českém serveru Info.cz a další text na webu EP Today. V obou píše téměř totéž: vyzývá mezinárodní společenství k podpoře prezidenta Módího a jeho počínání v Kašmíru. „Je zcela pochopitelné, že indický premiér musel proti terorismu a aktům násilí v Indií spravovaném Kašmíru či ve zbytku Indie tvrdě zasáhnout,“ popisuje český europoslanec tamní situaci. Jeho argument o boji proti teroristům převzala indická média odkazující na článek v EP Today.

A právě k webu EP Today neboli European Parliament Today se sbíhají některé nitky. Podle serveru Politicio.eu totiž i za ním stojí firma Srivastava Group of Companies, která skrze zmíněný think tank platila cestu europoslanců do Kašmíru. Web, který vydal Zdechovského pochvalný komentář, se názvem i vzhledem snaží vypadat jako server spojený s některou z unijních institucí a rovněž cílí především na europoslance. Propaguje mezi nimi proindické postoje, a je naopak velmi kritický k Pákistánu. Jednou z nejčastějších přispěvatelek je zmiňovaná Madi Sharma.

Zdechovský však podle svých slov neví ani to, jak se jeho komentář na web dostal. „Psal jsem to do Parlamentního magazínu,“ tvrdí s tím, že byl velmi překvapen, když text na webu EP Today vyšel. Podle evropské organizace EUvsDisinfo zaměřující se na boj s dezinformacemi tento web také ve velkém a slovo od slova přebíral články z ruskou vládou vlastněného webu RT.com. Od loňského října celkem 47 procent obsahu webu původně pocházelo z nechvalně proslulého webu. Ale jak k tomu říká český europoslanec, rozhodně ho není možné podezírat ani z proruských postojů.

* Dřívější verze textu chybně uváděla, že se europoslanec Zdechovský sešel s indickým prezidentem

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].