Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Čaputová bude na klimatickém summitu na hlavní scéně, Babiš musí čekat

Kdo má co říct a nabídnout, dostane v New Yorku větší prostor

Zuzana Čaputová
 • Autor: dpa/ČTK
Zuzana Čaputová • Autor: dpa/ČTK

Slovensko dostane na klimatickém summitu v New Yorku příští týden podstatně zajímavější prostor, než si vybojovala česká delegace. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová bude jedním z řečníků hned v pondělí, tedy během hlavního dne věnovaného ochraně klimatu. Za Česko jede do New Yorku premiér Andrej Babiš. Podle informací z Úřadu vlády vystoupí až ve středu na valném shromáždění OSN, kde se o slovo může přihlásit každý, a také na jedné z navazujících akcí, takzvaném SDG summitu k otázkám trvale udržitelného rozvoje.

Větší pozornost směrem ke Slovensku lze vysvětlit i tím, že prezidentská funkce je v rámci diplomacie víc než premiér. Důležitější ale je obsah sdělení, kdy Slovensko se staví k ochraně klimatu poslední dobou podstatně konstruktivněji. Čaputová bude podle svého mluvčího Martina Strižince mluvit o plánech odstavit uhlí z výroby elektřiny do roku 2023 a o uzavírání lomů v oblasti Horné Nitry, který se předloni dostal do pilotního programu EU na transformaci uhelných regionů. Na Slovensku se také chystá třeba zálohování PET lahví, zákon s termínem 2022 schválil minulý týden parlament.

„Paní prezidentka je ráda, že po letech váhání a nejasných stanovisek bude smět reprezentovat Slovensko, které patří do skupiny zemí, jež mají ambiciózní klimatické cíle, uvědomují si vážnost klimatické krize a důležitost konkrétních kroků na domácí i mezinárodní úrovni,“ uvedl Střižinec ohledně toho, co v New Yorku od Čaputové čekat.

Slovensko se v červnu na summitu EU odpojilo od dalších zemí V4 a hlasovalo spolu s většinou zemí pro nový cíl dosáhnout do roku 2050 takzvané čisté klimatické nuly – tedy snížit emise skleníkových plynů na minimální úroveň, kterou půjde kompenzovat, aby produkce bilance za celou Unii byla nulová.

Česko má oproti Slovensku horší pozici, závislost na uhlí je větší. Andrej Babiš se proto spolu s lídry Polska, Maďarska a Estonska se v červnu na summitu EU postavil proti plánu s klimatickou nulou, což znamenalo komplikaci právě směrem k newyorskému summitu. Zastánci klimatické nuly ji chtěli v OSN představit jako závazek celé Unie a přesvědčit zbytek světa k akci tím, že Evropa jde příkladem. Toto sdělení bude nyní slabší, další příležitost bude až na příštím summitu za rok.

Formát akce v New Yorku je koncipován tak, že o nutnosti postarat se o adekvátní reakci na klimatickou změnu už není třeba debatovat. Prostor v pondělí na hlavním pódiu proto dostávají přednostně ti, kdo mají k věci co říct a čím inspirovat. Babiš má spíš tendenci problém bagatelizovat, v New Yorku nejspíš zopakuje vyjádření z tohoto týdne, podle kterého je k ochraně klimatu třeba přistupovat racionálně, a nikoli fanaticky. „Je třeba vnímat, že není možné to přehánět, mluvit o tom, že kvůli klimatu nebudeme mít děti a budeme vegetariány,“ prohlásil premiér na konferenci o klimatu v Poslanecké sněmovně.

V paletě výroků premiéra si nicméně najdou svoje nejen ti, kdo se chtějí ujistit, že není třeba se znekojovat, ale i ti, kteří nějaké činy požadují. Na Twitteru Babiš tento týden třeba poznamenal, že „změna klimatu a její dopady jsou teď jedním z nejdůležitějších témat ve světě i u nás“. Vstřícnější formulace volil i v létě, při debatě s evropskými diplomaty nebo s novou šéfkou Evropské komise. I nyní lze najít výroky, které lze číst tak, že se Babiš chystá chovat pragmaticky a k hlavnímu proudu EU se výhledově přidat, pokud dostane pro odbourávání uhlíkové stopy finanční pomoc z evropských fondů. O struktuře unijních fondů na další rozpočtové období se má vést rozhodující jednání v Bruselu příští rok.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].