Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Babiš je v koutě a vláda na spadnutí

Schůzka s prezidentem ohledně odvolání ministra Staňka změnu nepřinesla

Premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda ČSSD Jan Hamáček po jedné ze schůzek s prezidentem • Autor: ČTK
Premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda ČSSD Jan Hamáček po jedné ze schůzek s prezidentem • Autor: ČTK

Schůzka s prezidentem v Lánech nepřinesla premiéru Andreji Babišovi výhled na pokračování vlády s ČSSD. Miloš Zeman ani ve čtvrtek neustoupil a dál natahuje stav, v němž nerespektuje Ústavu, když  na návrh premiéra dosud neodvolal ministra kultury Antonína Staňka a nejmenoval do funkce nominanta ČSSD Michala Šmardu. A nic nenasvědčuje k tomu, že by v dohledné době mínil ustoupit.

Před kamerami u zámku v Lánech, když schůzka po hodině a půl skončila, stáli dva muži v odlišném rozpoložení: sebevědomý a uvolněný předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček a zkroušený, tápající premiér a šéf ANO Andrej Babiš. Co přesně se hodinu a půl v pracovně u prezidenta dělo, to premiér ani vicepremiér detailně nekonkretizovali, ale shodli se , že se nic nikam neposunulo.

„Pan prezident se k odvolání ministra Staňka definitivně nevyjádřil,“ řekl Andrej Babiš. Na rozdíl od Jana Hamáčka si situaci s prezidentem vysvětluje jako „pokračující jednání“ a odkazuje se na schůzku svolanou Hradem na příští pátek 12. července. Na ní chce prezident - jak už sdělil dříve - smiřovat předsedu ČSSD s ministrem Staňkem, kterého Hamáček kvůli nekompetenci ve vládě nechce a jehož premiér oficiálně navrhl odvolat z kabinetu.

Hamáček v mimoběžné odbočce ke smiřovací schůzce smysl nevidí. ČSSD Staňka ve vládě zkrátka nechce a na schůzce s prezidentem odvolávaný ministr stěží náhle nabude schopnosti řídit rezort dobře. Ale jak Hamáček uvedl, „pozvání od prezidenta se neodmítá“.

Teď Hamáček, jak oznámil,  svolá předsednictvo strany: 61 lidí širšího vedení ČSSD by se mohlo sejít kolem 15. července. Vicepremiér uvedl, že na toto jednání jde s naprosto jasnou představou, co dál, ale zatím tu představu nezveřejní. Tu však není těžké odhadnout a od členů ČSSD zní jasně: pokud Zeman neustoupí, nezačne ctít Ústavu a premiér s tím nic neudělá, odejde ČSSD z vlády.

Sociální demokracie má podle koaliční smlouvy právo na pět ministerských míst v kabinetu - a pokud všech pět vládních členů podá demisi, k čemuž se v ČSSD schyluje, mají podle smlouvy povinnost podat demisi i ministři z ANO. Není sice jasné, jak by se zachoval ministr Antonín Staněk, který naznačuje, že by podržel prezidenta a demisi spolu s kolegy ze strany nepodal. Ale to, jak řekl Hamáček, už by nebyla jeho starost. „To už je pak starost pana premiéra, jestli bude chtít rekonstruovat vládu s ministrem Staňkem. Každopádně ČSSD by nebyla členem vlády,“ řekl  vicepremiér. V ČSSD sílí hlasy, že by měl být Staněk ze strany vyloučen.

Kromě země v nejistotě je teď v koutě především Andrej Babiš. Před kamerami se snažil vysvětlit, že jednání trvají, a že nechce, aby ČSSD odešla z vlády, ale jak toho chce docílit, to neřekl. V rukou má možnost vládní krizi oddálit, podat kompetenční žalobu na prezidenta Zemana kvůli jeho neochotě dodržovat Ústavu, ale to udělat nehodlá. „O žalobě určitě neuvažuju,“ řekl. Pokud by ANO vyhrálo i další volby, ať už předčasné, nebo řádné v roce 2021, bylo by pověření k sestavení vlády a pak její jmenování ještě pořád na Miloši Zemanovi.

Pokud prezident neustoupí, má Andrej Babiš v ruce několik možností, aby zabránil rozpadu koalice. Buď podat zmíněnou kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, nebo si s ČSSD vyměnit ministerstva – vzít si pod ANO kulturu i se Staňkem, aby vyhověl prezidentovi, který ho ve vládě chce, a přenechat ČSSD například ministerstvo pro místní rozvoj. Ani to však zatím udělat nechtěl.

Pokud sociální demokracie skutečně opustí vládu, pak má možností víc. Buď vládu rekonstruuje, což je přání prezidenta, to znamená, že si nechá od Zemana nadiktovat, koho by vládě chtěl on, a těmito lidmi pak kabinet doplní. Kde pro něj vezme důvěru, ale není jasné – musel by připustit, že vládu podpoří SPD Tomia Okamury, což dosud odmítal. Přivést zemi do situace, v níž by se k moci dostali extremističtí populisté, dávat jim místa náměstků na ministerstvech, ve státních podnicích i v mediálních radách, by Babišovi značně pošramotilo renomé v zahraničí.

Další možností je, že by prezident – opět protiústavně – nechal takový kabinet vládnout bez důvěry. A možností jsou i předčasné volby. Do nich se Babišovi, jak říká, nechce. A bez hlasů ANO k nim nedojde – je k nim potřeba 120 poslanců. Pokud by ovšem nechtěl vládnout s SPD či bez důvěry de facto ve vládě Miloše Zemana, pak by nejspíš v předčasným volbám dojít mohlo. „Nevnímám to tak, že se blíží konec vlády,“ řekl v Lánech Babiš. „Jsem menší optimista,“ dodal Hamáček.

Možné je i to, že Zeman situaci jen prodlužuje, je si přitom vědom, že Ústava je víc než jeho libovůle - a pouze hledá cestu, jak ustoupit, a přitom nebýt „poražen“. Není vyloučeno, že ji vymyslí po termínu smiřovací schůzky, která nikoho nesmíří, a ještě předtím, než ČSSD definitivně řekne, že odchází.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].