Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Audit a Babišovo protievropské kličkování

Několik bodů k reakci českého premiéra na zprávu o finálním auditu

Premiér Andrej Babiš • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal
Premiér Andrej Babiš • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal

1.Respekt v neděli napsal, že audit Evropské komise, který dorazil do Prahy, konstatuje střet zájmů Andreje Babiše. Jako šéf vlády ovlivňuje dotační politiku a z ní skrze Agrofert zároveň sám profituje, což je podle EK v rozporu s unijními pravidly, ale i českými zákony. Informaci jsme publikovali poté, co již audit v Česku byl - konkrétně na Babišem kontrolovaném ministerstvu pro místní rozvoj, které jeho obsah tajilo.

2. Z evropské strany šlo o finální audit, což také v článku zaznělo. “Není pravda, co zveřejnila @CT24zive a Bakalův @RESPEKT_CZ, že je to konečná podoba auditní zprávy,“ řekl Babiš v reakci na text rádiu Impuls. Premiér zjevně neříkal pravdu. “Skutečně jde o finální zprávu,” vyvrátil jeho slova mluvčí komise pro @iROZHLAScz. Následně finálnost auditu potvrdila i česká eurokomisařka Věra Jourová.

3. Aby se premiér nemusel k obsahu auditu vyjadřovat, přidal poté další nepravdu. Začal tvrdit, že Evropská komise nemá autoritu na výklad českého práva. Zjednodušeně řečeno, že nemá co zkoumat jeho střet zájmů, když jej upravují české zákony. Faktem ovšem je, že Evropská komise má za úkol hlídat, zda jsou Evropou vyplácené dotace v souladu s národní legislativou.

4. Babišova taktika je jasná: nic nezveřejňovat, vykládat věci po svém, problém rozmělňovat, lhát o něm. Premiér se zřejmě bude snažit stočit debatu i k tomu, že z EU fondů se kradlo vždycky. Ve sněmovně teď leží bod, podle kterého ministerstva dostala v létě – v reakci na první verzi auditu – za úkol spočítat, s kolika dotacemi pro Česko měla Evropská komise problém již v dřívější době. Babiš už tento problém v létě vytahoval jako zjištění, že “nevratně” chybí 35 miliard. To ale opět není tak docela pravda - když Piráti poté interpelovali ministryni financí Alenu Schillerovou ohledně detailů, vyšlo najevo, že minimálně pět miliard z chybně proplacených dotací se vymohlo zpět. Navíc každopádně platí, že chyby a problémy ostatních nesmažou Babišovy průšvihy.

5. České úřady selhávají a pomáhají Babišovi v obraně před dodržováním pravidel. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová jeho přešlapy hájí do roztrhání těla, vicepremiér Karel Havlíček v pondělí večer v ČT útočil na Brusel a Česko stavěl proti EU.

6. Bude zajímavé sledovat, nakolik se postaví proti Unii sám Babiš; už to ostatně dělá, když zpochybňuje právo EU kontrolovat průhlednost nakládání s evropskými penězi. Je to přitom pouze jím neřízená Evropská komise, která upozorňuje, že se choval v rozporu se zákony. Teď zřejmě bude Babiš ještě víc a hlasitěji líčit EU coby nepřítele - podobně jako to udělal Robert Fico na Slovensku. Začíná nebezpečná hra, ve které už zdaleka nejde jen o peníze.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].