Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Audit potvrdil Babišův střet zájmů. Je finální, přiznala nakonec Dostálová

Evropská komise trvá na tom, že politika a dotace nejdou dohromady

Premiér Andrej Babiš na schůzi vlády • Autor: ČTK
Premiér Andrej Babiš na schůzi vlády • Autor: ČTK

Finální verze prvního z evropských auditů, ve kterém Evropská komise prověřovala od začátku roku dotace pro Agrofert a střet zájmů Andreje Babiše, potvrdila závěry zveřejněné v předběžné zprávě už před půl rokem.

Premiér a šéf ANO Babiš je tím pádem podle Bruselu ve střetu zájmů. Skutečnost, že jako šéf vlády ovlivňuje dotační politiku a z ní skrze Agrofert zároveň sám profituje, je podle auditu v rozporu s unijními pravidly.

Finální dokument už dorazil tento týden do Prahy na ministerstvo pro místní rozvoj, o jeho obsahu ale zatím nikdo neinformoval. Fakt, že audit potvrdil střet zájmů a že pro Babiše nedopadl dobře, potvrdily během víkendu Respektu dva nezávislé zdroje obeznámené s průběhem řízení a obsahem dokumentu.

Podle jednoho ze zdrojů audit konstatuje, že souběh byznysu a politiky je podle komise v rozporu jak s evropským, tak s českým právem. To by mohlo znamenat zpochybnění dřívějších i budoucích dotací pro Agrofert, a to jak dotací z evropských fondů, tak nárok na peníze z českého rozpočtu.

Ministerstvo se zatím nechystá audit zveřejňovat. „Ministerstvo pro místní rozvoj obdrželo auditní zprávu, se kterou se v pondělí seznámí odpovědní zaměstnanci. Evropská komise opět žádá o důvěrné zacházení s dokumentem, protože řízení stále trvá. Rozhodně nejde o finální podobu auditní zprávy. Do dvou měsíců od obdržení české verze zprávy mohou být uplatněny vyjádření ČR a případné připomínky ke zprávě. Ty budou připravovány, stejně jako odpověď na návrh auditní zprávy, ve spolupráci se všemi dotčenými resorty,“ napsal na dotaz Respektu ohledně zveřejnění Vilém Frček, mluvčí MMR.

* Babiš už nyní mluví o tom, že české úřady budou audit rozporovat. „Takže určitě ČR, která už na začátku to odmítla, to bude odmítat nadále,“ konstatoval Babiš v rozhovoru na Rádiu Impuls. V rozhovoru zpochybnil i finálnost auditu. „Bakalův Respekt neříká pravdu, protože to samozřejmě není definitivní zpráva. A já nevím, co potvrdil, ale v každém případě není pravda, co zveřejnila Česká televize a Bakalův Respekt, že je to konečná podoba auditní zprávy,“ řekl Babiš Rádiu Impuls.

Skutečnost je ale taková, že audit je skutečně hotov. To opakovaně během pondělí potvrdilo několik zástupců Evropské komise. Auditoři už svou práci dokončili a text odevzdali Evropské komisi. Možnost něco rozporovat, jak o tom Babiš mluví, se netýká auditu samotného, ale české reakce na něj. O této reakci – a o reálných dopadech auditu – se nyní povede debata mezi Evropskou komisí a Českou republikou.

„Je to finální auditní zpráva. Česká republika má nyní dva měsíce, aby poslala komisi informaci, jak implementuje doporučení z auditní zprávy,“ uvedla pro Respekt mluvčí delegace Evropské komise v Praze Magdalena Frouzová. Další podrobnosti nechtěla komentovat s tím, že orgány komise si jako oficiální komentář odsouhlasili výše uvedenou větu a že řízení dál běží.

Finálnost auditu původně zpochybňovala i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO), ale v pondělí odpoledne už svůj komentář pozměnila a pro Deník N připustila, že jde o finální verzi. Auditní zprávu nicméně dál nechce zveřejnit; a stejně se podle Frouzové zachová i Evropská komise, pro kterou jde u auditních řízení o standardní postup. Čeští politici mimo stojící Babišovo ANO – třeba Piráti, ale i sociální demokraté – v pondělí vyzvali kabinet, ať audit zveřejní.

*Zprávu jsme v pondělí odpoledne doplnili o vyjádření Andreje Babiše a ministryně Kláry Dostálové

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].