Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Zemřel malíř, jenž řídil světové počasí

Zdeněk Košek se se svými záznamy dostal mezi hvězdy art-brut

Autor: Archiv
Autor: Archiv

„Necítil jsem se nemocný – byl jsem mocný až moc.“ Tak komentoval Zdeněk Košek fakt, že byl po významnou část svého života přesvědčen, že jakoukoli svou činností ovlivňuje počasí na celém světě. Malířský autodidakt, jehož práce řazené do širokého proudu art-brut jsou dnes vystavované po celém světě, byl tři dny po Štědrém dnu nalezen mrtev; bylo mu šestašedesát let.

Rodák z Duchcova se patnáct let živil jako typograf a zároveň kreslil karikatury pro severočeské noviny. V roce 1989 u něj však kvůli psychické atace z rozpadu rodiny propukla schizoafektivní psychóza a ve čtyřiceti musel odejít do invalidního důchodu. Právě tehdy mu hlasy v hlavě našeptaly, že řídí světové počasí. Tři roky si do sešitů, na čtvrtky a stránky časopisů obsedantně zaznamenával, jak proudí vzduch, roste či klesá teplota, kde všude jsou na planetě mraky.

„Svou hlavu považoval za jakýsi radar, přijímač, který absorboval nepřeberné množství informací. Cítil se povinen zapisovat vše, co se kolem něj dělo: směr větru, let ptáků, veškeré zvuky, změny teplot, nekonečné kombinace čísel a chemických prvků atd.,“ stojí v katalogu výstavy art brut / sbírka abcd, která před devíti lety v Galerii hl. města Prahy vřadila Koškovu tvorbu mezi světově proslulé autory „umění v syrovém stavu“.

Autor: http://www.palaisdetokyo.com/
Autor: http://www.palaisdetokyo.com/

Koškovy diagramy, kterými pokrýval i stránky pornografických časopisů, tu byly zařazené do sekce Paralelní světy, neboť autor věřil, že pakliže nebude ve své manické práci pokračovat, svět se ponoří do chaosu a zanikne. Po dvou letech z toho byl pochopitelně tak vyčerpaný, že musel být hospitalizován.

„Barvy, čísla, hesla, věty. Sledoval jsem každou ceduli, každého člověka. Hodnotil barvy jeho oblečení. Hlavu jsem měl jako včelín, vrtuli, kolotoč. Doslova jsem všechno věděl, znal, měl v mozku… Myslel jsem si, že bytové jádro je jádro našeho slunce, mého syna Přemysla. A já že zachycuji tóny dění v jádře,“ prohlásil sám ke své klíčové životní etapě. Stovky kreseb po odeznění nemoci zničil, další stovky nám tu naštěstí zůstaly. Jako důkaz neuvěřitelné moci lidské imaginace, která byla sice v Koškově případě vyšinutá, nicméně ohromující.

Což ukázaly výstavy nejen v Česku (před sedmi lety nemohl chybět ve shrnující expozici v olomouckém Muzeu umění Art brut v českých zemích), ale i v Paříži, Bruselu, Tokiu či New Yorku. Když se letos v Praze znovu představovala soukromá sbírka abcd na výstavě Art brut live, Koškovy diagramy v DOXu visely v sekci Spasit svět hned vedle fenomenálních kreseb jednoho z největších titánů „nemocného“ umění Henryho Dargera.

V posledních dnech v Muzeu města Ústí nad Labem začal Košek připravovat svou první retrospektivu plánovanou pro příští rok. Té se už ale bohužel nedočkal.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].