0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura7. 6. 20242 minuty

Vyber si svého zabijáka. Vrah na oko ukazuje vtipnou tvář režiséra Linklatera

Romatická komedie nabízí nejen zábavu, ale má i svou temnější stránku

Autor: Netflix

Režisér Richard Linklater má zdánlivě dvě tváře. Jednu představují osobní, vzpomínkové, emoční filmy jako Chlapectví, Před úsvitem či Omámení a zmatení, které z něj udělaly ikonu amerického nezávislého filmu. Druhou pak odlehčené žánrové snímky, jež odbavuje svižně, pro někoho možná až rutinně jako Škola rocku či Bernie.

Pro ty, kdo chtějí Linklatera takhle rozdělovat, patří jeho nejnovější snímek Vrah naoko z nabídky Netflixu do druhé kategorie. Komediální thriller vypráví o učiteli filozofie, který se bojí vlastního života, a možná proto umí tak přesvědčivě hrát někoho jiného. Falešného nájemného zabijáka Rona ve službách houstonské policie, jíž pomáhá chytat ty, kdo si chtějí zaplatit jeho ilegální služby.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Snímek v hlavních rolích s Glenem Powellem, Linklaterovým kamarádem a spoluscenáristou, vychází ze skutečného příběhu Garyho Johnsona, který otiskl v roce 2001 Texas Monthly. Filmaři přidali romantickou linku, kdy se zabiják zamiluje do své klientky. Následuje kličkování mezi láskou a policií. Mezi rolemi, nad nimiž hrozí ztráta kontroly.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc