Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Vary7: Johnny Depp splnil funkci. Má festival řešit soukromí hvězd, které zve?

Reputaci přehlídky může víc uškodit to, jak se ke „kauze“ postavili někteří členové vedení, než sama přítomnost herce

Johnny Depp ve Varech • Autor: Lukáš Bíba
Johnny Depp ve Varech • Autor: Lukáš Bíba

Největší hvězdu a největší kontroverzi v jednom představoval pro letošní karlovarský festival americký herec Johnny Depp. Až několik hodin na něj čekaly davy fanoušků a hlavně fanynek – někteří v kostýmech z Deppova filmu Piráti z Karibiku – na červeném koberci před hotelem Thermal, kam přijel v delegaci k dokumentu Hrnec zlaťáků: Pár drinků s Shanem MacGowanem, který produkoval a který osobně uvedl. O půl třetí poděkoval tak divákům ve velkém sále česky, že přišli.

Lístky na film byly prodané během jedenácti minut a fanouškovský povyk kolem Deppa byl možná největší, jaký Vary kdy kolem hvězdy zažily. Vstupenky na jeho nejnovější film Minamata, kde hraje a který uvede v sobotu dopoledne, zmizely dokonce za dvě minuty. Zároveň Deppa provází obvinění, že fyzicky a psychicky týral svoji ženu. Z domácího násilí jej obvinila ex-manželka Amber Heard. A festival si jeho pozváním vysloužil v zahraničí kritiku od organizací věnujících se obětem domácího násilí i některých médií. Otázka zní, zda by měl by festival něco takového při zvaní hostů brát v potaz?

Komplikovaná kontroverze

Karlovy Vary jsou jedním ze dvou evropských regionálních festivalů, které se rozhodly Johnnyho Deppa pozvat. Španělský San Sebastian, kam se herec přesune v polovině září, mu udělí prestižní cenu za celoživotní přínos kinematografii Donostia Award. Organizátoři karlovarského festivalu se k situaci postavili šalamounsky. Herci žádnou cenu neudělí a v očích kritiků si tak „zadají“ o něco méně než San Sebastian, aniž by přišli o hvězdný lesk, o který jim jde vcelku pochopitelně především.

Karlovarský festival nikdy nebyl magnetem velkých mezinárodních hvězd jako Cannes, kde jsou několikrát na denním pořádku. Hvězdy jsou přitom zásadní pro to, jak je festival vidět, jak je přitažlivý pro diváky, jak hodně se o něm píše a jak je následně zajímavý pro sponzory. Jejich účast se domlouvá dlouho, něco stojí, často závisí na osobních kontaktech, známostech a volném čase těch, kdo může a chce přijet.

Johnny Depp je stále velká hvězda. Navzdory kontroverzi, které jej obklopuje, má jeden z nejvýraznějších a nejslavnějších herců 90. let a stárnoucí idol dívčích srdcí oddanou a početnou základnu fanoušků. Jeho případ není zdaleka tak jednoznačný jako třeba u režiséra Romana Polanského, který byl odsouzený za znásilnění třináctileté dívky (a který také dostává filmové ceny).

Je dost možné, že jde o vyhrocený konec jednoho vztahu, který kdysi fungoval, ale pak už ne, a teď se propírá na veřejnosti. Depp nebyl za domácí násilí nikdy odsouzen. Zároveň ale prohrál soud s britským deníkem The Sun, který jej v článku o něm a jeho ženě označil za „mlátičku manželky“ (wife beater). Britský soud shledal, že existuje dost podstatných důkazů, které naznačují, že se vůči své ženě choval násilně nejméně ve dvanácti případech.

Britská organizace Solace Women's Aid, která pomáhá obětem domácího násilí, rozhodnutí obou festivalů Deppa ocenit či pozvat kritizovala s tím, že to vysílá „zavádějící zprávu napadeným, že je vlastně jedno, že pachatelé násilí spáchali“. Studio Warner Bros po verdiktu soudu Deppa vyškrtlo z potterovské franšízy Fantastická zvířata a nahradilo jej Madsem Mikkelsenem.

Studio MGM zase údajně dalo k ledu uvedení zmíněného snímku Minamata, kde Depp hraje amerického fotografa W. Eugena Smithe, který pomohl svými reportážemi pro časopis Life odhalit kauzu, kdy japonská chemička vypouštěla jedovaté látky do místních vod, což mělo devastující zdravotní následky pro místní obyvatele. Film měl loni premiéru na festivalu v Berlíně, ale zatím čeká na americkou premiéru.

To jsem neslyšel

Sám herec tvrdí, že jej Hollywood bojkotuje. A účast na evropských festivalech by to mohla změnit, jak napsal americký časopis Hollywood Reporter v polovině srpna. Zlepšit hercovu reputaci, změnit narativ - a hollywoodským manažerům, kteří jsou si vědomi jeho přetrvávající divácké přitažlivosti, dodat potřebné „politické“ krytí pro jeho další angažmá, jež aktuálně vnímají jako příliš riskantní. Pro Deppa je to tak PR k nezaplacení.

Zarážející je spíš způsob, jak se k situaci karlovarský festival oficiálně postavil, minimálně ze začátku. Ředitel San Sebastianu José Luis Rebordinos své rozhodnutí důsledně bránil. „Rolí festivalu není soudit chování členů filmového průmyslu. Rolí festivalů je vybrat nejvíce relevantní a zajímavé filmy z daného roku a ocenit ty, kdo výjimečně přispěli filmovému umění,“ řekl pro Hollywood Reporter s tím, že festival „bude vždy bránit dva základní principy naší kultury a práva: presumpci neviny a právo na znovuzačlenění“.

Naproti tomu vedení karlovarského festivalu odmítlo pro stejný text uveřejněný 13. října své rozhodnutí komentovat nad rámec toho, že Deppovu práci obdivuje léta a je jim potěšením ji ocenit. Komentář neposkytlo ani týdeníku Respekt. Úsměvné, ale pravděpodobně efektivní pak bylo prohlášení výkonného ředitele festivalu Kryštofa Muchy zhruba uprostřed přehlídky, že vůbec nevěděl, že má „Johnny Depp nějakou takovouhle kontroverzi“.

Až před dvěma dny se pro časopis Screen Daily vyjádřil umělecký ředitel festivalu Karel Och: „Jsme přesvědčeni, že existuje něco, čemu se říká presumpce neviny. A že by to mělo být respektováno. Pokud se do určitých diskuzí pouštíte, aniž byste o presumpci neviny přemýšleli, můžete zajít příliš daleko - na místo, které nemá nic společného s tím, proč vlastně toho člověka zveme.“ 

Přítomnost Johnnyho Deppa je tak hlavně otázkou sebeprezentace festivalu. Nakolik vedení nejsilnější tuzemské kulturní akce trápí kritika - nebo jak si ji vyhodnotilo v zemi, kde je podle výzkumů tolerance vůči domácímu násilí stále vysoká. Důležitější než případné morální úvahy bylo pro festival přivést hvězdu. Což se stalo. Z diváckého pohledu se festival postaral o maximálně vzrušující finále. Každý, kdo aspoň trochu rozumí fungování festivalů, chápe, proč se Vary rozhodly Deppa pozvat. Nakonec tak reputaci festivalu může vít uškodit to, jak se se ke „kauze Depp“ postavili někteří členové vedení, než sama jeho přítomnost.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].