Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Vary5: Miloši Formanovi by se Alena Schillerová líbila

Ministryně v předvolební kampani otevřela nedodělaný bazén hotelu Thermal

Autor: Jindřiška Bláhová
Autor: Jindřiška Bláhová

Po 2518 dnech, tedy zhruba sedmi letech, se v neděli s velkou slávou skrápěnou deštěm otevřel pro veřejnost ikonický bazén karlovarského hotelu Thermal. Stuhu přijela přestřihnout ministryně financí Alena Schillerová (ANO), která si také v bazénu smočila prsty. Hotel Thermal patří státu, který rekonstrukci financuje, a spravuje jej tedy právě ministerstvo financí. Rekonstrukce bazénu je součástí celkové rekonstrukce hotelu, jež vyjde na zhruba šest set milionů korun; bazén samotný pak na 140 milionů.

Ministryně Schillerová se tak přijela pochlubit, že pod jejím dohledem se podařilo to, co řada ministrů před ní nedokázala. Karlovarská zastávka u bazénu, který léta chátral a jehož rekonstrukce budila emoce, byla totiž součástí kampaně před říjnovými volbami. Na podiu tak vedle ní stála mimo jiné primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO). Na otevření se mohli přijít podívat i karlovarští občané, pro které se podle ministryně podařilo Thermal zachránit před privatizací a pro něž hlavně je také bazén určen. Hned v neděli od tří hodin se mohlo přijít vykoupat prvních sto padesát lidí za „symbolické“ vstupné 100 korun. Ti, kteří dorazili, se ovšem v podstatě koupali na polo-staveništi.

Do konce roku

Přípravné práce na rekonstrukci bazénu, který shlíží na město z kopce za Thermalem a nabízí jedinečné výhledy na Karlovy Vary, začaly loni na podzim. Stavět se začalo podle ředitele hotelu Vladimíra Nováka koncem března. Sprintovalo se k šibeničnímu červnovému termínu, ale otevření se několikrát odsunulo.

Nakonec na srpen, dobu konání karlovarského festivalu, pro který také Thermal jako festivalový hotel v 70. letech vznikl. Ani v neděli však nebylo úplně jasné, jestli se opravdu bazén otevře. Na úpravách se pracovalo do poslední chvíle a dělníci se mísili i s prvními návštěvníky. Lopaty měli opřené u stromu - mimo výhled na bazén a televizní kamery či hledáčky fotografů.

Původní padesátimetrový bazén byl na jedné straně hluboký několik metrů. Po rekonstrukci je podstatně mělčí a příčně rozdělený na tři části: nehlubokou s odpočívadly, plaveckou s drahami a třetí separé s teplejší termální vodou určenou ke kratším relaxačním pobytům. Bazén od státu získala do pronájmu soukromá společnost Saunia, která tu plánuje vybudovat saunové centrum.

„Otevřená je aktuálně bazénová část, bazén a vřídelní bazén, část šaten a sprch. Zbývá dodělat ikonický Snack Bar, který bude otevřen pro zákazníky bazénové části, ne pro veřejnost z ulice, jak tomu bylo dřív. Chceme dodělat i restauraci v pátém patře se skvělým výhledem. A saunové centrum by mělo být koncem roku také hotové,“ vypočítává  Jarek Zonyga, šéf Saunie. V prvních dnech bude kapacita bazénu 150 lidí, postupně se bude rozšiřovat až na zhruba tisíc. Vstupné by mělo být 245 korun na dvě hodiny, 545 na celý den a o stovku navíc do saun.

Tam nešlapejte

„Na tu řadu dlaždiček u bazénu, prosím, nešlapejte,“ volá lehce vystresovaně na zvědavé návštěvníky plavčice v červené mikině. Úzké bílé dlaždičky, kterými je obložena plocha kolem jinak hezkého bazénu, jsou totiž čerstvě položené. Podle malty vytlačené ze spár to vypadá, že je někdo pokládal před pár hodinami. Tedy v neděli dopoledne před naplánovanou slávou.

Nejde přitom zdaleka o jediné „drobné nedodělky“, -jak o nedostatcích mluvila ministryně financí. Jen pár metrů za podiem, z něhož v deštivém dni promlouvali politici a zpíval David Deyl, byly kromě opřeného nářadí vyskládané pytle s materiálem či palety. A místo plánovaného odpočívadla s lehátky byla jen rozblácená plocha. Scénu dokreslovaly stavební kontejnery a jeřáb, který se tyčil nad přilehlou vyhlídkovou restaurací. Ač je součástí bazénu, bude ji provozovat jiná společnost než soukromá Saunia.

Autor: Jindřiška Bláhová
Autor: Jindřiška Bláhová

O nedodělanosti vypovídaly i šatní skříňky bez dvířek, chybějící obklady betonových sloupů, dlažba nebo obložení trubek a topení pod prosklenými okny vedoucí od recepce přes šatny. Místo dlažby byla všude natažená provizorní černá podlahová krytina. Podle jednoho ze zaměstnanců společnosti Saunia, který chtěl zůstat v anonymitě, stálo položení milion korun, ale za pár týdnů se strhne. Rekonstrukce je podle něj hotová tak z padesáti procent.

Řemeslníci pohybující se mezi hosty jen nevěřícně kroutili hlavou s tím, že za pětadvacet let na stavbách nic podobného nezažili. Elektřinu zprovozňovali na záchodech doslova před těmi, kdo je chtěli použít. Přicházeli z části šaten, která byla regulérním staveništěm s naskládanými sádrokartony, cementem a dveřmi polepenými ochrannou fólií. Celé slavnostní otevření tak mělo hmatatelný rozměr Potěmkinovy vesnice nebo scénáře k absurdnímu filmu Miloše Formana.

Bez kontroly

Uspěchané otevření se dá vysvětlit právě blížícími se volbami. Podle anket mezi karlovarskými je hotel Thermal a venkovní bazén jedním z největších problémů města. A kdo ukáže, že ho vyřešil, má větší šanci posbírat body a hlasy. Sama rekonstrukce Thermalu i bazénu je přitom nutná a smysluplná. I s tím do ní ministerstvo financí investuje. Hotel patří k panoramatu i dědictví Karlových Varů.

Je nepostradatelný pro filmový festival, který se v něm každý rok koná. Poskytuje mu zásadní produkční a provozní zázemí včetně řady kinosálů. Zároveň je jednou z nejvýraznějších architektonických brutalistních památek v Česku. Jeho autoři, architekti Věra a Vladimír Machoninovi, navrhli také obchodní dům Kotva v Praze. Stát ale před čtyřmi lety odmítl hotel ze 70. let prohlásit za kulturní památku, o což usilovali potomci Machoninových i město Karlovy Vary.

Autor: Jindřiška Bláhová
Autor: Jindřiška Bláhová

Způsob rekonstrukce dlouhodobě kritizují právě potomci Machoninových, Marie a Jan Kordovští, kteří stojí za iniciativou Respekt Madam – za architekturu manželů Machoninových. Podle nich se děje salámovou metodou, bez konceptu a architekta. Není zachována architektonická integrita interiérů ani vybavení. „Nevíme, kdo s návrhy přichází, vadí nám, že nad rekonstrukcí není kontrola, stát si dělá se státním majetkem, co chce,“ vysvětlil loni v Českém rozhlase Kordovský s tím, že se s nimi zástupci ministerstva financí léta odmítali sejít a bavit.

Ministryně Alena Schillerová loni v únoru na kritiku reagovala tím, že stát k rekonstrukci přistupuje s respektem. Nicméně je třeba jednat a „nenechat hotel spadnout“. S vnoučaty se pak setkala v červenci. Obě strany se dohodly, že výsledky schůzky nebudou medializovat. Na facebookovém profilu Respekt Madam se nicméně objevilo prohlášení, že průběh rekonstrukce považují za „selhání českého státu v přístupu ke svému kulturnímu dědictví“ a rozdělení padesátimetrového bazénu na několik menších částí za prohru.

Nejnákladnější část rekonstrukce hotel stále ještě čeká. Jde o zateplení pláště spojené s výměnou skleněných tabulí na věži hotelu, kongresovém centru i bazénu. Podle Aleny Schillerové by měla být do modernizace hotelu investována celkem miliarda korun. Hotovo by mělo být za rok.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].