Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Neodpočívej v pokoji: Dříve narození se nemusí uchylovat jen do oázy klidu ČT3

Výběr seriálů a filmů pro časy domácí izolace - část 4.

Téměř dvacet let uplynulo od premiéry seriálu Odpočívej v pokoji.
Téměř dvacet let uplynulo od premiéry seriálu Odpočívej v pokoji.

Česká televize nedávno spustila program ČT3 pro seniory. V principu je to kanál záslužný. Podle prohlášení veřejnoprávní stanice má nabízet starším spoluobčanům zavřeným doma oázu v neklidné době. Dělá to do velké míry prostřednictvím pořadů, které dobře znají z klidnějších dob normalizace, kdy byly také - jako dnes - zavřené hranice.

Televarieté z roku 1983 s Vladimírem Dvořákem a Jiřinou Bohdalovou, které na podiu střídá balet Československé televize, má jistě své kouzlo, byť někdy nezamýšlené – ale vidět ho posedmé není žádné terno. Stejně tak jako si vyzkoušet pamatováka u nejlepších hlášek o poletujících holubičkách z Nemocnice na kraji města nebo na oko hlasovat u Rozpaků kuchaře Svatopluka. Čeští senioři ale nemusí být odkázáni jen na oázu klidu. K dispozici je on-line řada novějších seriálů a filmů, které jsou jim buď šité přímo na míru jako cílové skupině nebo je mohou oslovit multigeneračním tématem, oblíbeným žánrem či zpracováním skutečných událostí, jež zasáhly i do jejich životů.

Grace a Frankie (Grace and Frankie, Netflix) U jména Jane Fonda se věkově starším kategoriím určitě vedle jejích filmových rolí vybaví i přezdívka Hanoi Jane. O slavné hollywoodské hvězdě se víc než v československých filmových magazínech – i když i v nich se objevila – psalo v tisku s souvislosti s jejím politickým aktivismem proti válce ve Vietnam. Ten vyvrcholil cestou na sever asijské země v roce 1972, kterou vyjádřila podporu americkému „nepříteli“. Fonda ve svém aktivismu neustala ani ve dvaaosmdesáti letech. Na sklonku loňského roku ji zatkla policie ve Washingtonu během protestů, jejichž cílem bylo zvýšit povědomí o změně klimatu. Zaneprázdněná herečka ale podstatnou část své energie věnovala v posledních letech seriálu Grace a Frankie, v němž se objevila po boku Lily Tomlin. Obě herečky si spolu zahrály ve slavné emancipační komedii Od devíti do pěti z roku 1980 a Grace a Frankie staví na jejich vzájemné herecké chemii. Skvěle jim sekundují Martin Sheen a Sam Waterson jako ex-manžel.

Fonda je Grace - pěstěná, elegantní, odtažitá, akurátní a zajištěná dáma v důchodu, kterou náhle po desetiletí manželství opustí muž. A aby toho nebylo málo, neopustí ji pro mladší ženu, ale pro jiného muže, k tomu nejbližšího rodinného přítele a partnera v právnické firmě. Situace svede Grace dohromady do nepravděpodobné koalice a později přátelství s druhou opuštěnou manželkou Frankie – střelenou, esoterickou, nezávislou ženou. Přestože se nikdy nemusely, najednou si tak trochu zbyly. I když jsou vitální důchodkyně celkem logicky tak trochu mimo běžnou realitu, seriál je silný v tom, že své postavy neinfantilizuje, ani z nich nedělá stereotypy, ale řeší reálné problémy spojené s věkem. Grace a Frankie je hořko-sladká komedie o přátelství a o tom, že život nekončí v sedmdesáti a že je možné – i když třeba těžké – začít znovu.

Kominského metoda (The Kominsky Method, Netflix) Pokud se Grace a Frankie soustředí na ženskou perspektivu, Kominského metoda je její mužský protihráč. Hlavním hrdinou je bývalý relativně slavný herec Stanley Kominsky, sedmdesátník, který už je dávno za zenitem, ale jako vzpomínku na bývalou slávu vede herecké studio, kde učí aspiranty herectví „jeho metodu“. Hlavním tématem je kromě lekcí z herectví, které se často protínají s lekcemi o životě, logicky stáří. A scénář kolem něj nijak nenašlapuje. S často brutální upřímností se v něm střídají smrt, rakovina, prostata a pošramocené rodinné vztahy. Nad tíživými nevyhnutelnostmi, které přicházejí s věkem, ale převažuje humor hlavně - díky životní perspektivě tak trochu floutka Stanleyho (Michael Douglas) a rozehrávkami mezi ním a věčně nabručeným a sarkastickým nejlepším kamarádem.

https://www.youtube.com/watch?v=TjuOTlf5Jb0

Babylon Berlín (HBO GO) U českých diváků je statisticky nejpopulárnějším televizním žánrem detektivka. A v podstatě garantuje solidní sledovanost, ať už to jsou Četnické humoresky, Strážmistr Topinka nebo Rapl. Stejně tak reprízy Vražd v Midsomeru nebo Colomba. Německý seriál z dvacátých a třicátých let Babylon Berlín představuje jeden z vrcholů žánru výpravné historické detektivky. Kriminalista Gereon Rath vyšetřuje v meziválečném Berlíně pulsujícím dekadentními nočními kluby, bohatou uměleckou scénou i politickým radikalismem zločiny, v nichž se odráží dobová situace ve Výmarské republice – krátkém dynamickém období příslibů mezi dvěma světovými válkami. Nejdražší německý seriál ve třech řadách zdařile evokuje dobu, v níž se odehrává: vyhýbá se zjednodušování historie i Adolfu Hitlerovi, který nemůže než vykukovat jako přízrak nad horizontem, a drží si víc než slušný standard i ve slabších chvilkách. Těch není mnoho a zanikají ve schopnosti autorů svižně vyprávět, dát prostor psychologii postav a občas si zaexperimentovat s pravidly žánru.

Odpočívej v pokoji (Six Feet Under, HBO GO) Téměř dvacet let uplynulo od premiéry seriálu Odpočívej v pokoji. Čas ale ukázal jednu věc – že jeho opakované zařazování mezi nejlepší seriály historie je naprosto na místě. Hrdiny multigeneračního dramatu s prvky černé komedie jsou členové dysfunkční rodiny Fisherových, která provozuje pohřební službu v Los Angeles. Život i smrt v těsné blízkosti a otázka, co taková blízkost znamená pro ty, kteří s ní každodenně žijí, a pro jejich vztahy. To je startovní bod pro jedinečnou úvahu nad lidskou smrtelností. „Kdo jsou ti ředitelé pohřebních služeb, které si najímáme, aby za nás čelili smrti? Co to dělá s jejich vlastními životy?“ popsal základní koncepci seriálu scenárista Alan Ball, který je i autorem oscarového dramatu Americká krása. Odpočívej v pokoji je ten unikátní typ seriálu, který vypráví hluboce a dojemně, ale bez sentimentu o zásadních tématech a momentech lidského života, aniž by jeho autor ztrácel smysl pro – často dost černý – humor a formální lehkost. Peter Krauze, Michael C. Hall, Frances Conroy, Lauren Ambrose, Rachel Griffiths a Richard Jenkins působí, jako by se do rodiny Fischerových narodili. A jako bonus jedno z nejlepších finále v seriálových dějinách.

https://www.youtube.com/watch?v=VT6Fq1ENb8s

Roky a roky (Years and Years, HBO GO) Roky a roky jsou spíš seriál do kruhu nepokoje než oázy klidu. Což by ale nemělo odradit. Klidného na téhle produkci britské BBC není skutečně nic. Podobně jako není mnoho klidného na současnosti, kterou si bere jako přímou inspiraci - a to do té míry, že seriálový svět replikuje události, které prožíváme v tom našem. Teď a tady. Od Donalda Trumpa přes klimatickou krizi po nárůst pravicového populismu a uprchlíky. Sleduje několik generací rozvětvené a názorově i socio-ekonomicky rozdělené britské rodiny, jejíž členové se snaží žít každý po svém ve stále nejistějším světě plném rychlých změn i starých bolestí. Série začíná v roce 2019 a simuluje budoucnost do roku 2034.

Ztratili jsme Stalina (Death of Stalin, Aerovod) Josef Stalin zemřel 5. března 1953, devět dní poté jej na věčnost následoval největší československý soudruh, prezident Klement Gottwald. Na komedii o tom, co následovalo, když zemřel Gottwald, si zatím nikdo netroufl. Stalin už svoji verzi má. Jejím autorem je jeden z nejlepších politických satiriků současnosti Armando Iannucci. Stalinova smrt je pro autora s tak cynickým viděním světa zlatý důl. Skupinka diktátorových nejbližších a nohsledů nabízí dokonalé panoptikum komunistického vedení vystrašených nebo ambiciózních pohrobků vykolejených skonem muže, který měl být nesmrtelný. Vůdce není, začíná boj o pozice, o moc a přežití. Kují se pikle a organizuje famózní Stalinův pohřeb. Iannucci rozehrává absurditu celé situace se znalostí fungování vysoké politiky i neskrývaným potěšením. Kuchař Svatopluk Kuřátko by nad tím vším jistě cítil rozpaky.

xxx

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].