Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Když dojde Krteček. Filmy a seriály, které zabaví děti i jejich rodiče

Výběr televizních a filmových děl pro časy domácí izolace - část 2.

Cesta do fanzazie • Autor: ČSFD
Cesta do fanzazie • Autor: ČSFD

Pravidelný výběr filmů a televizních pořadů pro časy domácí izolace jsme zahájili zvesela – komediálními seriály. Teď pokračujeme filmy a seriály pro „rizikovou skupinu“ malých i odrostlejších dětí a celou rodinu. Od cenami ověnčeného krátkého filmu Plody mraků  přes mistra světové animace Hajaa Mijazakiho po Záhadu hlavolamu. Plus návdavkem důležitý seriál pro rodiče a puberťáky #martyisdead. #kulturanenímrtvá

Česká tvorba pro ději a Aniont dětem – Aniont.com Pro všechny, u nichž doma běží Krteček v nekonečné smyčce a chtěli by to změnit, je tu Aniont. On-line videotéka spojená s Mezinárodním festivalem animovaného filmu Anifilm, která nabízí zdarma autorské a studentské krátké animované filmy. Výběr je nepřeberný, je možné hledat podle žánrů, techniky, země i režisérů. Pro snazší orientaci je možné začít u dvou pásem speciálně sestavených pro děti – Česká tvorba pro děti a Aniont dětem. Obě nabízejí zhruba desítku snímků rozmanitých stylů, přístupů, způsobů vyprávění a příběhů. Tady je několik tipů:

Energický, animovaným benzínem vonící Rallye Kampa Petřín stírá hranice mezi loutkovým a skutečným světem. Automobilový i animační závod s profesionálním, s gustem namluveným komentářem Jaromíra Bosáka je dalším výsledkem animačního happeningu pod taktovkou skupiny Kreus, kdy na čtyřicet animátorů tři dny v kuse animovalo závodníky na cestě Prahou a „ryze ekologickou rallye, kde se jede na lidský pohon“. Vtipná hříčka na „zlaté české ručičky“ i sportovní přenosy nejen pro všechny holky, jež se cítí být Eliškou Junkovou a kluky, kteří by chtěli být Nikim Laudou.

Alergii a Vlnu péče, Dva kraťasy Alexandry Hetmerové (Májové), spojuje podkopávání stereotypů. Ať už ve vztahu k pohádkovým příběhům, rolím holčiček a kluků nebo fyzické kráse. V Alergii neskončí pohádka o trojhlavém drakovi a třech pečujících princeznách zásahem udatného prince, ale zásahem karmy. Vlna péče o ovečce, která až příliš pečovala o svoji srst, pak ukazuje na nebezpečí přehnané sebelásky a touhy po dokonalém zevnějšku. S žánry a jejich pravidly si hraje i komiksovou estetikou inspirovaný Zothmund, superhrdinský potapěč Kristófa Jurika, který musí svést souboj s nebezpečným žralokem. Souboj s vlastní šetřivostí pak svádí Spořínek Pavla Kohouta. Loutkový film v duchu eskapád Pata a Mata vypráví o kutilovi, kterému se nechce platit za elektřinu.

Už od dob Potkali se u Kolína je medvěd ve všech formách a tvarech jedním z nejoblíbenějších tvorů českých animátorů a animátorek. Lehkou rukou kreslený snímek Co medvědi rádi Veroniky Zacharové se dívá na medvědí život trochu jinak. Svérázný přírodopisný dokument třeba ukáže, že kodiak strašně rád hrabe listí a polární medvěd zbožňuje zmrzlinový pohár s pravou šlehačkou. Lední medvěd je i jedním ze dvou hlavních hrdinů absolventského snímku Brumlík a Animuk od Jana Bohuslava z pražské FAMU. S nadsázkou a vtipem vypráví o nutnosti přátelství nejen mezi lidmi, ale i napříč živočišnými druhy a nejen za polárním kruhem. Zvlášť, když volá o pomoc narval a zachránit ho může jen odvážná Eskymačka a lakonický medvěd. Mluví Jiří Schmitzer, Josef Sommer a Marta Issová.

FAMU dětem Loňský studentský Oscar a nominace na toho „dospělého“ pro Dariu Kashcheevu za loutkový snímek Dcera přitáhl pozornost ke katedře animace pražské FAMU. Výrazné studentské snímky tu ale vznikají už několik let a sbírají ceny po světových festivalech. FAMU tak sáhla do svého archivu a připravila výběr nejzajímavějších a nejoceňovanějších pohádek, které studenti v uplynulých letech natočili. Ve výběru dvanácti krátkých filmů je třeba poetický Malý Cousteau Jakuba Kouřila odkazující na slavného francouzského oceánologa a filmaře. Snímek mění v očích malého chlapce zasněžené nehostinné město v místo pro podmořská dobrodružství.

Zařazené jsou i Plody mraků Kateřiny Karhánkové, jeden z nejlepších českých animovaných filmů poslední doby. Křehký film o zvláštních tvorech, kteří žijí izolovaně na lesní mýtině a jeden z nich se odhodlá ji opustit, bere dětského diváka a jeho svět vážně a vypráví o překonávání strachu a odvaze. S filosofií harmonizuje magicko-realistická kresba výtvarnice Alžběty Skálové. Plody mraků získaly cenu pro nejlepší evropský krátký film pro děti na Berlinale. Na stejném festivalu se představil i film Martina Smatany Pouštět draka o poutu mezi vnukem a dědou. Kateřina Karhánková je i autorkou snímku kombinujícího hranou akci a animaci Tonda a bacil o nemocném klukovi, který si představuje nejen „jak asi takovej bacil vypadá“, ale i různé scénáře, jak se ho kreativně zbavit. Videa jsou volně dostupná.

Hurá na pohádky – Aerovod Saturovat se oblíbenými animovanými medvědy je možné i na Aerovodu, který za poplatek nabízí pásmo Hurá na pohádky, jímž provádějí medvědi Nedvěd a Miška z připravovaného filmu a večerníčkového seriálu Mlsné medvědí příběhy. Jejich střelená dobrodružství zachycují  Mňamózní svačinka, Hurá na borůvky a Pozdrav od strýčka. V pásmu je zastoupená i slovenská tvorba - seriálem Websterovci Kataríny Kerekesové o pavoučí rodince a hlavně šestileté pavoučici Lili. První šestidílná řada seriálu vyrobeného s pomocí 3D animace běžela v roce 2017, druhá vznikla loni. Na Aerovodu jsou k pásmu zdarma ke stažení medvědí omalovánky a vystřihovánky.

Hajao Mijazaki – Aerovod a český Netflix Pro lehce odrostlejší děti Aerovod nabízí například nejslavnější snímek ikony světové animace Hajaa Mijazakiho Cesta do fantazie (2001). Japonský autor ve studiu Ghibli vytvořil vlastní nenapodobitelný, barvitý styl a zbavil animovaný film nálepky „jen pro děti“. Cesta do fantazie je dobrodružstvím desetileté dívky v nadpřirozeném světě duchů, bůžků a čarodějnic. Propojuje japonskou mytologii, jenž do filmu vnáší estetiku roztodivnosti i melancholickou atmosféru, s univerzálním příběhem.

Na Oscara nominovaná Červená želva (2016), která je také k dispozici na Aerovodu, je pak výsledkem spojení know-how a přístupu značky Ghibli s autorským viděním Michaëla Dudoka de Wita. Nizozemský režisér vypráví beze slov dva v sobě zavinuté příběhy – příběh trosečníka na tropickém ostrově obydleném želvami a kraby a příběh celého cyklu lidského života poskládaného ze zásadních okamžiků. Náročnější téma je bez problémů srozumitelné napříč generacemi i díky lyrické animaci.

Mijazakiho magií prostoupené dílo nabízí nově i český Netflix – s titulky i dabingem. Streamovací společnost koupila na Mijazakiho videotéku nově práva, která umožňují filmy uvést i mimo Japonsko a USA. K vidění tak jsou Můj soused Totoro, Doručovací služba čarodějky Kiki, Laputa: Nebeský zámek, Příběhy ze Zeměmoří, Princezna Mononoke nebo Naušika z Větrného údolí. V dubnu přibydou do celkového počtu jednadvaceti titulů mimo jiné Zvedá se vítr nebo Ponyo z útesu nad mořem (2008).

Čas na dobrodružství – Cartoonnetwork.cz Ochutnávku z americké animace pro děti mimo klasické celovečerní filmy nabízí web televizního kanálu Cartoon Network, který je určený pro animovanou tvorbu a diváka od sedmi do patnácti let. Deset sezón tu běžel ceněný fantasy seriál Čas na dobrodružství (Adventure Time) zasazený do post-apokalyptické země Óóó. Hlavními hrdiny seriálu charakteristického fantazií s nulovou gravitací a občas barokně psychedelickou estetikou je kluk Finn a jeho nejlepší kamarád, pes Jake se schopnostmi měnit tvar a velikost. Během svých cest přes Cukrové království a dál potkávají postavy, které odrážejí hravý charakter animovaného světa – třeba Princeznu Žvýkačku nebo Ledového Krále. Na webu jsou ke shlédnutí krátká videa doplněná on-line hrami. K dispozici je i anglická verze. Celý seriál je také do 31. března volně, bez nutnosti si kanál předplácet, dostupný na česko-slovenské satelitní platformě Skylink.

Filmy česky a zadarmo, YouTube Filmový distributor Bioscop nabízí na YouTube české i zahraniční tituly v češtině. Každý den aktuálně přidává nový snímek, i když jde zatím o známější tituly jako Pelíšky nebo Horem pádem a zatím zajímavější zůstává starší nabídka. V ní je například celovečerní zpracování Rychlých šípů Jaroslava Foglara. Hraný film Záhada hlavolamu z roku 1993 vypráví o dobrodružství klukovské party, která pátrá po tajemném ježkovi v kleci a snaží se vyhýbat konkurenční, nepřátelské partě ze Stínadel. Skalní foglarovci sice mohou mít výhrady, ale aktuálním pozitivem filmu je, že bere děti ven - do ulic historického Žižkova.

#martyisdead – Mall.tv Protože současná mladá generace ale víc než po Žižkově brouzdá po síti, za pozornost stojí i #martyisdead, thrillerově laděný on-line seriál o nebezpečích číhajících na internetu, který zásadně zasáhne do života patnáctiletého Martyho a jeho rodiny. Z Martyho virtuální stopy se po jeho nenadálé smrti snaží jeho otec zjistit, co k ní vedlo. Formálně seriál pracuje s estetikou internetových rozhraní a sociálních sítí a překlápí tak do vyprávění jazyk, jemuž generace náctiletých instinktivně rozumí. Seriál oceněný na festivalu televizní tvorby Serial Killer je inspirován skutečnými případy kyberšikany a představuje realitu digitálního světa, která plno rodičům aktuálně vylekaných spíš z „predátorů na síti“ uniká, ale neměla by.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].