Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Ministr: Není důvod k panice kvůli koronaviru

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch • Autor: Milan Jaroš
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch • Autor: Milan Jaroš

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po schůzce Ústřední epidemiologické komise vyzval, aby lidé nepropadali panice. Důvod podle něj není ani nakupovat potraviny. Doposud bylo v Česku otestováno 135 lidí, ale všechny vzorky byly negativní. Česko nebude měnit současný režim, kdy testuje pouze pacienty, kteří mají příznaky a současně navštívili jednu z rizikových oblastí. Pro zdravého jedince podle Vojtěcha není nemoc nebezpečná a má klidný průběh, riziková je hlavně pro seniory. Léčit lze podle něj zatím jen příznaky. Údaje ze čtvrtečního rána mluví o potvrzení výskytu koronaviru v 18 evropských zemích a 14 mrtvých. Nejvíce obětí (12) hlásí Itálie; nejnovější případy nákazy se objevily v Norsku, Rumunsku, Dánsku a Estonsku.

Podle zpráv z Číny mohou být nositeli koronaviru i vyléčení pacienti. V provincii Kuang-tung se testovali lidé uzdravení z nemoci Covid-19 při propuštění z nemocnice – a u 14 procent z nich ukázal test pozitivní výsledek. To znamená, že i uzdravení mohou být i nadále být nositeli viru; jestli jsou také jeho šiřiteli, to zatím experti přesně nevědí. Rostoucích českých obav z koronaviru využili i dezinformátoři - a mezi nejsdílenější výmysl se zařadilo video astrologa Antonína Baudyše. Ten říká, že epidemie koronaviru je byznysovým plánem vzniklým ve Spojených státech: virus byl prý lokalizován v USA již v roce 2003 a na jeho šíření má vydělat britská laboratoř, která dostala na výzkum vakcín velký grant. Současnou epidemii měla podle Baudyše předem avizovat konference v New Yorku v říjnu 2019. Na video upozornil Deník N, po jejichž dotazech autor video skryl.

Kočner a Rusko dostali 19 let za padělání směnek

Marián Kočner • Autor: Milan Jaroš
Marián Kočner • Autor: Milan Jaroš

Shodný trest vězení ve výši 19 let uložil slovenský soud podnikateli Marianu Kočnerovi a exministrovi hospodářství a někdejšímu šéfovi soukromé televize Markíza Pavolu Ruskovi. Oba uznal vinnými z padělání čtyř směnek v hodnotě téměř 69 milionů eur a z maření spravedlnosti. Kočnerovi zároveň vyměřil pokutu 10 tisíc eur. Verdikt není pravomocný, Kočner i Rusko se odvolají. Proplacení směnek požadovala i od Markízy jedna z firem Kočnera; ten v jiném případu čelí obžalobě z objednání předloňské vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka. Rusko podle obžaloby směnky nepodepsal v roce 2000, jak je na nich uvedeno, ale až po roce 2013, kdy už nebyl ředitelem ani spolumajitelem Markízy.

Oba obžalovaní se vynesení verdiktu nezúčastnili, byť dopoledne využili právo k poslednímu vyjádření. Kočner i Rusko vinu opět odmítli a navrhovali vyslechnout další svědky, což ale soud zamítl. Prokurátor chtěl pro obžalované po 20 letech vězení a pro Kočnera navíc pokutu 300 tisíc eur. Obhajoba žádala zamítnutí obžaloby. „Zvítězili jsme nad nezákonností, nad bohorovností, nad tím, že si někdo myslel, že je nad zákonem. Je to jasný vzkaz společnosti - když si někdo myslí, že je nad zákonem, tak jen dočasně. Na každého jednou dojde a těchto aktérů se to týká právě nyní,“ řekl prokurátor Ján Šanta, který si ponechal lhůtu na podání odvolání.

Británie chce dohodu s EU, jež jí zajistí co největší nezávislost

Slavíme brexit • Autor: REUTERS, Alastair Grant
Slavíme brexit • Autor: REUTERS, Alastair Grant

Británie chce v dohodě o budoucích vztazích s Evropskou unií dosáhnout co největší hospodářské i politické nezávislosti. Podle agentury Reuters to vyplývá z vyjednávacího mandátu, který schválila a dnes zveřejnila britská vláda. Do jednání, která začnou v pondělí 2. března, tak vstupují obě strany s rozdílnými představami. EU nabídla Británii „ambiciózní, vyvážené a dalekosáhlé partnerství“. Londýn chce mít do konce června hotový hrubý náčrt dohody. Pokud do té doby jednání dostatečně nepokročí, mohli by se Britové podle mandátu začít připravovat na budoucí vztahy s EU bez dohody.

Británie 31. ledna opustila Evropskou unii a vstoupila do takzvaného přechodného období, které potrvá do konce tohoto roku. Během něj se chtějí Londýn a Brusel dohodnout, jak upraví budoucí vztahy nejen v obchodu, ale i v bezpečnosti, dopravě či rybolovu. Británie, která opustí jednotný trh i celní unii, v mandátu přijímá skutečnost, že nastanou problémy ve vzájemném obchodu, zároveň ale dává najevo, že znovunabytí suverenity je pro ni přednější. Média podotýkají, že tento postoj představuje odklon od právně nezávazné „politické deklarace“ o budoucích vztazích, kterou obě strany přijaly na podzim společně s „rozvodovou dohodou“. V té se píše o zajištění „otevřené a férové“ hospodářské soutěže a o „silných závazcích pro zajištění rovného hracího pole“. Rozdílný přístup EU ihned naznačil i její hlavní vyjednavač Michel Barnier.

Zaorálek zruší projekt portálu Czechiana jako megalomanský

Autor: ČTK, Krumphanzl Michal
Autor: ČTK, Krumphanzl Michal

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se rozhodl zrušit projekt portálu Czechiana za 449, 5 milionu korun: podle něj je megalomanský a nadbytečný. Portál měl zajistit přístup k obrazovým, textovým, zvukovým a audiovizuálním materiálům, které jsou součástí kulturního dědictví. Projekt se připravoval několik let, minulý rok na jaře byla zakázka na 269 milionů korun bez DPH schválena vládou - a ještě v lednu ministerstvo potvrdilo, že se portál s ročním zpožděním spustí letos v říjnu. 290 milionů korun mělo pocházet z evropských fondů.  Na zastavení projektu bez postihů a právních důsledků zbývalo jen pár dnů. Součástí projektu bylo dodávání informací do evropského systému Europeana. V něm by měla být v budoucnu přístupná všechna volně šiřitelná kulturní díla unijních zemí. Podle Zaorálka jsou však tuzemské instituce schopny dodávat potřebné informace i bez portálu.

Ministrovi se nezdálo, jak je největší IT zakázka připravována. „Celá věc byla spravována velmi podivným způsobem, zaměstnanec firmy, který to měl na starosti, mi nebyl schopen projekt vysvětlit,“ oznámil ministr s tím, že se jedná o černou díru. „Nikdo se k němu neznal. Všichni, se kterými jsem mluvil, měli pochyby a výhrady. Nepodařilo se mi najít nikoho, kdo by mi řekl, že je projekt opravdu potřeba. Tím se mi potvrdily moje obavy.” Přípravu IT zakázek na ministerstvu chce Zaorálek prověřit auditem, z jehož závěrů případně vyvodí personální postihy. Peníze na portál prý budou využity účelněji.

Policista dostal za mučení Roma při výslechu pokutu sto tisíc

Ilustrační foto • Autor: Ludvík Hradilek
Ilustrační foto • Autor: Ludvík Hradilek

Českobudějovický policista, který podle Generální inspekce bezpečnostních sborů spolu se svým kolegou mučil při výslechu romského recidivistu, je podle soudu vinen. Jak informuje ct24.cz, za trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby, vydírání a nadržování dostal pokutu sto tisíc korun s náhradním trestem vězení na jeden rok. Podle obžaloby dva kriminalisté při výslechu nutili bitím Roma k tomu, aby se přiznal k činu, který neudělal. Druhý obviněný policista předloni spáchal sebevraždu. O policistově vině rozhodl Okresní soud v Českých Budějovicích.

„Obžalovaného soud uznal vinným ze spáchání tří jednání, která kvalifikoval jako několikanásobný trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby a trestné činy vydírání a nadržování,“ uvedl krajský státní zástupce z Českých Budějovic Marcel Faktor. Soud kriminalistu potrestal pokutou. Pokud ji nezaplatí, bude muset na rok do vězení. „Obžalovanému soud uložil peněžitý trest o výměře sto tisíc korun s náhradním trestem odnětí svobody o výměře 12 měsíců,“ potvrdil Faktor. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

Země má na chvíli další Měsíc

Země má vedle Měsíce ještě druhého přirozeného souputníka. Jde však podle všeho jen o miniměsíc, který kolem naší planety krouží dočasně. Kosmické těleso objevili astronomové pracující na Stewardově hvězdárně, kde sídlí katedra astronomie Arizonské univerzity. „Nový měsíc“ má podle expertů průměr 1,9 až 3,5 metru, a je tedy velký asi jako osobní auto. Zemi obletí jednou za 47 dní po oválné dráze, na níž se většinou pohybuje daleko za orbitou Měsíce. Tato dráha je přitom nestabilní, takže těleso s označením 2020 CD3 nakonec Zemi opustí. Podle některých vědců možná už v dubnu, jiní si ale tak brzkým rozloučením jistí nejsou.

Zjištění nového objektu u Země oznámil jeden z dvojice objevitelů Kacper Wierzchos ve středu na Twitteru. Následně objev potvrdili vědci z šesti dalších observatoří jinde ve světě, kteří také vypočítali oběžnou dráhu tělesa a naznačili, že gravitací je k Zemi poutáno přibližně už tři roky. K předpokladu, že 2020 CD3 velice pravděpodobně při průletu zachytila gravitace Země, se kloní i Středisko pro malé planety Mezinárodní astronomické unie, které sleduje malé objekty ve vesmíru. Vědecky zaměřené weby v této souvislosti připomněly, že jde o teprve druhý známý asteroid, který naše planeta zachytila jako miniměsíc.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].