Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Do českých obchodů dorazila nákupní panika

S přibližujícím se koronavirem dorazila do českých obchodů nákupní panika. Zpravodajský server aktuálně.cz uvedl, že jeden řetězec za druhým hlásí masivní prodeje luštěnin, konzerv či těstovin. Některé z potravinových e-shopů už kvůli tomu musí omezovat dostupnost rozvážkové služby. Praha i proto zvažuje omezení množství potravin, které by si mohl každý jeden zákazník koupit. Obává se, aby v české metropoli nenastala situace, se kterou se potýkají obyvatelé řady zahraničních měst - tedy vybrakované regály. Podle svazu obchodu by prodejci nejspíš žádost města vyslyšeli a prodej potravin omezili.

Téměř vyprodány jsou i dle Rozhlasu respirátory, jeden z účinných ochranných pomůcek. Podobně na tom jsou roušky, jsou prospěšné zejména k tomu, aby již nemocný člověk nešířil nemoc dál kapénkovou cestou například při chřipce, která je v současné době na vzestupu. „Ministr zdravotnictví uložil nemocnicím, aby se předzásobily a objednaly si roušky na čtyři měsíce dopředu,“ řekl Andrej Babiš (ANO). Uvedl, že vyzval Českou lékárnickou komoru k tomu, aby se i lékárny zásobily, a to nejen rouškami, ale i respirátory, které jsou v ochraně před koronavirem skutečně účinné. To představuje 1,5 milionu kusů. Výrobci, nemocnice a lékárny také podle premiéra spolupracují v tom smyslu, aby situace nezneužili překupníci.

Ministerstvo zdravotnictví radí, aby lidé postupovali jako při klasickém respiračním onemocnění. Především tedy mají dodržovat základní hygienická pravidla, nezdržovat se v místech s vyšším počtem lidí, používat dezinfekci nebo při kýchání a kašlání řádně užívat jednorázové kapesníky nebo si zakrývat ústa paží a rukávem, nikoliv rukou.

Fakultní nemocnice Brno má nyní jednoho pacienta s podezřením na koronavirus. Má příznaky a byl v Itálii, řekl mluvčí nemocnice Pavel Žára. Výsledky by mohly být ve čtvrtek. Podle Žáry nemocnice u dvou dřívějších pacientů koronavirus vyloučila. Vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek oznámila, že hygienici provedli 75 konzultací, u šesti bylo podezření na koronavirus, které se ale podařilo vyloučit. Testy všech pacientů, kteří byli dosud vyšetřováni v Nemocnici Na Bulovce na nový typ koronaviru, jsou negativní. Informaci od ministerstva zdravotnictví sdělil vedoucí tiskového oddělení nemocnice Filip Řepa. Poslední neuzavřené výsledky byly u vzorků od šesti studentů a pedagogů z vysokých škol, kteří přiletěli v úterý z Íránu, kde bylo potvrzeno 139 případů a 19 úmrtí.

Na celém světě je nyní 80 988 lidí nakažených novým koronavirem, informoval o tom ředitel Světové zdravotnické organizace pro Evropu Hans Kluge. Šíření nového typu koronaviru v Evropě i ve světě ale není důvodem k panice. A ačkoliv je nárůst případů v Itálii, Íránu a Jižní Koreji znepokojivý, virus stále nedosáhl úrovně pandemie a je možné zabránit jeho dalšímu šíření. „Nazývat (šíření nemoci) bez rozmyslu pandemií ničemu neprospívá, ale představuje to zásadní riziko zbytečného a ničím neopodstatněného strachu a stigmatu a paralyzaci systémů. Může to také budit dojem, že se nám nedaří šíření viru zastavit, což není pravda,“ zní ze Světové zdravotní organizace.

Petříček: Dopis čínské ambasády ohledně Tchaj-wanu je nestandardní

Tomáš Petříček • Autor: Matěj Stránský
Tomáš Petříček • Autor: Matěj Stránský

Lednový dopis, v němž čínská ambasáda varovala české podnikatele i horní komoru před tím, aby její šéf navštívil Tchaj-wan, označil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) po jednání s novým předsedou Senátu Milošem Vystrčilem za nestandardní. „Takovou formu komunikace považujeme v diplomatických vztazích za velmi nestandardní. Není to zvykem v diplomatických vztazích mezi dvěma suverénními státy,“ řekl. „Měli bychom s čínskými partnery mluvit o tom, jak předcházet tomu, aby se objevovaly dopisy, které i veřejnost vnímá jako porušení naší suverenity. Respekt musí být vzájemný.“ Ministr by chtěl přichystat k čínskému dopisu společné stanovisko čtyř nejvyšších ústavních činitelů - premiéra, ministra zahraničí, šéfa Senátu a prezidenta.

Podle Vystrčila by stanovisko mělo být dostatečně razantní, v opačném případě doporučí Senátu přijmout vlastní odmítavý postoj. Zopakoval, že dopis je výhrůžný, až vyděračský - a staví Česko do lokajské pozice. Předseda Senátu si chce i ověřit, jak s dopisem ambasády souvisí dva podpůrné přípisy od ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolfa Jindráka. Všechny tři dokumenty, které byly nalezeny v aktovce zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery a byly předány i policii, dal Vystrčil novinářům k dispozici. Kubera dokumenty údajně dostal během novoročního oběda se Zemanem na Hradě. Petříček nicméně neposvětil cestu předsedy Senátu na Tchaj-wan, kterou plánoval právě Kubera, a dostal se proto do sporu se Zemanem. „Na tak vysoké úrovni by to bylo skutečně poměrně výjimečné, nicméně je to záležitost parlamentní demokracie a nebudu panu Vystrčilovi říkat, co má dělat,“ uvedl Petříček. Vystrčil sám se ještě nerozhodl, zda do východní Asie odcestuje. Jen uvedl, že výsledek sdělí po schůzce s ústavními činiteli a poradě s odborníky.

Německý ústavní soud: Rozhodovat o vlastní smrti je základní lidské právo

Protesty proti zrušení věkové hranice u eutanazie v Belgii; ilustrační foto • Autor: ČTK, AP
Protesty proti zrušení věkové hranice u eutanazie v Belgii; ilustrační foto • Autor: ČTK, AP

Německý ústavní soud v Karlsruhe řekl, že rozhodovat o vlastní smrti je základní lidské právo - a dodal, že dosavadní zákon, který omezuje možnost asistované sebevraždy, je protiústavní. Do základního lidského práva podle soudu patří i možnost rozhodnout se zemřít za pomoci třetích osob, což trestní zákoník znemožňoval. Doposud šlo eutanazii v Německu provést jen odpojením od přístrojů v případě, že pacient předem jasně uvedl, v jakém momentě už nechce být udržován při životě. Podobně úzké jsou možnosti u tzv. asistované sebevraždy (nebo pomoci k sebevraždě). Povolena je situace, kdy těžce nemocné osobě připravené zemřít její příbuzný předá lék, který její život ukončí. Vzít si ho nicméně nemocný už musí sám. Jak píše ct24.cz, aktivní pomoc ke smrti na přání druhého je tomu možné potrestat až pěti lety odnětí svobody. Trestná je také pomoc k sebevraždě, pokud nejde o jednorázový případ.

Právě této možnosti se týkalo ustanovení trestního zákoníku, který bránil tomu, aby takové služby nabízely firmy nebo různá sdružení, a to třeba i za úplatu. Do problémů se tak mohli podle kritiků dostat i lékaři a dobrovolníci pomáhající umírajícím. Na ústavní soud se proto nyní obrátili nevyléčitelně nemocní, ale i lékaři a spolky nabízející asistovanou sebevraždu. A soudci jim dali za pravdu. Předseda soudu Andreas Vosskuhle zdůraznil, že právo na rozhodnutí o vlastní smrti má každý, a to po celý svůj život. „Můžeme jeho rozhodnutí litovat, můžeme udělat vše pro to, abychom ho přemluvili, ale nakonec musíme jeho svobodné rozhodnutí přijmout,“ uvedl.  V Německu se tak rozšíří možnost eutanazie pro vážně a nevyléčitelně nemocné. Podobná diskuze se pravděpodobně rozpoutá v Česku. Hnutí ANO připravuje návrh zákona, který by měl eutanazii legalizovat. V Česku s eutanazií souhlasí podle průzkumu ČLK 55 procent lékařů a 70 procent sester. Poslední podobný návrh nicméně vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL odmítla v roce 2016.

Sanders se dostal pod palbou soupeřů z Demokratické strany

Bernie Sanders  • Autor: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profime
Bernie Sanders • Autor: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profime

Ve městě Charleston se konala v noci na středu další televizní debata uchazečů o nominaci na kandidáta Demokratické strany, který se postaví proti Donaldu Trumpovi z Republikánů o prezidenta Spojených států amerických. A senátor Bernie Sanders, kterého poslední průzkumy pasují do role favorita v boji o prezidentskou nominaci, čelil během desáté debaty demokratických kandidátů ostrým útokům všech soupeřů. Terčem kritiky se stal zejména jeho ambiciózní program hospodářských reforem. Sandersovi protivníci shodně uváděli, že vyslat vermontského senátora a samozvaného socialistu do boje o Bílý dům proti stávajícímu republikánskému prezidentovi Donaldu Trumpovi je riskantní podnik. „Bernie s Donaldem Trumpem prohraje, Sněmovna reprezentantů a Se nát ovládnou republikáni a pak kvůli svévolným manipulacím s volebními okrsky či dosazení (republikánům loajálních) soudců budeme 20 až 30 let žít v této katastrofě,“ řekl miliardář a bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg.

Volby do obou komor Kongresu se konají souběžně s prezidentskými. Ke kritice Sanderse se připojila i Elizabeth Warren, senátorka z Massachusetts, která je jinak považována za jeho spojenkyni. Uvedla, že by byla lepší prezidentkou než Bernie, protože by lépe zvládla prosadit svou progresivní agendu. Sanders se bránil tvrzením, že nastoluje témata, která Američany zajímají - jako je zvýšení minimální hodinové mzdy či zrušení školného na státních univerzitách. Sanders se v průzkumech postavil do čela demokratického pelotonu po dobrých výsledcích primárek ve státech Iowa, New Hampshire a Nevada. Svému rivalovi Joe Bidenovi navíc přebírá i černošské voliče, kteří dosud bývalého viceprezidenta upřednostňovali. Debata byla posledním střetnutím před sobotními demokratickými primárkami v Jižní Karolíně a volebním superúterým 3. března, kdy se bude hlasovat ve 14 státech najednou a bude se rozdělovat více než třetina všech kandidátů na červencový nominační sjezd strany v Milwaukee. Prezidentské volby se pak uskuteční 3. listopadu.

Ficova strana po 15 letech nevede průzkumy

Ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Vládní slovenská strana Směr, v jejímž čele stojí bývalý předseda vlády Robert Fico a která má i současného premiéra Petra Pellegriniho, podle nejnovějších údajů poprvé po 15 letech nevede průzkum veřejného mínění. Změna přichází pár dní předtím, než tuto sobotu půjde Slovensko volit nový parlament. V průzkumech Ficův Směr předběhlo opoziční slovenské hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), které podpořilo 19,1 procenta rozhodnutých voličů. Protikorupční uskupení Igora Matoviče by tak dokázalo sestavit vládu s většinovou podporou ve sněmovně spolu s nejméně třemi dalšími opozičními či neparlamentními seskupeními, která se rovněž vymezují vůči Smeru-SD expremiéra Roberta Fica. Ficova strana dostala 15,6 procent. Podle nejnovějšího průzkumu by ze zároveň z Národní rady vypadli oba stávající koaliční partneři Směru, tedy Slovenská národná strana a Most-Híd.

Na třetím místě se stále drží krajně pravicová strana Mariana Kotleby Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko s 9,8 procenty. Za ní je koalice neparlamentních stran Progresívne Slovensko/Spolu s podporou 9,4 procenty, opoziční strany Sme rodina (7,2 procenta) a Sloboda a solidarita (sedm procent), jakož i nová strana Za ľudí exprezidenta Andreje Kisky (6,6 procenta). Ačkoliv od poloviny února platí na Slovensku moratorium na zveřejňování výsledků předvolebních průzkumů, zjišťování dat je nadále možné. Využila toho tak občanská iniciativa 50dni.sk, která loni zahájila veřejnou sbírku na financování dvou průzkumů. Výsledky prvního z nich byly zveřejněny již minulý týden. Přes 9200 dárců, kteří se do sbírky zapojili, pak získalo coby společní objednavatelé nárok na obdržení výsledků obou průzkumů z dílny agentur AKO a Focus.

Živý vstup amerického reportéra Justina Hintona baví internet

Autor: CNN
Autor: CNN

Živý vstup amerického reportéra CNN Justina Hintona baví internet. Při natáčení reportáže omylem zapnul na kameře generátor zábavních filtrů. Když tak začal vysílat svou reportáž o předpovědi počasí živě na facebookové stránce stanice, stal se například liškou, měl knírek nebo byl čarodějem.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].