Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Opozice prosadí hlasování o nedůvěře vládě

Předsedové opozičních stran (zleva) Vít Rakušan (STAN), Petr Fiala (ODS), Marek Výborný (KDU-ČSL), Ivan Bartoš (Piráti) a místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (druhá zleva) informovali  že se domluvili na vyvolání hlasování o nedůvěře vládě • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal
Předsedové opozičních stran (zleva) Vít Rakušan (STAN), Petr Fiala (ODS), Marek Výborný (KDU-ČSL), Ivan Bartoš (Piráti) a místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (druhá zleva) informovali že se domluvili na vyvolání hlasování o nedůvěře vládě • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal

Představitelé ODS, Pirátů, TOP 09, KDU a STAN oznámili, že se jim podařilo získat více než padesát podpisů poslanců, na jejichž základě musí předseda sněmovny Radek Vondráček svolat mimořádnou schůzi, na níž se bude rozhodovat o další osudu vlády. Jednoduché počty říkají, že v současnou chvíli nemá opozice k dispozici dost hlasů, aby vládu odvolala. Kabinet Andreje Babiše podporuje jeho ANO, sociální demokraté a komunisté.  Nicméně opozice chce předat žádost o svolání mimořádné schůze předsedovi sněmovny až v pátek. V ten den totiž jedná předsednictvo ČSSD a opoziční poslanci doufají, že by tam strana mohla zvážit další setrvání ve vládě.

Důvodem pro vyslovení nedůvěry vládě jsou nevyjasněné dotace holdingu Agrofert, které podle předběžného auditu Evropské komise mohou znamenat nezákonný střet zájmů premiéra a už dnes podle opozice kazí obraz České republiky v Bruselu. Mimořádná schůze se tedy uskuteční až příští týden. Na výsledek hlasování může mít vliv i nedělní demonstrace na Letné. Jedním z požadavků demonstrantů je odstoupení premiéra Babiše. Pokud přijde na pražskou Letenskou pláň třeba čtvrt milionu lidí nespokojených s vládou a s obavou o fungování právního státu, mohl by takto masivní počet být argumentem v rukou opozice při debatě o vyslovení nedůvěry vládě.

Volba Semína do Rady ČTK se odkládá na červenec

Michal Semín • Autor: Wikimedia Commons - Dezidor/CC BY-SA 3.0
Michal Semín • Autor: Wikimedia Commons - Dezidor/CC BY-SA 3.0

Sněmovna odložila na návrh místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka hlasování o volbě kandidáta SPD Michala Semína za člena Rady ČTK na červenec . „Chci, abychom zklidnili situaci a paniku, která tady vznikla v médiích kolem pana Semína,“ vysvětlil Faltýnek tento krok a řekl také, že Babiš na celý klub apeloval, aby kandidáta SPD nevolil. Opozice má proti Semínovi výhrady za jeho antisemitská vyjádření a kvůli konspiračním teoriím, které šíří. Námitky má i koaliční ČSSD, její předseda Jan Hamáček v pondělí dokonce prohlásil, že zvolení Semína by znamenalo odchod ČSSD z vlády.

V úterý tak Hamáček navrhl šéfovi ANO , aby se sešli, ujasnili si způsob hlasování ve sněmovně a aby se upřesnila i pozice vládní koalice. Ve sněmovně totiž často hlasuje ANO s komunisty a SPD a sociální demokraté bývají vyšachováni. Mimochodem, úterý je plné zpráv o možném konci vlády. Opozice žádá hlasování o nedůvěře, komunista Vojtěch Filip hrozí koncem podpory vlády, když armáda koupí americké vrtulníky - a odchodem z kabinetu hrozí v případě zvolení Semína ČSSD.  Takže Faltýnkův „klid na práci“ se dá pochopit.

Vojtěch Filip nechce vrtulníky z USA

Předseda KSČM Vojtěch Filip • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Předseda KSČM Vojtěch Filip • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

Předseda KSČM Vojtěch Filip řekl serveru iRozhlas, že si nepřeje, aby česká armáda nakoupila americké víceúčelové vrtulníky. Jsou podle něho předražené, a navíc proč prý jít na ruku velmoci, která před půl rokem stáhla malou část výroby vrtulníkových kokpitů z tuzemského Aera Vodochody zpět do USA. KSČM tak bude v případě nákupu vrtulníků zvažovat další podporu vlády. Ministerstvo obrany má už tři roky ve svém strategickém plánu nákup dvanácti víceúčelových vrtulníků za dvanáct miliard korun. Ministr a jeho lidé rozhodli a kabinet schválil, že nebudou vypisovat soutěž, ale vrtulníky nakoupí po dohodě vláda-vláda.

A protože je USA bezkonkurenčně největším výrobcem vojenských vrtulníků a nabízí širokou škálu možností, padlo rozhodnutí podepsat smlouvu s USA. Do konce června by měly tamní firmy poslat nabídku tří typů, z nichž budou vojáci vybírat. Vrtulníky armáda potřebuje, jsou základní výbavou pro její strategii a ministerstvo za vlády Karly Šlechtové už jednou z nákupu od USA vycouvalo. Zopakovat to podruhé by znamenalo vážnou diplomatickou roztržku s klíčovým spojencem v NATO. Což by se asi komunistům, kteří by nejraději z NATO vystoupili, líbilo. Ale slova Vojtěcha Filipa nebudou vyslyšena - pokud tedy USA dodá férovou nabídku. Jak premiér Andrej Babiš, tak šéf další koaliční strany, sociální demokrat Jan Hamáček nevidí důvod, proč rozjetý obchod zastavit. A navíc Filip vyhrožuje předčasně: mohl si počkat na konkrétní nabídku a pak ji komentovat.

Exprezident Mursí zemřel u soudu, Muslimské bratrstvo z toho viní vládu

Mohamed Mursí, 2015 • Autor: REUTERS
Mohamed Mursí, 2015 • Autor: REUTERS

Bývalý egyptský prezident Muhammed Mursí v pondělí zkolaboval v kleci při soudním jednání, v němž se obhajoval proti obvinění ze spiknutí a špionáže.  Posléze sedmašedesátiletý politik a člen zakázaného Muslimského bratrstva zemřel následkem infarktu.  Organizace Amnesty International vyzvala k transparentnímu vyšetření jeho smrti. Islamistické Muslimské bratrstvo považuje Mursího skon za vraždu a kritizuje vládu za špatné podmínky, v nichž byl vězněn.  Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan  označil Mursího věznitele za tyrany.

Mursí se stal v roce 2012 po pádu vlády diktátora Husního Mubaraka prvním svobodně zvoleným prezidentem. Na počátku vládnutí se zavázal, že dodrží hodnoty revoluce. Hned v prvním roce však vydal dekret, který upevňoval jeho postavení. V roce 2013 se na protest proti Mursího vládě konaly mohutné demonstrace. Opozici vadila především islamizace země a neutěšená ekonomická situace. Po protestech armáda sesadila a zatkla Mursího i další členy Muslimského bratrstva. Mursího skon patrně zvýší mezinárodní tlak na egyptskou vládu, aby zlepšila přístup k lidským právům a zvláště podmínky ve věznicích, kde jsou drženy tisíce islamistů, píše agentura Reuters.

Facebook představil svou novou kryptoměnu

Datové centrum Facebooku, Prineville, USA • Autor: AP/ČTK
Datové centrum Facebooku, Prineville, USA • Autor: AP/ČTK

Internetová společnost Facebook v úterý oficiálně představila plány na vytvoření nové digitální měny s názvem libra. Spustit ji hodlá v první polovině příštího roku. Plánovaná digitální měna je součástí snahy o expanzi v oblasti internetového obchodu a globálních plateb. Facebook společně s řadou partnerů vytvořil asociaci, která bude novou měnu spravovat. Součástí asociace jsou vydavatelé karet Mastercard a Visa, platební platforma PayPal, internetová aukční síň eBay či alternativní taxislužba Uber. Tyto společnosti také podpořily měnu desítkami milionů dolarů.

Facebook rovněž založil dceřinou firmu, která bude nabízet digitální peněženku s názvem Calibra umožňující lidem novou digitální měnu používat. Calibra bude propojena s komunikačními platformami Messenger a WhatsApp společnosti Facebook. Nová měna by měla být navázána na koš světových měn, což zabrání výraznějším výkyvům v hodnotě běžných pro kryptoměny jako například bitcoin. Libra bude založena na technologii blockchain. Ač se kryptoměny dostávají čím dál více do povědomí široké veřejnosti, ani nejznámějšímu bitcoinu se zatím nepodařilo prorazit jako běžné platidlo. Facebook se však domnívá, že jeho měně se toto podaří díky tomu, že tuto sociální síť používá více než miliarda uživatelů.

Na světě bude v polovině století 9,7 miliardy lidí

San’á, říjen 2018 • Autor: Profimedia, UPPA News
San’á, říjen 2018 • Autor: Profimedia, UPPA News

Do poloviny století bude na světě o dvě miliardy lidí více než dnes. Růst počtu lidí se sice zpomaluje a populace bude stárnout, i tak ale v roce 2050 bude mít planeta 9,7 miliardy obyvatel. Vyplývá to z demografické prognózy, kterou v pondělí zveřejnila OSN. Podle projekce expertů bude více než polovina celkového nárůstu světové populace dána zvyšováním počtu obyvatel devíti zemí v pořadí od nejvyššího po nejnižší přírůstek: Indie, Nigérie, Pákistánu, Konga, Etiopie, Tanzánie, Indonésie, Egypta a Spojených států.

Ze všech světových regionů by mělo nejvíce lidí přibýt v subsaharské Africe, kde se jejich počet do poloviny století téměř zdvojnásobí. „Mnoho nejrychleji rostoucích populací je v nejchudších zemích, kde růst počtu obyvatel přináší nové výzvy pro boj s chudobou,“ uvedl zástupce generálního tajemníka OSN pro ekonomické a sociální otázky Lu Čen-min. Světová populace podle OSN zároveň bude dále stárnout a to zejména v souvislosti se zvyšující se průměrnou délkou života a snižujícím se počtem dětí na matku.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].