Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

V Česku začaly evropské volby

Ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský
Ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský

V České republice začaly dnes ve 14:00 v pořadí čtvrté volby do Evropského parlamentu. Volební místnosti budou otevřeny dnes do 22:00 a po noční přestávce v sobotu od 08:00 do 14:00. Lidé si mohou vybrat budoucí europoslance z rekordní nabídky 39 stran, hnutí nebo jejich koalic, které nominovaly přes 840 kandidátů. Na jedno z 21 českých křesel v Evropském parlamentu tak připadá v průměru 40 adeptů. Z unijní osmadvacítky si v pátek zvolí své europoslance ještě Irové. Britové a Nizozemci tak učinili ve čtvrtek. Výsledky včetně těch z České republiky budou zveřejněny až v neděli hodinu před půlnocí, protože se musí čekat na konec hlasování ve všech zemích Evropské unie.

Britská premiérka rezignovala

Theresa May rezignuje na post premiérky
Theresa May rezignuje na post premiérky

Britská premiérka Theresa May oznámila, že 7. června skončí jako vůdkyně britských konzervativců. Své rozhodnutí oznámila v pátek po schůzce s šéfem parlamentního výboru konzervativních poslanců Grahamem Bradym. V čele vlády chce zůstat, dokud si její strana nenajde nového vůdce. Tlak na její rezignaci v posledních týdnech zesílil hlavně kvůli její vytrvalé snaze prosadit parlamentem již třikrát odmítnutou dohodu o brexitu.

Premiérka označila ve svém emotivním projevu službu ve vedení strany i země za životní čest. Uvedla také, že je pyšná na to, že se stala druhou premiérkou ve Velké Británii a že věří, že ne poslední. Vyjádřila také lítost nad tím, že se jí nepodařilo najít řešení ohledně dohody o brexitu. Odchod Mayové neznamená automaticky předčasné volby. Ale Konzervativní strana musí nyní vybrat jejího nástupce - a tím pádem i premiéra. Favoritem je zatím bývalý ministr zahraničí Boris Johnson.

Zeman se musí omluvit

Zeman s krajany • Autor: ČTK, Šulová Kateřina
Zeman s krajany • Autor: ČTK, Šulová Kateřina

Podle rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 se stát musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o jeho bývalém poradci Zdeňkovi Šarapatkovi. Zeman o Šarapatkovi mluvil v televizi Barrandov v listopadu 2017 a řekl, že ho vyhodil pro neschopnost. „Zdeněk Šarapatka je člověk, který kdysi pracoval, teď nevím, jestli v Lidovém domě než (na) úřadu vlády, už je to hrozně dávno, ale vím, že jsem ho vyhodil pro neschopnost.“ Šarapatka ale podle žaloby v říjnu 2010 poslal vedoucímu Úřadu vlády výpověď a později s úřadem uzavřel dohodu o rozvázání pracovního poměru. Šarapatka na Twitter napsal, že považuje rozhodnutí soudu za usvědčení hlavy státu ze lži. Žalobou se podle svých slov domáhá omluvy, finanční odškodnění nechce.

Za prezidentova slova se má omluvit ministerstvo financí, hlavu státu totiž žalovat nelze. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček předpokládá, že se ministerstvo financí odvolá. Právní zástupkyně ministerstva ale zatím dodala, že o odvolání se nejprve poradí s prezidentovým advokátem.

USA viní Assange z dalších trestných činů

Julian Assange na policejní stanici  • Autor: REUTERS
Julian Assange na policejní stanici • Autor: REUTERS

Americké ministerstvo spravedlnosti obvinilo zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange z dalších téměř dvou desítek trestných činů, a to včetně spiknutí za účelem získání tajných informací o národní bezpečnosti. Nová obvinění jsou podle amerických médií mnohem závažnější než ta, která vůči němu Spojené státy vznesly minulý měsíc, kdy byl zatčen na ekvádorské ambasádě v Londýně. Tehdy ho USA obvinily z průniku do počítačů amerického ministerstva obrany, za což mu hrozilo pět let vězení.Ekvádor 11. dubna zrušil rozhodnutí, jímž od roku 2012 poskytoval Assangeovi azyl na své diplomatické půdě. Assange si proto nyní v Británii odpykává padesáti týdenní trest za porušení podmínek kauce, kterého se dopustil právě odchodem na ekvádorskou ambasádu. O jeho vydání má ale zájem i Švédsko, kde čelí obvinění ze znásilnění. Britské úřady budou proto rozhodovat, zda upřednostní jeho vydání do Švédska či USA.

Assangův projekt WikiLeaks vznikl v roce 2006 a od začátku se zaměřoval na zveřejňování tajných vládních dokumentů. Rozruch způsobil v roce 2010, kdy zpřístupnil tajné americké dokumenty o válce v Iráku a v Afghánistánu.

Weinstein se dohodl s desítkami žen, které ho viní z obtěžování

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Hollywoodský producent Harvey Weinstein dosáhl dohody s desítkami žen, které ho obvinily ze sexuálních útoků a za obtěžování ho zažalovaly u civilních soudů. Producenta ze sexuálního násilí a zvrhlého chování obvinilo přes 80 žen včetně hereček Salmy Hayek či Gwyneth Paltrow. Weinstein podle předběžné dohody vyplatí ženám 44 milionů dolarů (víc než miliardu korun), pokud žalobu stáhnou. Dvou hlavních kauz projednávaných před trestním tribunálem v New Yorku se ale dohoda netýká. Trestní senát newyorského soudu bude projednávat jiné případy, které se týkají dvou žen. Jedna z nich tvrdí, že ji Weinstein znásilnil, a druhá, že ji přinutil k orálnímu sexu. Sedmašedesátiletý Weinstein všechna obvinění odmítá a tvrdí, že nejednal proti vůli žen. Soudní stání, které bylo už dvakrát odloženo, je nařízeno na září.

Facebook chce vlastní kryptoměnu GlobalCoin

Mark Zuckerberg • Autor: Profimedia, TEMP Sipa Press
Mark Zuckerberg • Autor: Profimedia, TEMP Sipa Press

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg se setkal s guvernérem britské centrální banky Markem Carneyem. Mimo jiné jednali o příležitostech a rizicích spojených se spuštěním kryptoměny, která zatím nese pracovní název GlobalCoin. Do prvního čtvrtletí příštího roku Facebook totiž hodlá zřídit digitální platební systém asi v desítce zemí. Firma doufá, že zásadně ovlivní zavedené sítě tím, že prolomí finanční překážky, bude konkurovat bankám a sníží spotřebitelům náklady

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].